UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2011-11-30 06:52

K. O.-győzelem Kína ellen

A rajt tökéletesen sikerült, csak néhány másodperc választotta el a női U18-as válogatottat attól, hogy tíz góllal nyerjen Kína legjobbjai ellen. A divízió I-ért zajló kvalifikációs világbajnokság nyitónapján Gömöri Csaba tanítványai oktatták Kínát, 10-1 arányban nyertek.

 
eFBé Az első harmadban a helyszínhez, az ellenfélhez és a jéghez kellett hozzászoknia az U18-as női válogatottnak az olaszországi Asiagóban. A kvalifikációs világbajnokság nyitónapján Kína volt a magyar csapat ellenfele. Gólszegény (1-0) első húsz perc után belelendültek a lányok: további kilenc gól negyven perc alatt, összesen hatvanhárom kapuralövés, Huszák Alexandrától mesterötös, Horváth Tifanitól pedig mesterhármas. Ázsiai ellenfelünk tizenhat másodperccel a találkozó vége előtt szépített. „Tíz lyukat ütöttünk a Kínai Nagy Falon!” – kezdte értékelését Gömöri Csaba szövetségi kapitány. – Erre vártunk két éve, azaz konkrétan arra, hogy a magyar női U18-as válogatott világversenyen mutathassa meg, mit tud. Sokáig csak vágy volt, hogy esélyt kapjunk az IIHF-től világbajnokságon való részvételre. Erre most sor került, hiszen a divizió I-be jutásért zajló kvalifikációs vébén kikorcsolyázhattunk az első riválisunk, Kína ellen. Jól tudjuk, hogy az ázsiai nagyhatalom a női jégkorongjáról még nem olyan híres, ám ha Kína a sportban szeretne elérni valamit, azt meg is valósítja. A nagy tornák első meccse mindig nehéz, főleg ha az ellenfél „sötét ló”, amelyikről keveset tudunk. Nagy igazság: minden csapat annyit tud játszani, amennyit az ellenfél hagy. Éreztük, hogy ha csapatunk betartja a taktikai utasításokat, és mindenki a tudása legjavát adva, sokat korcsolyázva, magas sebességi fokozaton hokizik, annak meglesz az eredménye. Szerencsére, a kínai csapat a mérkőzés reggelén tartott átmozgató edzésen megmutatta magát: a korongkihozatalát és egyéb játékelemeit, így a stáb fel tudott készülni belőlük. Ennek az lett az eredménye, hogy a mérkőzés előtti taktikai megbeszélésen – ahol a sorokkal külön-külön is leültünk beszélni – elmondtuk, hogy bátor, agresszív letámadással kell ellenük hokizni. Erre a mi csapatunk abszolút alkalmas, hiszen jól korcsolyáznak és mivel mindegyikük a fiúbajnokságokban edződik, nem újdonság nekik.
A mérkőzés első 2-3 percében még apróbb zavarok voltak a játékban, mindenki nagyon akart, talán túlságosan is. Mire minden sorunk jégre került, már higgadtabban hokiztunk, és megjöttek az első helyzetek is. Tudtuk, hogy rögtön nem fog minden sikerülni, de menni kel, harcolni, mert fel kell őrölni az ellenfelet, és ez apró gólokkal megy a legkönnyebben. Az első emberelőnyt mi kaptuk, de nem tudtunk élni vele, bár zömében a kínaiak harmadában tudtunk maradni. Az 5. percben aztán Gasparics Fanni révén „beköszöntünk”. Ezután folyamatosan alakította ki mindhárom sorunk a helyzeteket, amiből több is száz százalékos ziccer volt. De ekkor még nem tudtuk gólra váltani. Az első félidőben egy alkalommal 3 az 5 ellen kellett védekeznünk. Ebben a periódusban is majdnem mi tudtunk gólt szerezni, ami mutatja az erőnket. Az is látszott, hogy amíg nagyobb nem lesz a különbség, nehéz mérkőzésre kell számítani. Már az első harmadban hatalmas fölényben játszottunk olykor, de az eredmény nem változott.
A második játékrészben talán még nagyobb sebességre kapcsoltak a lányok és ennek meg is lett az eredménye: két gyors Huszák góllal háromra növeltük a különbséget, majd Horváth Tiffani döntött úgy, hogy nem akar lemaradni klubtársától, és ő is kétszer volt eredményes. Amire csak a legmerészebb álmainkban számítottunk, bekövetkezett: Kína megtört, időt is kellett kérjen, és kapust is cserélt. Még ebben a harmadban Huszák Alexandra megszerezte saját maga 3., a magyar csapat 6. gólját. Így vonulhattunk a szünetre. Érezhető volt ekkor, hogy a lányok már élvezik a játékot, de továbbra is nagyon fegyelmezettek voltak. A záró harmadra úgy korizhattunk ki, hogy a meccs eldőlt, csak az maradt a kérdés: tudunk-e még nagyobb különbséggel diadalmaskodni, illetve hogy a kitűnően védő Németh Ancsa megőrzi-e kapuja érintetlenségét. A csapat nagy kedvvel játszott, és a kitűnő napot kifogó Huszák Szasza a 3. harmadra is tartogatott még gólt az ütőjében. Ráadásul mindjárt kettőt, és mivel Horváth Tiffi is betalált még, sőt Medgyes Dorci is, így 10-0-t mutatott az utolsó percben az impozáns jégcsarnok eredményjelzője. Azt hiszem, az örömünket csak az árnyékolta be picit, hogy 16 másodperccel a végső dudaszó előtt a kínaiak egy távoli lövéssel megszerezték a becsületgóljukat. De ez legyen a legnagyobb bajunk a vébén!" A kapitánynak nem szokása senkit kiemelni a mérkőzések után, de úgy döntött, ezúttal kivételt tesz. „Öt gólt lőni egy vébé-nyitányon, emellett gólpasszt is adni (Huszák Alexandra), vagy épp mesterhármast elérni (Horváth Tifani) mindenképp kiemelkedő. A nagyon sok jó teljesítmény mellett a magyar csapat legjobbjának ezen a napon mégis egy olyan játékos bizonyult aki nem a góljaival vétette magát észre, hanem az alázatos, megalkuvást nem tűrő harcosságával és a társai kiszolgálásával. Ez a játékos Maszlova Kátya volt, aki szerintem élete egyik legjobb formáját hozta." A csapat szerdai ellenfele a francia válogatott lesz. A garnitúra évek óta a divízió I-ben játszik, két éve ezüstérmes volt ebben a csoportban. Gömöri Csaba szerint ha a lányok megismétlik a Kína ellen nyújtott teljesítményüket, „a gall kakas csendben lesz a meccs végére…”

U18-as divízió I-es kvalifikációs világbajnokság, Asiago, 1. játéknap Magyarország−Kína 10-1 (1-0, 5-0, 4-1) Asiago, Pala Odegar, 1000 néző, vezette: Laurla, Gruber, Strohmenger.Gól: Huszák Alexadra (5), Horváth Tifani (3), Gasparics Fanni, Medgyes Dorottya, ill. Szun Dzsiaje. A nap további mérkőzései: Nagy-Britannia−Franciaország 3-1 (3-0, 0-0, 0-1), Olaszország−Kazahsztán 12-0 (6-0, 4-0, 2-0).