UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-10-14 12:27

Sérülés nem akadály

Dósa Dániel remekül vívott a lesznói junior tőr Világ Kupán. A csapatdöntő előtt azonban megsérült, és a pást helyett a helyi kórház sürgősségi osztályán találta magát. Részleges bokaszalag-szakadása nem tántorítja el attól, hogy részt vegyen az edzéseken, és készüljön az következő versenyekre.

Pusztai Viola A Lengyelország nyugati részén fekvő Leszno hangulatos kisváros. Dósa Dániel is élvezte volna a városnézést, ha nem mentőautóból teszi, útban a helyi kórház sürgősségi osztálya felé. Amikor felhívtuk telefonon, már túl volt az itthoni vizsgálatokon is: a diagnózis részleges bokaszalag szakadás és két hét pihenő. Persze Daninak esze ágában nincs pihenni, már edzésre akar menni, akár gipszben, tolószékben is iskolázna. Pedig edzője, Beliczay Sándor is úgy látja, hogy az elmúlt hetek feszített tempója után (négy hétvégén hét versenyen) ráfér a kikapcsolódás.
Dósa Dániel Forrás: hunfencing.hu
Dósa Dániel Forrás: hunfencing.hu
– Hétről-hétre versenyen vívni nagyon megterhelő, főleg tanulás mellett. De nem is mentálisan fáradtam el, hanem az ízületeim jelezték, hogy túlterhelt vagyok. Elképesztően banális módon sérültem meg. El sem kellett volna még kezdeni a bemelegítést, csak gondoltam, futok egy kicsit. Elnéztem oldalra, éppen asszóztak az egyik páston, és elestem – idézi fel történteket a Törekvés SE tizennyolc éves tehetsége. Még a kórházba menet is reménykedett abban, hogy visszatérhet a pástra, különösen azért, mert a lesznói junior tőr Világ Kupán a magyar csapat döntőt vívott. Amikor meglátta a tolókocsit, akkor tudatosult benne, hogy nagyobb a baj. A két kadettel, Frűhauf Benjáminnal és Mészáros Tamással felálló, bravúrokat végrehajtó csapat – amely a németeket és a japánokat is legyőzte a döntőbe vezető úton – így pedig vezér nélkül maradt, és kikapott az amerikaiaktól. – Úgy gondolom, ha nem sérülök meg, őket is megvertük volna. Rendkívül büszke vagyok a két fiatalra, akik az idősebbek között nagyon fegyelmezetten vívtak. Én csak tettem a dolgom, amit tapasztaltabb versenyzőként kellett, de igazán rajtuk múlott a siker. Egyéniben a nyolcadik helyen végzett, pár héttel korábban viszont Budapesten döntőt vívott. Akkor nagyon csalódott volt a vereség miatt, úgy érezte, nyerhetett volna. Persze ezeket a versenyeket csak állomásnak, edzésnek tekinti a junior Európa-bajnokságra, illetve a világbajnokságra való felkészülésben. Közben pedig a felnőttmezőnyben is vitézkedik: idén részt vett az Eb-n és a vb-n is, pedig nem szerepelt a reményei között, hogy eljusson bármelyikre.
Férfi junior tőrcsapat Forrás: hunfencing.hu
Férfi junior tőrcsapat Forrás: hunfencing.hu
– A junior-világbajnokság után szerettem volna pihenni, nem is akartam részt venni a hazai válogatón. De a mesterem mondta, hogy tét nélkül próbáljam meg. Nem is vettem túl komolyan, erre mindkét napon harmadik lettem. Nagyon fáradtan utaztam a világversenyekre, akkor előérettségiztem, előtte rengeteg junior VK-n vettem részt, a felnőttekkel is sokat edzőtáboroztam. Egyszerűen nem volt időm feltöltődni, úgy éreztem magam a páston, mintha nem is én lettem volna ott. Most viszont már tudatosan készül arra, hogy a következő világeseményen a tőrcsapat tagja lesz. Addigra leérettségizik, és ez a hatalmas teher leesik a válláról. Edzője egyértelműen benne látja a gyengélkedő magyar férfi tőrvívás jövőjét. Azt mondja, olyan, mint Szekeres Pál. – Nagyon sok mindenben hasonlít Palira, mintha őt látnám viszont a páston. Rendkívül tehetséges vívó, remélem, hogy legalább olyan sikeres lesz, vagy még inkább, mint egykori tanítványom. Azért is sajnálatos a sérülése, mert jó formában volt, ráadásul október végén Bonnba megyünk edzőtáborba, ahol lehetősége lesz a világbajnok Peter Joppich-hal edzeni. Itthon, sajnos, a juniorok között nincs igazi ellenfele, a korosztályában kiemelkedő Németh András ugyanis az Egyesült Államokban tanul. Amit Dani is sajnál, mert vele a junior- és a felnőttválogatott is erősebb lenne. András viszont a távolság és a a magas útiköltség miatt nem biztos, hogy a hazai válogatóversenyeken elindul. De az már másik történet…