UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2011-09-11 17:17

Bringás banzáj a Ligetben +VIDEÓ

Winnetou megcsinálta: a freestlye kerékpáros tizenhét ember felett ugratott át kerékpárjával a K&H olimpiai kerékpáros napon a Városligetben. A szabadstílusú kerékpáros Horváth „Winetou” Ferenc szaltóit és szupermenjeit az apacsok főnöke is megcsodálta volna. Csakúgy, mint a többi attrakciót szeptember 11-én az 56-osok terén rendezett családi bringás fesztiválon.

Fogl Balázs A „Gizmo Freestyle Show” pályájánál gyűltek össze a legtöbben a K&H olimpiai kerékpáros napján. Nagy „Gizmo” Attila és barátai trükkjeikkel és nagy ívű ugrásaikkal (360, szupermen, hátraszaltó) nyűgözték le a közönséget, ám az igazi adrenalinfokozó az volt, amikor elindult az „élő akadály” átugrása. Nagy „Gizmo” Attila kezdte a sort, ő először csak egy vállalkozó szellemű hölgy felett ugratott át, ám a fiúk gyorsan felpörögtek. A szőnyegre folyamatosan érkeztek a jelentkezők, és sorra feküdtek Gizmo-ék kerékpárjai alá.
Hamarosan a kiváló „freesytler” is a szőnyegen találta magát, mellette a helyi szpíker és a rendezvény sajtófőnöke is úgy gondolta, „Winetou” könnyedén átrepül felettük. (A név távoli rokona a regényhős Winnetou-énak.) Hármójukon kívül tizennégyen bíztak ugyanebben, így Horváth „Winetou” Ferenc összesen 17 (két sorban egymás mellé fekvő) élő akadályt repült át. A mountainbike pályán eközben a legkisebbek versenye zajlott, ahol az U13-as korosztály döntőjében egy új tehetség bukkant fel. A kétkörös viadalt Szepesi Márton nyerte, megelőzve a Merida Maraton Team két kiválóságát Vas Balázst és Vas Katát, akik korosztályukban ob-n és a Magyar Kupában is szereztek már bajnoki címet. A három fiatal versenyző egy kör után fej-fej mellett haladt, Kata a fordulónál picit megcsúszott, így a fiúk elhúztak tőle. A célba így harmadikként érkezett, úgy, hogy visszatekerte magát a két élen haladó közvetlen közelébe.
Szepesi Marci maga is meglepődött a győzelmén, igencsak zavarban volt, amikor élete első sikeréről kérdeztem: „Budakeszin lakunk, ott majdnem mindennap bringázom az erdőben és a Budai-hegyekben. Nem járok egyesületbe, de nagyon tetszik ez a sportág, mindenképp szeretném komolyabban is űzni, holnaptól keresni fogom ennek a lehetőségét!”
A bajnok már aranyérmével a nyakában tekert át a triál pályához, ahol egy rendhagyó futamot láthatott: Hegedűs László és Fábián Márk mérte össze saját, és bringája erejét az akadálypályán. Laci kétkerekűvel, Márk azonban monociklivel vágott a futamnak. A 21 éves „Hege” augusztusban 11. lett a belgiumi triál-világkupán, míg a nála is fiatalabb Márk, aki világ- és Európa-bajnok sportágában egyben a monocikli világcsúcstartója is: 134 cm-es ugrásával jelenleg ő az egykerekű-rekorder. Kettejük versenyét a monociklis nyerte úgy, hogy a fordulónál Hegedűs egy akadálynyi előnyben volt, de bevárta ellenfelét, majd ugyanezt megtette a cél előtt is. Pechjére a képzeletbeli célvonalon könnyebb volt az egykerekűvel átugratni, így Fábián Márké lett a futamgyőzelem. Márk korábban a profi monociklisek versenyét is megnyerte, így többszörös bajnokként mutathatta be sportágát az érdeklődőknek a nagyszínpadon. Képgaléria ITT. Egyenesen a filmvászonról érkezett a nagyérdemű közé a velocipéd. Az egy óriás, valamint egy nagyon pici kerékkel ellátott bringaelőd nyergében a 19-20. század fordulójának nagypolgára tekert, korhű ruhában, pipával és hatalmas, pödört bajusszal.
A gyerekek minimum marslakónak hitték a „furcsa bácsikat”, és nem is mertek felülni a korabeli biciklire. Annál inkább élvezték a tandemet, és annak „Merre menjünk?” változatát: a spéci kétszemélyes kerékpárra ugyanis az egyik szemből, a másik háttal ült fel. Bárki kipróbálhatta az egykerekűket, a nyereg nélküli spinning-bike-ot, vagy ha több kerékre vágyott a család, akkor lehetett bringóhintózni. A műfajok keveredtek a bringabalettnél: techno zenére tekerték a kűrt a lányok, sikerrel. A Baj KSE kerékpárlabdásai a bringafociból adtak ízelítőt, két-két fős csapatok tagjai lőttek kapura rüszttel (első kerék), vagy sarkazták tovább a labdát (hátsó kerék). Miután kijárták a bringasulit, a kerékpáros KRESZ-pályának vághattak neki a legkisebbek. Aki pedig lábletétel nélkül volt virtuóz, a „futárok” standjánál próbálkozhatott három különböző versenyszámmal. A track stand volt a legnehezebb, hiszen mozdulni sem lehetett a cangával, egyhelyben kellett egyensúlyozni, aki letette a lábát, kiesett. Ugyanez történt azzal, aki a „foot down” versenyben „kiszorult”: negyed kézilabdapályányi területen ment a kiszorítósdi, amelyben szintén lábletétel jelentette a búcsút. A délután folyamán egyre másra érkeztek a családi kerékpáros túra résztvevői a Városligetbe. A budapesti bringatúrán a főváros tizenöt pontján lehetett regisztrálni és pecsétet szerezni, az Etele tértől a Margit-hídon át egészen a Népfürdő utcáig.