UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-11 17:14

Mikaela, a rekorder

Minden idők legfiatalabb műlesikló téli olimpiai bajnoka lett 2014-ben az amerikai Mikaela Shiffrin: a kivételes tehetségű lány a szocsi játékokon győzött műlesiklásban, azaz szlalomban – diadala vasárnapi retrórovatunk aktuális témája.

reb Hazánkban a nyári olimpián szereplő sportágakhoz képest sokkal kisebb a téli műfajok elismertsége. Műkorcsolyában és jégtáncban akadtak korábbi nagy versenyzőink, mostanság pedig a rövid pályás gyorskorcsolya szállít remek eredményeket. Az északi és az alpesi síelésnek azonban nincs hagyománya, így ismertsége sem idehaza. Ezért aztán valószínű, hogy Mikaela Shiffrin neve kevés sportrajongónak cseng ismerősen, holott az elmúlt évtizedek legnagyobb tehetségeinek egyike, akiről már 22 éves korában nyugodtan kijelenthetjük, hogy az alpesi sí meghatározó alakja.

shiffrin_sochi
shiffrin_sochi
Mikaela sorsa meg volt írva, hiszen egyrészt szülei is profi síelők voltak, másrészt a neves amerikai síközpontban, a coloradói Vailban született 1995 márciusában. Gyorsan kedvet kapott a sportághoz, s 2011-ben a Crans-Montanában rendezett junior-világbajnokságon már későbbi kedvenc szakágában, a műlesiklásban (szlalomban) szerzett bronzérmet. Ugyanebben az évben, még mindig csupán 16 esztendősen megnyerte az amerikai bajnokságot, ezzel minden idők legfiatalabb bajnoka lett a tengerentúlon. Még mindig csak 2011-et írtunk, amikor decemberben a harmadik helyen zárt a linzi Világ Kupa-futamon, egy évvel később pedig már VK-futamot is nyert műlesiklásban (Aréban, Svédországban). Az első felnőtt-világbajnoki cím sem váratott sokat magára, 2013-ban, Schladmingban aranyérmet szerzett szlalomban, majd 2015-ben a Beaver Creeken és 2017-ben St. Moritz-ban is a legjobbnak bizonyult. Shiffrin karakteréről sokat elmond, hogy bár 2013-ban az ideje nagy részét Európában, versenyzéssel töltötte, jó eredményekkel leérettségizett. A legnagyobb sikerét 2014 hozta meg, amikor világbajnokként és Világ Kupa-győztesként indult a szocsi téli olimpián. Három évvel ezelőtt honlapunk így írt Mikaela diadaláról. „Megnyerte az első futamot, 0.49 másodpercet verve a második helyre érkező német világsztárra, Maria Höfl-Rieschre (29). Hogy ez milyen nagy előny, azt azzal érzékeltethetjük a legjobban, hogy Szocsiban a női kombinációban két aranyat kellett kiosztani, mert ketten századmásodpercre azonos időt értek el. A második futamban – ráadásul – Riesch gyengécskét produkált, ő tehát gyakorlatilag kiesett a vetélytársak közül. De amikor a német rajtolt, akkor már az osztrák sztár, Marlies Schild (32) állt a második helyen. Vele szemben a természetesen utolsóként induló Shiffrinnek 1.34 másodperces, tetemes előnye volt. Nagyon okosan versenyzett, lendületes, gyors volt (a futam hatodik legjobbját produkálta), de semmit nem kockáztatott. És nagyobb különbséggel (0.53 másodperc) lett első, mint amennyivel az első futamot nyerte.”

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A US Today-nek adott nyilatkozatából kiderült, volt olyan pont, amikor a második futamban majdnem elesett, de sikerült talpon maradni. Bár sokszor elképzelte az olimpiai győzelem pillanatát, a dobogón úgy viselkedett, mint aki alig akarja elhinni vagy felfogni, hogy mit ért el. „Bárcsak minden Világ Kupa-futamon az amerikai zászlóval a hátamon versenyezhetnék, igazán különleges úgy síelni, hogy tudom: nemcsak magamat vagy a csapatomat, hanem a hazámat is képviselem. Sok embernek tartoztam ezzel a sikerrel, örülök, hogy megoszthatom a győzelmemet a honfitársaimmal.” A legyőzött klasszis, az osztrák Marlies Schield is méltatta a 14 évvel fiatalabb pályatársat. „Olyan, mintha már évek óta versenyezne a Világ Kupában, felkészült síző. Nagyon megérdemelte az aranyérmet.” Shiffrin 18 évesen és 345 naposan minden idők legfiatalabb műlesikló olimpiai bajnoka lett, sem férfi, sem nő nem nyerte meg nála ifjabban az olimpiát ebben a szakágban. Noha az amerikai még csak 22 éves, egyszeres olimpiai és háromszoros világbajnoknak mondhatja magát. Nyert 31 VK-versenyt, négyszer behúzta a műlesikló VK-t, 2017-ben pedig az összetett VK-győzelemért járó kristálygömböt is átvehette. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James Martina Hingis Michael Phelps Flamótól Rippig Jana Kudrjavceva