UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2012-11-23 12:14

Világbajnoki remények

„A magyar pólós aranyért utazik” – mondta Merész András, a női szakág szövetségi kapitánya a december 1-jén kezdődő ausztráliai U19-es vébé előtt. A fiúk esetében sem más a helyzet, bár a jelenlegi viszonyokat tekintve míg a lányoktól az érem elvárás, a fiúk dobogós helye a bravúr kategóriájába tartozna.

UP-info Az ifi fiúk december 1-jén, a lányok 2-án ugranak először a medencébe Perth-ben, az U18-as világbajnokságon. A sportág először rendez vébét ennek a korosztálynak, így a végeredményt tekintve a magyar lányok és fiúk egyaránt történelmet írhatnak. Erre az előbbieknek van esélyük, hiszen az előző két Európa-bajnokságon egyaránt másodikként végzett a korosztály. Természetesen a topcsapatok tekintetében nem lehet egyenlőségjelet tenni a vb és Eb közé, hiszen az amerikai, valamint az ausztrál csapat – az utóbbi különösen hazai pályán – is komoly játékerőt képvisel.
Mihók Attila vezetőedző számára nem volt könnyű levezényelni a felkészülést, mivel teljes gőzzel csak a november 11-i Magyar Kupa-döntő után készülhetett együtt a keret. Addig a játékosoknak a klubjukban kellett helytállni, a bajnokság–MK–válogatott háromszög pedig igencsak szívta az energiát a lányokból. A csapat a fiúkhoz hasonlóan az olasz válogatottat választotta edzőpartnernek, a két együttes Dunaújvárosban készült egy hetet az utazás előtt. A taktikát Ausztráliában lehet tovább csiszolni: a november 23-i indulás lehetőséget ad a nyugodt átállás mellett a megfelelő mennyiségű helyszíni edzésre is. „A sorsolásunk igen nehéz, a vébé öt legerősebb csapatát összesorsolták – ebből ugye adódik, hogy az ötből egy már a nyolcba sem fog bekerülni. Nagyon remélem, hogy ezek nem mi leszünk. Úgy gondolom, hogy sikerült minden téren előre lépnünk a szeptemberi Európa-bajnokság óta, és ha a sérülések elkerülnek minket és teljes csapattal tudunk kiállni a mérkőzésekre, akkor bízunk abban, hogy megint szép éremmel térünk haza. Talán az sem ábránd, hogy arannyal” – mondta a Dunaújvárosi Főiskola csapatának honlapján Mihók Attila, az egyesület felnőttcsapatának, valamint a korosztályos lányválogatottnak a vezetőedzője.
Kulcsszereplője lehet a csapatnak Illés Anna, a BVSC játékosa, aki szintén a dfve.eu-n latolgatta az esélyeket. „A BVSC-ből négyen kerültünk a végső keretbe, a két kapus, Horváth Anna és Doroszlai Vanda, illetve egy újonc is, Kele Niki, akinek ez a vébé lesz az első világversenye. Velük, de már a többiekkel is nagyon jól megy az összjáték, ezzel szerintem kint sem lesz gondunk. Ausztráliában egy minitornán még lesz lehetőségünk arra, hogy játsszunk pár meccset az igazi megmérettetés előtt, ami csak jót tehet a csapatnak. A tavalyi Eb-hez képest a válogatottból tíz ember megmaradt, így az összeszokottságra nem lehet panasz. Ha az esélyeket nézzük, akkor a csoportban az amerikaiak lehetnek nagy ellenfeleink. Róluk sosem lehet igazán tudni, hogy milyen erős csapattal érkeznek. A júliusi olimpiai reménységek versenyén és az edzőmeccseken feléjük tudtunk emelkedni, remélem ez most sem lesz másképp.”

A lány U18-as válogatott kerete: Doroszlai Vanda, Horváth Anna (BVSC) – kapusok. Illés Anna Krisztina, Kele Nikolett (BVSC), Ziegler Diána, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Hajor Orsolya (DFVE), Gémes Alexandra, Miskolczi Ibolya Kitti (Szentes), Kövesdi Vivien, Garda Krisztina (BHSE), Sikter Diána (UVSE) – mezőnyjátékosok. A világbajnokság csoportbeosztása. A csoport: Ausztrália, Indonézia, Csehország, Üzbegisztán. B csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Spanyolország. C csoport: India, Olaszország, MAGYARORSZÁG, Egyesült Államok. D csoport: Dél-afrikai Köztársaság, Oroszország, Zimbabwe, Görögország.

Szerbiai tornán szerzett bronzéremmel hangolt a világbajnokságra az ifi fiúk válogatottja. A garnitúrát egy éve irányítja a Horkai György, Varga Zsolt páros. A kettősnek ki kellett emelnie a korosztályt abból a gödörből, amit a tavalyi és az azt megelőző Eb-6. helyezés jelentett. Az idei kontinenstornán ugyanitt végzett az eggyel magasabb, U19-s korosztály, igaz, a komoly ellenfelekkel szemben már végig tartotta magát a csapat, nem voltak egyértelmű vereségek. „Hullámzó a fiúk teljesítménye, ezeknek a „hullámoknak” a csillapításán dolgoztunk és dolgozunk egy éve. Ebben a 94-96-os korosztályban már érezhetően kisebb a különbség, vagy úgymond a hátrányunk a horvát-olasz-szerb trió mögött, ezt mutatja, hogy a Comen Kupán egy hete legyőztük a szerbeket” – mondta a Digi Sport televízióban Horkai György az utazás előtt. „A csoportból szeretnénk első helyen továbbjutni, így újabb meccs nélkül lennénk a legjobb nyolc között. Ha a papírforma nem borul, ott csoportelsőként vélhetően az ausztrálokkal játszanánk, másodikként pedig a horvátokkal – úgy gondolom, nem mindegy…”

A fiú U18-as válogatott kerete: Péterfy Mihály (UVSE), György Dávid (Honvéd) – kapusok. Jansik Szilárd, Német Toni József (KSI), Telegdy András, Szabó Bendegúz (BVSC), Berta József (Kaposvár), Lőrincz Bálint, Zalánki Gergő (Eger), Gyárfás Tamás, Sedlmayer Tamás, (UVSE), Sánta Dániel (FTC), Manhercz Krisztián (Vasas) – mezőnyjátékosok. A világbajnokság csoportbeosztása. A csoport: Egyesült Államok, Egyiptom, Kanada, MAGYARORSZÁG, Spanyolország. B csoport: Ausztrália, Horvátország, Kolumbia, Dél-afrikai Köztársaság, Új-Zéland. C csoport: Görögország, Irán, Románia, Trinidad és Tobago, Üzbegisztán. D csoport: Brazília, Kazahsztán, Peru, Olaszország, Szerbia.