UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-03-29 19:40

Kosina Gergő, vb-re készülve

Kosina Gergő ifjúsági Európa-bajnokként várja korosztálya világbajnokságát, amelyre az egri Világ Kupán és a Bácsvíz-kupán is két-két aranyéremmel melegített. A fiatalember indíttatásáról és céljairól beszélt portálunknak.

Sajó Annamária A sportágak eredmény-centrikusságában általában telhetetlenek vagyunk. Szép az aranyérem, de miért csak egyéniben? Fényesek a kupák, de miért nem mindegyik szakágban? Bódító a felnőtt csapat sikere, de lesz-e folytatás, mi a helyzet az utánpótlással? A búvárúszásban, vagy ahogy sportolói inkább emlegetik: az uszonyos úszásban azonban szerencsénk van. Senánszky Petra és Kosina Gergő személyében két nemben is van eredményes versenyzőnk; a helyezések kapcsán egyéniben és csapatban egyaránt az élmezőnyben vagyunk. Ami pedig a korosztályok kérdését illeti, pláne nincs okunk panaszra. A helyzet az, hogy utánpótlás-versenyzőink hoznak felnőtt eredményeket. Nem kell tehát felhívni az olvasók figyelmét, hogy rájuk szegezzék tekintetüket. Kosina Gergő teljesítményével tesz róla, hogy folyamatosan napirenden legyen. – Édesapád és nagypapád is búvárúszó volt. A családi hagyományokat folytattad, amikor palackot ragadtál, vagy önálló sportpályafutásba kezdtél? – Őszintén szólva, nem volt választásom, folytattam a hagyományt. Akkor köteleződtem el igazán a búvársport mellett, amikor megnyertem az első versenyemet. A győzelem után fogalmazódott meg bennem a cél, hogy mindig egyre jobban teljesítsek. – Senánszky Petra mesélte nekem, hogy ha kint vannak a szülei a versenyein, még inkább bizonyítani szeretne. A te családi szurkolótáborod azonban profikból áll… – Nem mondanám azt, hogy profik, pusztán értenek a sportághoz. Édesapám sok tapasztalatát adta át nekem, édesanyám pedig biztosítja az anyai szeretetet.  
– Junior-világrekorddal lettél Európa-bajnok 200 méteres uszonyos gyorsúszásban. A rekordnak, vagy a címnek örültél jobban? – Mindkettőnek, hiszen az elvárásaimon felüli teljesítmény volt elérni őket. Amikor megvoltak, először fel se tudtam fogni, mit vittem véghez. Csak akkor tudatosodott bennem, amikor a dobogó legfelsőbb fokára álltam, átvettem az érmet, és megszólalt a magyar himnusz. – Amikor nyertél, azt nyilatkoztad: "Alig várom, hogy jövőre, a junior-világbajnokságon mind a három versenyszámban, ötven, száz és kétszáz méteren újabb világcsúcsot ússzak." Kevés sportoló érzékelteti ilyen siker után, hogy csak állomásként kezeli, te viszont ki is mondtad. – Bizonyosan rossz forrásra hivatkoztak, akik ezt leírták, mert én nem mondtam ilyet. Az viszont tény, hogy a junior Európa-bajnoki arany állomás volt az életemben, és szeretném, hogy jó pár ilyen szerepeljen benne. – A legutóbbi, egri Világ Kupán 100 és 200 méteres távon is aranyat szereztél, téli gyengélkedés után. Megnyugtatott? – Igen, hiszen nagyon jól sikerült. De sem én, sem az edzőm nem tapasztalt semmiféle gyengélkedést. – A néhány napja rendezett Bácsvíz-kupán 50 és 100 méteren első, 200 méteren pedig második lettél. Erőfelmérés szempontjából hogyan értékeled a teljesítményedet? – Ez a verseny számomra csak edzés volt. Nem készültünk, és nem is pihentünk rá.  
– Tizenöt évesen lettél junior Európa-bajnok, Senánszky Petra kilenc évesen nyert először országos bajnokságot. Mitől ilyen jó a búvársport utánpótlása? – Talán az érzés miatt, amit a sportág ad nekünk: búvárúszóként közelebb érzem magamat a vízhez, jobban átérzem, mint létformát, és gyorsabban is tudok úszni. – Mindketten a Debreceni Búvárklub versenyzői vagytok. Mi a titka a sikeres műhelymunkátoknak? – Én a sikereim kapcsán inkább az edzőm és a szüleim szerepét emelném ki: nekik köszönhetek mindent. Annak, amit értem tesznek, mind lelkileg, mind fizikailag. Mindig kiállnak mellettem, ha valami problémám támad. – A Világ Kupa után azt mondtad, a lényeg, hogy a formád a világbajnokságon legyen a legjobb. Az összes nyilatkozatodat erre a viadalra hegyezed ki; hány éve készülsz rá? – Azért hangsúlyozom mindig ennek a megmérettetésnek a fontosságát, mert a junior Európa-bajnokság óta ez a következő nagy verseny. Itt is bizonyítani szeretnék, megmutatni, hogy mire vagyok képes. De nem készülök régóta, hiszen az Eb-n ízleltem meg a nyerés örömét.