UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2014-01-18 12:03

Új jégkirálynő

Az egész mezőny legfiatalabb versenyzőjeként a sportág történetének legifjabb győztese lett a 15 éves orosz Julija Lipnyickaja, miután nyert a nők között a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. Új csillag született.

reb/UP-info Ha Oroszország, akkor műkorcsolya – és torna, ritmikus sportgimnasztika, szinkronúszás, birkózás és sorolhatnánk. A hatalmas ország versenyzőit egyetlen pontozásos sport kedvelőinek sem kell bemutatni. Műkorcsolyában az Egyesült Államok és az ázsiai országok, különösen Japán versenyzői is komoly erőt képviselnek, de az orosz nők mindig is maradandót alkottak a jégen. Hogy messzebbre ne menjünk vissza, a 2000-es években Irina Szluckaja volt az egyeduralkodó, hét kontinensbajnoki címével sokáig nem hagyott mást szóhoz jutni. Az elmúlt éveket az olasz Carolina Kostner határozta meg, ám 15 és 17 éves párossal az oroszok újabb hegemóniával „fenyegetnek”.
julija_lipnyickaja_ilyes_tibor
julija_lipnyickaja_ilyes_tibor
Agyelina Szotnyikova (17) számára ismerős érzés lehet a dobogó második fokán állni, tavaly Zágrábban is ezüstérmes lett az Eb-n. De csak a felnőttek között megszokott az érzés, a junior korosztályban többször is neki szólt az orosz himnusz: 2010-ben junior Grand Prix-t nyert, rá egy évre világbajnok lett, emellett ezüstérmet szerzett a téli ifjúsági olimpián. Közben már négyszeres orosz bajnok, és a felnőtt GP-ken is többszörös érmes. Hogy Budapesten nem gyarapíthatta az aranyai számát, aztán éppen 15 éves honfitársa hiúsította meg. A korcsolyázást négy évesen, Jekatyerinburgban kezdő Julija Lipnyickaja a fejlődés érdekében 2008-ban Moszkvába költözött, ahol Jeteri Tutberidze és Szergej Dudakov tanítványa lett. Hogy a döntés nem volt hiábavaló, azt fiatal kora miatt először csak junior GP-ken mutathatta meg: 2011-ben, azonnal gdański győzelemmel debütált. Később Milánóban is a legjobbnak bizonyult, és a québeci GP-fináléban a rövid- és szabadprogramban sem tudták felülmúlni. Egy évvel később sosem látott pontszámmal diadalmaskodott a junior-világbajnokságon, és hazájában is a korosztály bajnoka lett. Ugyan 2013 tavaszán nem tudta megvédeni vb-címét, ezüstérmes lett, abban az idényben viszont először léphetett színre a felnőtt-mezőnyben. Sérülés miatt kihagyott néhány versenyt, például az orosz bajnokságot is, de idén, 2014-ben már részt vett rajta: éppen Szotnyikova mögött lett második. A budapesti Eb-n aztán elegánsan vágott vissza: Szotnyikova pályafutása legmagasabb pontszámát kapta a rövidprogramra, Lipnyickaja már ekkor erős ugrásokkal és szemet gyönyörködtető forgásokkal (lábfejét egészen fejmagasságig húzta fel) követte őt a második helyen.
Mûkorcsolya Eb - Nõi mûkorcsolya
Mûkorcsolya Eb - Nõi mûkorcsolya
Szotnyikova a kűrben ellépte a tripla Lutzot, de innentől már nem hibázott, a vastaps mellett a bírók kegyeit is elnyerte, újra élete legjobb pontszámát kapta. Bár Lipnyickaja utána és a közönséget magával ragadó Kostner után következett, 15 évesen is elbírta a nyomást. Hibátlanul futotta meg a Schindler listája filmzenére előadott programot, s bár korából fakadóan előadásmódja még kevésbé kifinomult, mint az idősebb pályatársaké, a technikailag hibátlan kűr meghozta a sikert (Szluckaja 2006-os elsősége óta az elsőt az oroszoknak). Pályafutása legmagasabb pontszámával a mezőny legfiatalabb versenyzője egyben a valaha volt legfiatalabb Európa-bajnok lett. Amint megtudta, hogy győzött, elsírta magát, valamivel később viszont már beszédesen nyilatkozott. Ahogy mondta, nagyon izgult, úgy érezte, kétszázzal pörög, ám a program második felére már meg tudott nyugodni. Nagyon örült a sikernek, és a szocsi játékokon is szeretné megmutatni, mit tud.  Szerinte az alkohol nem sportolónak való, ráadásul fiatal is, ezért pezsgőzés elmarad, de egy szeletke süteménnyel szívesen ünnepelne. Azért biztosan lesz, aki helyette is iszik egyet az egészségére. Az oroszok pedig készíthetik a pezsgőt, mert Szocsiban, a téli olimpián várhatóan lesz kit ünnepelni. A győztes kűrjét itt tekintheti meg.