UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-11-10 19:41

Vonzó észjáték

Nagyjából egy éve kóstolt bele a hosszútávúszásba Székelyi Dániel, s bár a medencés műfajt sem hanyagolja, úgy érzi, a nyílt vízen várnak rá sikerek. Idén már szerzett csapatbronzot a junior Eb-n, legutóbb pedig élete első 10 kilométerét zárta hasonló helyezéssel Cipruson.

reb Komolyabban egy évvel ezelőtt kezdett nyílt vízi úszással foglalkozni Székelyi Dániel, a Budafóka XXII. SE versenyzője. Az egyre sikeresebb kisegyesület egyik élversenyzőjét korábban elsősorban medencés eredményeiről (érmek és helyezések a korosztályos országos bajnokságokon) ismerték, ám a januári maratoni medencés bajnokság pozitív tapasztalatai után részben váltott.
– Akkor úgy láttuk edzőmmel, Horváth Tamással, hogy egész jól megy a hosszútávúszás is – gondol vissza az 5000 méteren junior országos bajnoki címet hozó viadalra. – Nagyon nagy monotóniatűrés kell hozzá, de egyébként élvezem, tetszik benne, hogy azért jóval változatosabb, mint a hosszakat róni. Ráadásul valódi észjáték, mert taktikázni kell, kit követsz, kinek a lábvizén úszol, hol váltasz ritmust: ezek izgalmassá teszik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kötelek között már nem is tervezek, egyelőre jól megfér egymással a két műfaj. De ha jövőre gondolok, úgy érzem, a nyílt vízen lehet esélyem nagyobb sikerekre. Bár hazánk nem tartozik hagyományosan a hosszútávúszó országok közé, Risztov Éva londoni olimpiai győzelme óta a szakág egyre nagyobb figyelmet kap a szurkolóktól, és ami jövőjét illetően ennél fontosabb, a szövetségtől is. Ennek egyik fontos jele, hogy október végén Fodor Szabolcs vezetésével nyolc versenyző utazott egy hétre edzőtáborba, Ciprusra. A részben fiatal, még utánpótlás-korosztályú, részben már rutinos felnőttek között kapott helyet Székelyi is.
A nyílt vízi úszás tipikusan az a szakág, amelyben tapasztalatot csakis a versenyeken lehet szerezni, hiszen a medencében lehetetlen olyan helyzeteket, taktikát gyakorolni (birkózás, hajrá, vízminőség, hőmérséklet, időjárás és még sorolhatnánk), amit ez megkíván. Így az egy hét edzőtábor végén a többség indult a limasszoli nemzetközi maratoni versenyen. A magyar küldöttség végül egy első, illetve két-két második és harmadik helyet szerzett, amelyből Székelyi bronzéremmel vette ki a részét. – Az edzőtáborban mindennap délután úsztunk a tengerben, és nagyon fáztunk, amikor kijöttünk a vízből. Ehhez képest a tíz kilométer után meglepve éreztem, hogy valaki adjon gyorsan valami hideget, mert megsülök. Életemben először úsztam ezt a távot versenyen, így örülök, hogy egyből sikerült dobogóra állni, pláne, hogy a vége nagyon izgalmas volt, csak a jobb benyúlásnak köszönhettem a dobogót. Így utólag kicsit bánom, hogy nem indultam öt kilométeren is, de ez még a tapasztalatlanságomnak tudható be: előtte azt hittük, nem bírnám együtt a kettőt, pedig ment vona. Edzőm is, én is tanuljuk még a nyílt vízi úszást. A jövő évi nagy cél az Európa-bajnokság, addig pedig kemény munka és persze minél több tapasztalatszerzés vár a junior-korosztályból éppen csak kilépő fiatalra. Kapcsolódó anyag: A meglepetésbronz titkai