UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2013-04-08 15:21

Kiütötték Szlovéniát + VIDEÓ

Nem lehet óvatos kezdésről beszélni: a magyar női válogatott már a 2. perc legelején vezetett, a végén pedig 9-1-re győzött Szlovénia ellen. Biztos siker a világbajnokság első mérkőzésén, az ifikre épülő csapat egy lépéssel közelebb került a célhoz:  feljutás a harmadik vonalba, aranyéremmel.

eFBé Az lehet, hogy a szlovén válogatott három hellyel a magyar előtt szerepel az IIHF-ranglistán, de a gólok tekintetében nyolccal jobban mi álltunk a vébé-nyitómeccs lefújásának pillanatában. Éppen lepergett az első perc, amikor Medgyes Dorottya megszerezte a vezetést. A MAC játékosa még kétszer beköszönt ezen a napon Hedvika Korbarnak, akinek minden bizonnyal tetszettek volna a magyar találatok, ha nem ő kapja. Medgyes-bombák, Huszák-szólók: Alexandra szintén háromszor talált a szlovén kapuba, mellettük Trencsényi Kitti, Dettrich Szilvia és Gasparics Fanni is eredményes volt. Az ellenfél két harmadon át ritkán veszélyeztette Németh Anikó, majd féltávtól Gegesy Boglárka kapuját. A szlovén szépítőgól (8-0) után szerencsés körülmények között esett, ettől függetlenül az utolsó húsz percben mutatott produkciójukért cserébe megérdemelték a találatot. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nyolcgólos előny birtokában a magyar csapatnak ekkor már nem volt hova brillíroznia. A maláj koszt (vagy inkább a tartalék hazai) egyelőre tehát erőt adott: a szálloda a maláj étteremmel állapodott meg a csapatok ellátásáról, ami „mind az európai, mind az élsportolói gyomornak szokatlan” – írta helyszíni élménybeszámolójában Medgyes Lászlót felszerelés-menedzser. A magyar válogatott szerencsére nem úgy teljesít a jégen, mint a maláj séf a konyhában. Csak a végeredmény ugyanaz: a szlovéneknek mindkettőtől elment az étvágyuk. A magyar válogatott legnagyobb ellenfele az olasz lesz a torna zárónapján. A kékek magabiztosan nyertek Ausztrália ellen 5-2-re: a gólarány még nem is tükrözi híven az olasz fölényt. Az első játéknap rögtön hozott hosszabbítást, mégpedig a házigazdáknak a lengyelek elleni meccsén. Új-Zéland két harmadon át tartotta egygólos előnyét, Wieczorek a 48. percben egyenlített. A hosszabbításban kimaradt egy lengyel büntető, de ezt is feldolgozták, és megint csak Wieczorek révén megszerezték a második, egyben győztes góljukat. Az első nap után nincs olyan táblázat, amelynek ne magyar játékos állna az élén – még a kiállítási statisztikát is mi, egész pontosan Huszák Alexandra vezeti. Cserébe ő áll a kanadai táblázat élén is. Persze a vébé vége még nagyon messze van, további négy meccset nyerni kell, elsőként Ausztrália ellen, magyar idő szerint 9-én, kedden hajnalban.
Medgyes László felszerelés-menedzser napi részletes Facebook-beszámolójából ragadtunk ki részleteket. Először is arról, hogy miért is lepődnek meg a helyiek azon, ha szép egyen-ünneplőben látják a magyar csapat tagjait. „Az edzők azt a szemléletet próbálják meghonosítani a női jégkorongban – amelynek pl. Kanadában nagy hagyománya van –, hogy a mérkőzések napja ünnep a játékosok számára. S az ünnepnapokon illik az alaklomhoz illően felöltözni. A lányok fehér blúzban és sötét blézerben, az edzők az alkalomhoz illő öltönyben indultak az első megmérettetésre. Lelkes magyar szurkolótábor verbuválódott a helyi magyarokból, akik a meccs végén velünk énekelték a Himnuszt. A lányokat nagy meglepetés érte, vendég is érkezett ma a csapathoz: Kaszala János, aki 2007 óta Új-Zélandon kergeti a pakkot. Mesélt az országról, az itteni jégkorongról, s elmondta, sajnálja, hogy több meccset nem tud megnézni, mert edzőtáborozni mennek a férfiválogatottal. Aztán rájött, hogy az ausztrálok elleni első harmadot még megnézheti, akkor is kiér időben a repülőtérre… Az esti csapatértekezlet után a helyi étterem vacsoráját kihagytuk, mert ugyanazt kaptuk volna, amit ebédre. Így aztán tizenöt hatalmas új-zélandi pizza elfogyasztása után a lányok elmentek aludni, hiszen hamarosan újabb nagy feladat várja őket…” Gólösszefoglaló:

Női divízió II/A csoportos világbajnokság, Auckland, első játéknap: Magyarország–Szlovénia 9-1 (5-0, 3-0, 1-1) G: Medgyes Dorottya (3), Huszák Alexandra (3), Trencsényi Kitti, Dettrich Szilvia, Gasparics Fanni, ill. Pia Pren. Ausztrália–Olaszország 2-5 (1-3, 0-1, 1-1); Lengyelország–Új-Zéland 2-1 h.u. (0-1, 0-0, 1-0, 1-0). Az állás: 1. Magyarország 3, 2. Olaszország 3, 3. Lengyelország 2, 4. Új-Zéland 1, 5. Ausztráia 0, 6. Szlovénia 0. Következik: Magyarország–Ausztrália, Szlovénia–Lengyelország, Olaszország–Új-Zéland.