UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-07-09 13:22

Thorpedó

Minden idők legfiatalabb férfiúszó-világbajnoka lett 1998-ben Ian Thorpe, aki 15 évesen és 3 hónaposan győzött 400 m gyorson a perthi vb-n. Az ausztrál klasszis majd' húszéves csodája lesz vasárnapi retrórovatunk témája. Sorozatunk a Thorpedó kiugró teljesítményével búcsúzik.

reb Az 1982 októberében született Ian Thorpe édesanyja netballozott, édesapja krikettezett, ám a fiúk semmiféle tehetséget nem mutatott a labdás sportok iránt. Ugyanakkor ötévesen követte az uszodába a sérülés miatt tempózni kezdő nővérét, s akkor különleges történet kezdődött. Ian 13 évesen már 180 centi felett járt, de mivel allergiás volt a klórra, kicsiként egy-két évig nem is úszott versenyen. Később viszont rendre kitűnt az eseményeken, és a gyorsan bizonyította: a legjobbak között lesz a helye. Még 14 esztendős sem volt, amikor indult az 1996-os atlantai olimpiai hazai válogatóján, de az indulás kivívásának a közelébe sem került (23. lett 400 m gyorson és 36. 200 m háton).

thorpe
thorpe
Két évvel később, 1997-ben viszont már kiharcolta a részvételt a Pánamerikai Játékokon, a 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként ezüstérmet szerzett, s azzal minden idők legfiatalabb érmese lett a viadal történetében. A váltóezüstöt a 400 m gyorson szerzett második hellyel fejelte meg: a hajrája legkésőbb ettől a viadaltól vált a védjegyévé. A világ viszont 1998-ban ismerte meg igazán, mire képes a Thorpedó. A 4x200-as gyorsváltó ezúttal győzött, s 400 m-en is egy helyet előre lépett az ausztrál csodagyerek. De hogyan…! A döntő előtt a világranglista negyedik helyén állt, így nem lehetett nem számítani tőle jó eredményre, de ne felejtsük: mindössze 15 éves és három hónapos volt a januári rendezésű hazai, perthi világbajnokságon, márpedig férfiúszók azért nem gyakran nyernek világbajnokságot ennyire fiatalon. Esélyeit az is „rontotta”, hogy a medencében tempózott az ausztrálok másik fiatal sztárja, a 17 éves Grant Hackett.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A döntő előtt Thorpe kifejezéstelen arccal ült a széken, a kommentátor meg is jegyezte: szóljon már valaki a fiúnak, hogy döntőt úszik! Ugyan az első néhány méteren vezetett, Grant Hackett gyorsan elhúzott a mezőnytől, és fokozatosan növelte az előnyét, két testhosszal is vezetett. A 300 m-es fordulónál 2.29 másodperc volt a fórja, akkor biztosan kevesen fogadtak volna arra, hogy mégsem az ő nyakába kerül az aranyérem. Csakhogy a nála is fiatalabb honfitárs begyújtotta a rakétákat: Thorpe az utolsó hosszon úgy húzott el Granttől, mintha utóbbit vasmacska fogta volna vissza. Az ausztrál szurkolók persze tomboltak, hiszen kettős győzelmet ünnepelhettek. Az ideje 3:46,29 lett, amellyel az akkori örökranglista negyedik helyére tempózta magát. Egyúttal minden idők legfiatalabb világbajnoka lett a férfiak között, s jöhetett azóta bárki, senki sem vette el tőle ezt a rekordot. „Tudtam, hogy van esélyem, de hogy nyerek, azt nem hittem volna. Fel sem tudom fogni, hogy győztem” – adta első interjúját vb-aranyérmesként, még a medence partján. A folytatásban volt alkalma hozzászokni a rivaldafényhez: a 2000-es, ugyancsak hazai, sydney-i ötkarikás játékokon három aranyérmet szerzett, majd 2001-ben, 18 évesen Fukuokában az első úszó lett, aki hat elsőséget gyűjt be egy világbajnokságon. A Thorpedó minden idők egyik legnagyszerűbb úszójaként 5 olimpiai és 11 világbajnoki arannyal fejezte be pályafutását. A december 4-én indult vasárnapi retrórovatunk utolsó darabját olvashatták: klasszis sportolók ismert vagy kevésbé ismert, ám mindenképpen kiugró sikereit elevenítettük fel sorozatunkban. Köszönjük a megtisztelő figyelmet! Sorozatunk korábbi részei: Tara LipinskiMarjorie GestringLőrincz TamásNadia ComăneciEgerszegi KrisztinaBoris BeckerGyurta DánielSzeles MónikaLoris CapirossiPeléKlampár TiborKobe BryantJulija LipnyickajaKronberger LiliGreg LouganisWladár SándorBirgit FischerHamza YerlikayaSzilágyi ÁronMax VerstappenNagy ZsuzsannaKirani JamesMartina HingisMichael PhelpsFlamótól RippigJana KudrjavcevaMikaela ShiffrinRuta MeilutyteMissy Franklin, Serena Williams És akkor videón Thorpe 1998-as sikere.