UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2011-05-29 22:35

Bemutatkoztak a selyemakrobaták – VIDEÓ!

Az első magyar tissue-bajnokságon a szervezés, s a lebonyolítás olyan volt, mint valamennyi versenyző: fiatalos, könnyed, lendületes és elkápráztató. Magyarországon új, látványos sportág indult hódító útjára.

eFBé A Magyar Légtornász Szövetség első alkalommal rendezte meg az országos bajnokságot az úgynevezett silk-tissue műfajban (selyemakrobatika). A számok tükrében: három egyesület (Baross Imre Artistaképző, Magyar Légtornász Egyesület, Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia) összesen huszonhat versenyzője, négy kategóriában (férfi és női egyéni; páros, illetve szinkron) lépett szőnyegre május 28-án. Fölöttébb látványos versenyt élvezhetett a Budapesti Tornacsarnokot megtöltő közönség, amely ezúttal még főként szülőkből, családtagokból, barátokból, valamint ismerősökből állt.
A szakággal ezen a vetélkedőn ismerkedők hamar szembesülhettek azzal, hogy a selyemakrobatikában a versenyzők pörögnek, bukfenceznek, spárgáznak, keresztet tartanak… A mutatványokat biztosító kötél nélkül, erejükben és technikájukban bízva hajtják végre: úgy tekerik magukat a selyembe, vagy épp magukra a selymet, hogy az megtartsa őket, 4-5, akár 10 méterrel a föld felett. Közben pedig rendületlenül mosolyognak a nézőkre, a zsűrire. Bár az izmok megfeszülnek, a széles mosoly marad, a show-elemek nem hiányoznak. Ha már az ítészekről esett szó: igazán illusztris társaság gyűlt össze. Kalmár Zsuzsanna (tornász, többszörös magyar bajnok, Eb, VB helyezett, volt szövetségi kapitány), Kristóf Krisztián (artista, zsonglőr, a Fővárosi Nagycirkusz művészeti vezetője), Markocsány Lóránt (a Cirque du Soleil: Dralion c. darabjának egyik szereplője), Molnár László (tornász, trapéz-oktató), és Német Ágnes (kosárlabdázó, 1985-ben Európa legjobb kosarasa) döntött a helyezésekről. Nem volt könnyű dolga a csapatnak, bizonyítja ezt a női egyéni végeredménye: csupán tizedek, századok döntöttek a tizenöt versenyző között a dobogós helyezésekről. Az emelvényre végül több utánpótlás korú versenyző állhatott fel.
Az első bajnokságon több kiemelkedő teljesítmény is akadt: Illés Renátó, a Baross Imre Artistaképző tizennyolc éves légtornásza (bizonyára sokat hallunk még róla) a férfi egyes mellett tizenhat éves iskolatársával, Lőrincz Alexandrával a páros versenyt is megnyerte, sőt, még egy különdíjat is átvehetett. A női egyéniben Vári Edina, a Rippel Brothers Akadémia növendéke győzött, tizennégy társát utasította maga mögé. A díjakat neves szakemberek adták át: Czene Attila (olimpiai bajnok, sportért felelős államtitkár), Kristóf István (artistaművész, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója), Dr. Magyar Zoltán (kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség elnöke), Varjasi László (a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatója).
Vincze Tünde, aki több mint húsz éve kápráztatja el légtornász-produkcióival a közönséget (Magyarországon a Baross Imre Artistaképző és az MLTE tanára, külföldön a Cirque du Soleil oktatója), elmondta: nagyon büszke minden tanítványára, és arra is, hogy egy rendkívül színvonalas bajnokságot rendezett az MLTE. Hamarosan a fővárosban rendezik az Európa-bajnokságot, sőt a nem is oly távlati célok között szerepel egy világverseny megrendezése is. Az MLTE alapító elnöke hosszú évek fáradtságos munkájával honosította meg hazánkban a silk-tissue-t, az első magyar bajnokság a bizonyíték rá: eredményesen. Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke megerősítette korábbi nyilatkozatát: a magyar tornasport népszerűsítésének elengedhetetlen eleme a látvány, amellyel a közönséget vissza lehet majd csalogatni a csarnokokba. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak a tissue-tornászok, akik produkcióikkal és fellépéseikkel biztosítják majd a torna szakág egyéb versenyeinek show-jellegét is. Dénes Tamás, a Juventus Rádióból ismert műsorvezető, a verseny konferansziéja így búcsúzott: „Reméljük, egyszer az olimpia műsorán is láthatjuk majd ezt a sportágat.” Galéria ITT. Eredmények ITT. Tissue A tissue-silk, vagyis selyemakrobatika a 90-es években kezdte hódító útját az artista világban. Orosz és kínai légtornászok voltak az elsők, akik szóló, illetve duett felállásban mutatták be gyakorlataikat. Az akrobaták biztosító kötél nélkül tornásznak, a saját technikájukban és képességeikben bíznak, miközben szaltóznak, másznak, „zuhannak”, bukfenceznek és forognak a levegőben. A produkcióknál használt selyem anyag hozzávetőleg húsz méter hosszú. A kanadai Cirque du Soleil műsoraiban látványképek és szinkronban történő mozgássorok bűvölik el a közönséget. A selyemtánccal új, látványos, s messzemenően változatos produkciók születtek.