UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-05-22 20:13

Világcsúcs a diákolimpián

Négy aranyérme mellett junior világcsúccsal is megörvendeztette a kecskeméti uszoda közönségét Kosina Gergő a diákolimpia május 19-i döntőjében. A junior Európa-bajnok búvárúszó kedvenc versenyszámában, 200 méteres uszonyos gyorsúszásban a világranglista élére ugrott 1:39,68 perces időeredményével.

Sajó Annamária „Természetesen nagyon örülök neki, hogy sikerült áttörnöm az 1 perc 40 másodperces álomhatárt, régóta készültem erre. Ebben az időszakban, nyolc héttel a világbajnokság előtt ez nagyon biztató idő. A vb-n sűrű lesz a mezőny, ezért is akartam mindenképpen üzenni az ellenfeleimnek. Kemény munka vár még rám, de ez az eredmény nagy lökést ad a folytatásra” – értékelte teljesítményét Kosina. Gergő eddigi teljesítményét tekintve úgy tűnik, szeret világcsúccsal nyerni: 200 méteres gyorson szerzett junior Eb-aranyát szintén így szerezte. Arra a kérdésre, hogy a rekordnak vagy a címnek örül-e jobban, az ifjú sportoló akkor azt válaszolta: „Mindkettőnek, hiszen az elvárásaimon felüli teljesítmény volt elérni őket. Amikor megvoltak, először fel se tudtam fogni, mit vittem véghez. Csak akkor tudatosodott bennem, amikor a dobogó legfelsőbb fokára álltam, átvettem az érmet, és megszólalt a magyar himnusz.” Amióta Kosina először hallotta meg, azóta emlegeti a nyolc hét múlva sorra kerülő junior világbajnokságot. Éremgyűjteményéből valóban csak a vb-arany hiányzik, a versenyző tudatosan készül a medál megszerzésére: „ Azért hangsúlyozom mindig ennek a megmérettetésnek a fontosságát, mert a junior Európa-bajnokság után ez a következő nagy verseny. Itt is bizonyítani szeretnék, megmutatni, hogy mire vagyok képes.”
A diákolimpián sokan megmutatták, mire képesek. Kosina a 200 mellett 100 méteren is győzött, sőt 50 méteres búvár- és 100 méteres uszonyos úszásbanis  szerzett elsőségével. Az ifjúsági Európa- és felnőtt világbajnok Senánszky Petra tartotta a mondást, miszerint három a magyar igazság, és 50 méteres búvár-, 100 méteres uszonyos-, valamint 200 méteres gyorsúszásban is nyert. Húga, Senánszky Flóra saját korosztályában szintén 100 méter uszonyos úszásban palackolta be az elsőséget. Dobránszky Petra - klubtársiasan megosztva a versenyszámokat - ugyanezen hossz gyors változatában lett első. Az éremhalmozás a május 19-i diákolimpia védjegyévé vált, Szabó Anita és Szűcs Rebeka négy-négy aranyának köszönhetően. Anita a gyorsúszás minden távában legyőzhetetlen volt, 50, 100 és 200 méteres sikerét az 50 méteres delfinúszással egészítette ki. Rebeka sem tett másként: minden számot megnyert, amiben elindult, így az 50 és 100 méteres uszonyos-, továbbá a 100 és 200 méteres gyorsúszás végén is az ő nyakába került az aranyérem.