UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-11-20 00:34

Bal lett a jobb

Bányai Zsombor másodéves juniorként megkapta a lehetőséget, hogy tapasztalatot szerezzen a felnőttek között: az múlt hétvégén a tallinni párbajtőr Világ Kupán bizonyította, jó teljesítményre képes az elit mezőnyben. Ám azt mondja: állóképességben és koncentrációban van még hova fejlődnie.

Pusztai Viola Bányai Zsombor sokáig azt hitte, jobbkezes. Aztán amikor elkezdett vívni, akkor derült ki, hogy tulajdonképpen a bal a jobb keze. Ez a kadet- és a juniormezőnyben előnyt jelentett neki, a felnőttek között azonban sokkal több múlik a jó állóképességen és a koncentráción. A párbajtőrszakág vezetői már az idei szezonban megadják a lehetőséget a Vasas tizenhét éves tehetségének, hogy másodéves juniorként tapasztalatot szerezzen a „nagyok” között. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja az idényben eddig két Világ Kupa-versenyen vett részt: Bernben kevesebb, Tallinnban több sikerrel. Utóbbin nem sok választotta el attól – konkrétan az ukrán Herey és a 13-11-es tusarány –, hogy a legjobb nyolc közé jusson. Erre azért is felkapja a fejét az ember, mert ezen a VK-n kenterbe verte a rutinos magyar párbajtőrözőket.
Bányai Zsombor Forrás: facebook.com
Bányai Zsombor Forrás: facebook.com
– Nem vártam túl sokat a versenytől, úgy voltam vele, hogy a tapasztalatszerzés a cél, így még engem is meglepett, hogy az erős mezőnyben ilyen eredményt értem el. Nagyon jól éreztem magam a páston, s jól is vívtam. A berni Világ Kupán egyszerűen nem tudtam figyelni, nem voltam ott fejben, bátortalan voltam, nem mertem megtámadni az ellenfeleket. Megkértem edzőmet, Halla Pétert, hogy vegye fel az asszóimat, elemezzük ki, mi lehet a gond, és ez segített. A legnagyobb erősségének az tartja, mindig látja, hogy mit kell csinálnia és még fontosabb: ezt végre is tudja hajtani. Azért kezdett el vívni hat évvel ezelőtt, mert koncentrációs problémákkal küzdött, ami már a tanulás rovására ment. Édesanyja egyik ismerőse ajánlotta a sportágat, s mivel valóban jó hatással volt rá, így a vívóteremben ragadt. Azt pontosan tudja, hogy a koncentrációján és az állóképességén bőven van mit javítani, de sok mindenben még az útkeresés időszakát éli. Korábban több sportágat is kipróbált, például teniszezett, síelt és úszott is, de most úgy érzi, nincs szüksége a vívás mellett kiegészítő sportokra, legalábbis nem azokra, amelyeket általában ajánlanak. Úgy fogalmazott, mindig más elképzelése van az edzéstervekről. A versenyek alatt általában stresszes, de ennek leküzdésére sem találta ki a tökéletes módszert, egyelőre zenehallgatással és sok beszéddel lép túl az idegességen. Az is lehet, hogy a hét végi junior Világ Kupán egészen más dolgot talál ki, az viszont biztos, hogy nagy tervekkel utazik Pozsonyba. – Természetesen szeretnék az első helyen végezni. Attól, hogy a felnőtt Világ Kupákon is indulok, ebben az idényben nekem még a juniorviadalok jelentik a fő versenyeket. Az a célom, hogy a világ- és az Európa-bajnokságot is megnyerjem. Ebben persze többen is próbálják majd az útját állni, többek között a legnagyobb riválisának tartott spanyol Pereira és az izraeli Freilich, akik a junior-világranglistán is megelőzik. Nem különben nagy ellenfelei a magyar párbajtőrözők. –Hamar Balázs és Cho Taeun Sándor is az élmezőnyhöz tartozik. Annál nincs nehezebb, amikor ellenük kell vívnom, hiszen a páston kívül nagyon jó barátok vagyunk, s csapatként is hatalmas az összhang köztünk.