UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-05-21 15:58

Phelps korai nagy dobása

Könyvtárnyi cikk és elemzés született a 23-szoros olimpiai, 26-szoros világbajnok úszóról, Michael Phelpsről. A baltimore-i klasszis rengetegszer kápráztatta el a világot, de arra emlékszünk, hogy a 2001-es fukuokai felnőtt-világbajnokságon 16 évesen világrekorddal nyerte meg a 200 m pillangót? Ez a tett vasárnapi retrórovatunk aktuális témája.

reb A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, mégis, talán soha senki sem fogja utolérni Michael Phelpset. Az amerikai csodaúszó öt olimpián összesen 28 érmet, 23 aranyat szerzett, s nem valószínű, hogy valaha valaki felülmúlja. phelps-8_baltimoresunMiközben sok sportolónak élete álma és maga a beteljesülés egy-egy olimpiai vagy világbajnoki elsőség, az amerikai klasszis szakajtószám szerezte a legfényesebb érmet a világversenyeken. Ötkarikás diadalai mellett 26 világbajnoki elsőséget számlál. Ezek közül a legelsőt még szinte „tojáshéjjal” a fenekén, kevéssel a 16. születésnapja után gyűjtötte be. Hétévesen, leánytestvére hatására kezdett úszni, s gyorsan megszerette a sportágat. Már tízévesen amerikai korosztályos csúcsot úszott, és a 2016-os visszavonulása után még mindig 12 korosztályos rekorddal vezeti a rangsort a tengerentúlon. Már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy 2000-ben mindössze 15 évesen az azt megelőző 68 év legfiatalabb férfiversenyzőjeként bekerült az olimpiai csapatba. Későbbi sikerei tükrében „aprópénznek” látszik, hogy ötödik lett 200 m pillangón.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Hanem egy évvel később, a fukuokai felnőtt-világbajnokságon robbantott: a döntőben világcsúcsot úszva diadalmaskodott 200 m pillangón. Saját rekordját írta át: a márciusi amerikai válogatón már világcsúcsot tempózott, így minden idők legfiatalabb férfivilágrekordere lett (azt addig az ausztrál torpedó, Ian Thorpe mondhatta el magáról). Phelps a vb-n egyébként – világcsúcstartóként – megnyerte az egyik elődöntőt, ám a másodikban ketten is jobbat mentek nála, így a harmadik idővel került a fináléba. „Az edzőmmel, Bob Bowmannel megbeszéltük, hogy agresszívabbnak kell lennem, mint általában. A harmadik hely ideális, mert így nyomás nélkül versenyezhetek” – nyilatkozta a döntő előtt. Akkori szokása szerint nem kezdett gyorsan, s noha az 50 méteres fordulónál vezetett, a következő két hosszt az egyik japán rivális teljesítette a leggyorsabban. Csakhogy az utolsó forduló után a víz alól feljőve – elképesztő delfinezésnek köszönhetően – Phelps állt az élre, majd testhosszt vert a mezőnyre, és 1:54,48-cal, új világcsúccsal csapott a célba. „Félelmetes érzés - kezdte a Baltimore Sunnak adott telefonos interjúját Phelps. – Ez az első érem, amelyet nemzetközi versenyen nyertem, és rögtön arany, elképesztő.” Édesanyja éppen úton volt munkába, így fia az üzenetrögzítőre kívánt jó éjszakát, illetve „mellékesen” megemlítette, hogy a saját világcsúcsát átírva világbajnoki aranyat nyert. Phelps 18 évesen már három egyéni számban győzött a 2003-as barcelonai világbajnokságon, majd egy évre rá, alig 19 esztendősen hat aranyérmet szerzett (kettőt váltóban) az athéni játékokon. A többi már történelem. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James Martina Hingis