UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-09-06 17:53

Kosina: mindent kipipált

A júliusi ifjúsági világbajnokságon világcsúccsal megszerzett aranyérme és az augusztusi felnőtt Európa-bajnokság után Kosina Gergő újra a medencében tölti idejét. A 2011-2012-es szezonja versenyekben bővelkedett, de a fiatal búvárúszó a rekordokat is halmozta: három világcsúcsot úszott fél év alatt. A szeptembert két hét pihenés után átmozgató edzésekkel kezdte.

Sajó Annamária– A junior világbajnokság volt a fő célod, s világcsúccsal meg is nyerted. Mondhatjuk, hogy minden tökéletesen sikerült? – Ami a végét illeti, igen, hiszen 200 méteres gyorsúszásban minden úgy alakalt, ahogyan terveztem. A 100 gyorsat viszont sajnálom. Meggyőződésem, hogy bírói figyelmetlenség miatt zártak ki. Ezért eléggé megrendültem az első napon, mert olyan időket úsztak az ellenfeleim, amelyek mellett lett volna esélyem a dobogóra, sőt, az első helyre is. Lelombozódtam, és a földről kellett magamat összekapnom, hiszen a fő számom, a 200 gyors az utolsó napon volt. Azt mondtam magamnak: kell valami jót alkotnom.
– Világcsúcsot alkottál... – Nem akkora dolog. Az időeredményeknek folyamatosan javulniuk kell, így én egyéni csúcsnak fogom fel. A formaidőzítésnek köszönhetem, ami megszabja, hogy a tavasz elején nem kéne még olyan jókat úsznom, hiszen a nyár elején kezdődnek a versenyek. – Neked eléggé elkezdődtek: a junior világbajnokság után a felnőtt Európa-bajnokságon csobbantál medencébe, ahol azonban nem sikerült a dobogó, sem egyéniben, sem csapatban. A világcsúcs után nagy csalódás volt? – Nem, mert egyéniben alapvetően más kaliberű ellenfeleim voltak, mint a juniorok között: sokkal öregebbek, huszonöt-huszonhét évesek, akiknek más a testalkatuk. Hozzájuk képest én gyerek voltam, így majd jövőre szeretnék ott bizonyítani. Az edzéstervem eddig bevált, és ezután sem kételkedem benne. A csapatverseny nem az én számom volt, mert igazából egész szezonban a világbajnokságra koncentráltam. A többiekkel persze megvolt a szükséges összhang: két-három éve ismerem őket, és az országos bajnokságon már úsztam is velük. Szerettünk volna kijutni a 2013-as világjátékokra, ám úgy néz ki, hogy ez nem sikerült. Kanyó Dénes viszont egyéniben megszerezte az indulási jogot, és a csapatban mindenki egyéni csúcsot javított.
– Akkor most kezdődik meg az a korszakod, amit úgy neveznek: a felnőtt korosztályba való átmenet. Két hét távlatából hogy megy? – A juniorok között mindent kipipáltam, de mivel még indulok a korosztályos versenyeken, továbbra is mindent bele kell adnom. Mindkét korcsoport egyformán számít ebben a szezonban, a célt viszont még nem tűztem ki magam elé. – Ne mondd nekem, hogy szeptemberben még nincsenek dédelgetett álmaid! – Az biztos, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon és a felnőtt világbajnokságon is elindulok. A kontinensviadalon természetesen az arany a cél, ami persze felnőttben is jól nézne ki!