UtánpótlásSport
2024. május 10.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2011-09-18 01:06

Ezüstérmet nyert az U20

Spanyolországtól szenvedett vereséget a 9. női U20-as világbajnokság fináléjában a magyar válogatott. A döntőig hibátlan együttes szoros meccsen maradt alul. Az utolsó negyedben kijött az elmúlt napok hosszabbításos összecsapásai okozta fáradtság. Az ezüstérem így is nagy siker, hiszen a lányok az elődöntőben a címvédő oroszokat győzték le. Keszthelyi Ritát a torna legértékesebb játékosának választották!

eFBé Ezüstérmes lett a női U20-as világbajnokságon, Triesztben a magyar válogatott. A szeptember 11. óta zajló viadalon a döntőig veretlenül menetelt Kelemen Attila együttese, a csoportmérkőzéseken az ausztrálok elleni döntetlen volt az egyetlen pontvesztése. A spanyolok elleni finálé első negyedében kétszer is felálltak a lányok kétgólos hátrányból, a gólgazdag nyolc perc végén 4-4 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején két gyors góllal átvette a vezetést a magyar garnitúra, ám a spanyolokban is megvolt a spiritusz, hogy a félidőig visszajöjjenek a mérkőzésbe (6-6).
A találkozó előtt derült ki, hogy a honvédos Keszthelyi Ritát választották a szakemberek a torna legértékesebb játékosának. A spanyolok is jól tudták ezt, így egyértelműen arra figyeltek a harmadik negyedtől, hogy az addig két kiállítást begyűjtő Keszthelyi mihamarabb kipontozódjon. Négy perc után sikerült, ráadásul a szabálytalanságot büntető követte, amit a végül ötgólos Tarrago használt ki (7-6). A harmadik nyolc perc is egál volt (8-8), a döntés az utolsó negyedre maradt. Ebben a spanyol garnitúra a mieink húsz perccel korábbi teljesítményét lemásolva, kétgólos előnybe került, Kelemen Attila tanítványai innen már nem tudták visszahozni a mérkőzést. Az elmúlt két napban előbb az USA ellen a nyolc között, majd Oroszország ellen az elődöntőben játszott hosszabbításos meccset a magyar együttes, így nem csoda: fizikailag nem bírták a lányok, hogy egy meccsen belül harmadszor is kétgólos hátrányt dolgozzanak le. Az ezüstérmes női U20-as válogatott: Antal Dóra, Bolonyai Flóra, Czigány Dóra, Illés Annamária, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Kocsis Laura, Kövér-Kis Réka, Molnár Tímea, Pardi Petra, Pengő Nikoletta, Somhegyi Noémi. Szövetségi kapitány: Kelemen Attila, edző: Kovács Imre, csapatvezető: Merész András.
Spanyolország a győzelmével vízilabda-történelmet írt: a hispánok soha nem nyertek még női utánpótlás-világbajnokságot, a felnőttmezőnyben is mindössze két alkalommal tették. A magyar válogatottnak semmi oka a szégyenkezésre, és ezt a szövetségi kapitány is megerősítette, hiszen tanítványait a „jövő csapatának” minősítette, olyan együttesnek, amelyre feltétlenül lehet és kell is építeni. 9. női U20-as világbajnokság, Trieszt, döntő: Magyarország–Spanyolország 9-11 (4-4, 2-2, 2-2, 1-3) Gól: Antal, Kisteleki, Kövér-Kis, Molnár 2, Somhegyi 1, ill. Tarrago 5, Blas 3, Espar, Lloret, Miranda 1. A bronzéremért: Ausztrália–Oroszország 10-2 (3-1, 4-0, 2-0, 1-1) A világbajnokság végeredménye: 1. Spanyolország, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Ausztrália, 4. Oroszország, 5. Olaszország, 6. Görögország, 7. Hollandia, 8. Egyesült Államok, 9. Kanada, 10. Üzbegisztán, 11. Kína, 12. Németország, 13. Brazília, 14. Dél-Afrikai Köztársaság, 15. Mexikó, 16. Indonézia.