UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-03-29 20:26

A Világ Kupa felsőházában

Az óvatosan optimista várakozásból valóság lett: a szövetségi kapitány titkon a csoport második helyére várta csapatát, amely oda is ért. Az U19-es korfball-válogatott az 1-8. helyért folytathatja szereplését a Világ Kupán.

eFBé Leeuwarden kétszeresen kitett magáért. Egyrészt a város (a holland szövetséggel karöltve) látványos megnyitóval indította március 28-án este az U19-es Világ Kupát (ez a 18. a sorban, a viadal három év után tér vissza Leeuwardenbe). Másrészt a tornától az utolsó pillanatban visszalépő török együttes helyére gyorsan helyi korosztályos válogatottat verbuvált a város, amely tisztes vereséget szenvedett az angoloktól, míg az orosz együttestől csak egy ponttal kapott ki.

A megnyitó ünnepségen a város alpolgármestere mellett Marit Bouwmeester, a londoni olimpián vitorlázásban ezüstérmes sportoló köszöntötte az egybegyűlteket. A 25 éves olimpikon elmondta, maga is korfballozott, szerette a sportágat, ám amikor sikereket ért el vitorlázásban, választania kellett a labda és a hajó között. „Ha élsportoló akarsz lenni, három tulajdonsággal rendelkezz: vidámság, elszántság, kitartás” – bíztatta a nála alig valamivel fiatalabb sportolókat a VK nagykövete, Marit Boowmester.
A megnyitót különleges mérkőzés színesítette. Két helyi korfball-klub (Mid Fryslan és LDODK) fiai az Aris Leeuwarden kosárlabdázói ellen vették fel a küzdelmet. Először kosárra-, illetve korfra-dobásban – nyertek a korfballosok. Aztán kosármeccs következett, s a 15 perces csatát a kosárlabdázók nyerték. Ahogy Marit Bouwmeester tanácsolta, megvolt a vidámság. A megnyitóról készült videó megtekinthető, 1:30-tól vonul be a magyar válogatott.

A sportoló szavait a magyar válogatott játékosai is megfogadták, és kitartásuk az első játéknap harmadik meccsén, Hollandia ellen meghozta az első részsikert. A Tajvan elleni vereség és a Kína elleni győzelem előre kalkulálható volt, nemcsak a magyar, a portugál csapat is így számolt.
A két együttes sorsdöntő összecsapásán 4-2 volt az első tizenöt perc után az állás, vezettek a luzitánok. A szünetben Hack Barnabás felpörgette a csapatát, amelynek a lelátóról is szurkoltak: a vendéglátó családokból is többen eljöttek megnézni a meccseket. Volt ok ütni a dobot: előbb Berki Rozália dobta a korfba a labdát közelről, majd fél perccel később Vajda Boróka gólja már az egyenlítést jelentette. Aztán jöttek a fiúk: Babicz Gergely kétszer, majd Belluszék, Viktor és Attila, egyszer-egyszer (9-5). Két kihagyott büntető is belefért, no meg az is, hogy néhány távoli dobás után a kosárból szédült ki a labda.

A középdöntőben már 15 helyett 17,5 perces mérkőzéseket játszanak a csapatok. Hack Barnabás együttese Hollandia és Lengyelország ellen folytatja, utóbbi ellen a győzelem a cél.

Az első nap részletes eredményei ITT.

A magyarok csoportmérkőzései és a magyar gólszerzők:
Magyarország–Tajvan 2-19; Berényi Balázs, Babicz Gergely. Magyarország–Kína 12-4; Horn-Bata Csengele (2), Veres Tamás (2),  Jakab Gergely (3), Majer Zsolt (4), Babicz Gergely. Portugália–Magyarország 5-9; Berki Rozália (2), Bellusz Viktor (2), Vajda Boróka (2), Babicz Gergely (2), Bellusz Attila.