UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2013-06-12 10:32

Harcos amazonok Minszkben

Zs. Tóth Annától és a leány csapattól dobogós szereplést remél, a fiúktól az első tíz közé jutást várja Kállai Ákos utánpótlás szövetségi kapitány a csütörtökön kezdődő minszki ifjúsági „B” (15-16 évesek) Európa-bajnokságon.

reb Aki egyszer megízlelte a siker ízét, nem szívesen adja alább: a 15 és fél esztendős Zs. Tóth Anna korábban többször is állt már Európa-bajnoki dobogón (váltóval nyert is). Nem meglepő, ha Kállai Ákos a Fehéroroszország fővárosában, Minszkben rendezendő ifjúsági „B” Eb-n is éremszerzést vár tőle. A különítmény kedd reggel kelt útra autóbusszal, a szövetségi kapitányt indulás előtt kérdeztük elvárásairól.
„Anna a fizikai számokban nagyon jó és a lövészethez is elég erős fejben, kiegyensúlyozott, állandó jó teljesítményre képes” – mondta a többszörös Európa- és világbajnokból lett kapitány, egyszersmind jelezve, hogy ebben a korosztályban a vívás és lovaglás még nem szerepel a programban. A csepeli öttusázó kiváló formáját mutatja, hogy május végén magabiztosan nyerte az idősebb korosztály számára rendezett ifjúsági „A” egyéni bajnokságot Székesfehérvárott. Kállai szerint Zs. Tóth egyelőre kiemelkedik korosztályából, de ez remekül motiválja a többieket arra, hogy utolérjék. Az egyik ilyen vetélytárs lehet Veszprémi Fruzsina, aki a fizikai számokban már jó, mentálisan azonban még javulnia kell, hogy lövészetben is helytálljon.
„Annát leszámítva a többi lány újonc, viszont nagyon harapósak. Ha Minszkben ilyen kis harcos amazonok lesznek, könnyen meglepetést okozhatnak. A csapatot várhatóan Anna, Fruzsi és Boros Alexandra alkotja, hármójukat szintén dobogóra várom”. A fiúk között már nem ilyen rózsás a helyzet. Kállai szerint a többség abszolút újonc, aki korábban indult már Eb-n, az is inkább csak ismerkedett a légkörrel és a nagy versenyek semmihez sem hasonlítható hangulatával. Ráadásul az sem könnyíti meg helyzetüket, hogy korosztályukban sok a koraérett fiú: nem ritka, hogy 190 centis vagy éppenséggel 2 méteres sihederek tűnnek fel a mezőnyben. Épp ezért a fiúknak egyéniben is, csapatban is az a cél, hogy csípjék el egyszer-egyszer a papíron jobbakat. Aztán később, a junior versenyeknek már rutinnal és némi sikerélménnyel vághatnak neki. A csapat összeállításában annyi változás történt, hogy a ranglista negyedik helyezettje, Brázda Gábor került be az eredetileg jelölt Kardos Bence helyett, mert az utolsó két viadalon kiemelkedő formát mutatott. Az utazó keret Leányok: Zs. Tóth Anna, Veszprémi Fruzsina, Boros Alexandra, Varga Eszter Fiúk: Angyal Krisztián, Koricsánszky Olivér, Kardos Bence, Brázda Gábor Kísérő: Kállai Ákos