UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-04-16 11:33

Helyzetbe hozni a vidéket

Apró ráncfelvarrásra szorult a sportágban egyébként már négy éve jól működő Play and Stay program, mert bár jól szervezettek voltak a vidéki versenyek, egyre kevesebben éltek az indulási lehetőséggel. A szövetség most ajándékcsomaggal és különleges találkozásokat kínálva szeretné ösztönözni a gyerekeket, hogy ne csak a budapesti események iránt érdeklődjenek.

reb Nem unatkoznak azok a tíz éven aluli kisgyerekek, akik a Play and Stay programban ragadnak ütőt: évente nagyjából ötven versenyt is rendeznek számukra, így minden hétvégére jut alkalom, mint a kezdeményezés neve is jelzi, játszani és aztán remélhetőleg megmaradni a teniszsportban.

A 2009-ben elindított program lényege, hogy a gyerekeket már nagyon fiatalon elcsábító sportágakkal szemben ismét vonzóvá tegyék a teniszt. Az iskolai oktatással karöltve hat és tíz éves kor között az életkornak megfelelő könnyítésekkel ismertetik meg a játékot (könnyebb labda, alacsonyabb háló, kisebb méretű pálya). A körülmények lehetővé teszik, hogy egyetlen pályán egyszerre akár harminc fiatal próbálja ki a sportágat.

A jelentős kínálatnak köszönhetően éles a versengés a rendezők között, viszont az ország közlekedési viszonyai miatt a szülők és gyerekek szemében előnyt élveznek a budapesti versenyek, mondván: ide könnyebb eljutni. Pedig a rendszer alapjául szolgáló iskolateniszben döntően vidéki intézmények vesznek részt, a gazdasági válság után kevesebb, mint korábban, de még így is nyolcvan-száz. Ezért a szövetségben lépéseket tettek a nem fővárosi események iránti érdeklődés fokozásáért. „A lelkes vidéki házigazdáknak kezdte kedvét szegni, hogy egy-egy hétvégén egyre kevesebben választották  az ő viadalukat – ismerteti az újítási szándék okát a programot vezető Sebestyén Katalin. – Pedig ezek sokszor jobban szervezettek, mint a budapestiek, ám a közlekedés miatt mégis inkább a fővárosiak részesültek előnyben. Azzal igyekszünk orvosolni a problémát, hogy a budaörsi kivételével az összes vidéki versenyt kiemelt státuszúvá nyilvánítottuk. A program alapelveivel ellentétes a pontgyűjtés vagy a ranglistaállítás, ezért mással kell motiválnunk a gyerekeket. Aki az év során legalább négy vidéki versenyen részt vesz, a sorozat záróeseményén egy különleges ajándékcsomagot kap”. Ez elsősorban felszerelést rejt majd, ütőt, labdákat, hálót, ám igyekeznek egy különleges vonzerővel is kedveskedni. A tervek szerint találkozási, sőt játéklehetőséget biztosítanak majd a legjobb magyar női és férfi játékosokkal, sőt, ha rajtuk múlik, külföldi sztárokat is a fiatalok közé hoznak. A rendszer az április 20-i pécsi versennyel indul, ahová a visszajelzések alapján máris a vártnál többen jelentkeztek.

A Play and Stay rendszer orvosolhatja a magyar tenisz rákfenéjét:azt, hogy kevesen vannak az utánpótlás-korosztályban. Sebestyén szerint az iskolatenisszel és ezzel lerakták az alapokat, innen kellene továbblépni a versenytenisz felé. Az elgondolás sikerességét a programból kikerülő tehetségek igazolják: Gálfi Dalma tavaly az európai szövetségnél az év legjobbja lett a juniorok között, Bondár Anna pedig ugyanezen a szavazáson harmadik a 16 éveseknél. „Nagyon szerettem ezekre a versenyekre járni, amikor vége volt az egyiknek, már egyből a következőn járt az eszem. Sok sikerélmény ért, rengeteg barátot szereztem. Ezek nélkül talán nem is tartanék most ott, ahol" - emlékezik vissza Gálfi.