UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2011-12-01 11:57

Csendre intették a kakast

„Ha ugyanolyan alázattal játszanak, mint Kína ellen, akkor a gall kakas  csendben marad majd a meccs végére” – mondta az első mérkőzést követően Gömöri Csaba szövetségi kapitány. És a kakas csendben maradt: Kína után Franciaországot is legyőzte a magyar női U18-as válogatott Asiagóban a kvalifikációs világbajnokságon. A csütörtöki szünnap után a pénteki találkozón a divízió I lesz a tét .

eFBé A Kína elleni összecsapáshoz hasonlóan kezdődött a Franciaország elleni mérkőzés Asiagóban. A női U18-as válogatott a divízió 1-be jutásért küzd Észak-Olaszországban, ahol a torna második játéknapján olyan ellenfele volt, amely az általunk célba vett magasabb osztályból esett ki. Az első harmadban nehezen találták a lányok az ellenfél kapuját, ebben a játékrészben több volt a francia kapura lövés. A próbálkozások egyikét sem koronázta siker, pedig a játékrész derekán kettős emberelőnybe került a francia garnitúra.
A 27. percben tört meg a jég, ekkor már átvették a mieink a találkozó irányítását és Dabasi Réka révén megszerezték a vezetést. A meccs az utolsó játékrészben dőlt el, amikor hat perc alatt két magyar gólnak tapsolhattak a lelátón. Előbb a kínaiak elleni meccsen az edzője által a találkozó legjobbjának ítélt Maszlova Kátya lőtt gólt Huszák Alexandra asszisztját követően, majd maga Huszák volt eredményes, ezzel hatodik gólját szerezte a tornán (amivel eddig vezeti a góllövőlistát, sőt, a kanadai táblázatot is). December 1-én szünnap következik, majd 2-án, pénteken már a divízió I-ért játszik a magyar csapat a britekkel, akik a 2. játéknapon 8-0-ra intézték el Kazahsztánt. Érdekesség: a kazahok a franciákkal együtt a divízió I-ből estek ki és második sima vereségüket szenvedik el (az olaszok 12-0-ra verték őket). Kezd költőivé válni tehát az a kérdés, amit néhány hónapja Gömöri Csaba, a magyar csapat szövetségi kapitánya tett fel: „Lehet, hogy a kvalifikációs vébé mezőnye erősebb lesz, mint a célcsoporté, azaz a divízió 1-é?” A kapitány elégedetten értékelte honlapunknak a látottakat: „A franciákról azon kívül , hogy velünk laknak egy szállóban, nem sokat tudtunk meg. Igaz, a britek elleni meccsüket az edzői stábból Szlaby Gyöngyi megnézte, de az a mérkőzés sem szolgált sok tapasztalattal. Ami kiderült: korcsolyázó tudásban mi vagyunk a jobbak, és a saját sebességünkön a koronggal is sokkal jobban bánunk. A mérkőzés első perceiben azonban mintha a lábak nem mentek volna annyira, mint az előző meccsen és az utolsó pillanatban a cselek sem jöttek be. Valóban nem koriztak annyira jól , mint mi, de kellemetlenül ott voltak mindenhol és küzdöttek. A 10. perc tájékán megint 3 az 5 ellen kellett játszanunk., de ez nem panasz: el kell mondjam, hogy a bíráskodásra a 2 meccs alapján semmilyen negatívumot nem mondhatok, ezek a kiállítások is jogosak voltak. Ebben a periódusban többször veszélyeztettek a gallok, de kapusunk és a védelem mindig a helyén volt.
A szünetben hangsúlyoztuk, hogy a lányok csak kőkemény melóval tudják behúzni ezt a meccset. Dabasi Réka gólja után fokozni tudtuk a tempót és látható volt, hogy a franciák ezt nem bírják majd végig. Jól indult az utolsó játékrész is, helyzetek voltak, amikből egy keresztpassz után egy erős lőtt átadást követően Maszlova Kátya ütőjéről a felső sarokba vágódott a korong. Megnyomták a játékosok ezt a pár percet, Huszák Alexandra egy az egyben a baloldalon megverte a hátvédjét majd kapura tört és már csak elkaszálni tudták a franciák a gyors csatárunkat, Szasza  estében is beütötte a harmadik gólunkat!” A lányok második sikerét növelik a tények és számok: Franciaországban 1200 női igazolt játékos van, ez a szám Magyarország esetében 184, 60 fedett csarnokuk van,  férfiválogatottjuk A csoportos, de a női is jóval a mieink előtt van a világranglistán. „Következik egy szünnap amikor is a regenerálódásé és az edzésé lesz a főszerep. Az edzői stáb pedig elemzi az eddig látottakat és kitalálja a legmegfelelőbb taktikát és csapatot a britek elleni sorsdöntő mérkőzésre. Sorsdöntő, mert ha nyerünk, akkor a látottak alapján a leggyengébb kazah csapat nem lehet ellenfél számunkra. A gall kakas után a brit oroszlán elhallgattatása már norvégiai repülőjegyet jelentene…”

U18-as divízió I-es kvalifikációs világbajnokság, Asiago, 2. játéknap Magyarország−Franciaország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0) Asiago, Pala Odegar, 1000 néző, vezette: Krogh, Gruber, Hjartardottir. Gól: Dabasi Réka, Maszlova Kátya, Huszák Alexandra. A nap további mérkőzései: Nagy-Britannia−Kazahsztán 8-0 (4-0, 1-0, 3-0), Olaszország−Kína 4-1 (1-0, 3-1, 0-0). A kvalifikációs vébé állása:1. Olaszország 6 pont (+12 gól), 2. MAGYARORSZÁG 6 (+12), 3. Nagy-Britannia 6 (+10), 4. Franciaország 0 (-5), 5. Kína 0 (-12), 6. Kazahsztán 0 (-20).