UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-06-03 14:47

Egyre előbb Európában

A fiatalok között feltétlenül érezhető az előrelépés – ezt a bakui szereplés, a kilenc kvóta és az éremtábla negyedik helye mutatja. Halász Bence dobásán még edzője is hüledezett.

reb Oroszország, Németország és Franciaország egyelőre nincs lőtávolban, de mindenki mást megelőzött az éremtáblázaton a magyar küldöttség a bakui ifjúsági olimpiai kvalifikációs viadalon. Ebben a rangsorban negyedik helyen, a pontversenyben pedig a nyolcadikon zárt (itt írtunk erről), azaz mindenféle hazabeszélés nélkül állíthatjuk, a kontinens élmezőnyében végeztek a fiatalok.
bacskay_zsofia_lengyak
bacskay_zsofia_lengyak
És nem csak a dobóknak köszönhetően. Összesen kilenc nandzsingi indulási jogot szereztek az ifjak, miközben a teljes küldöttség összesen tizenegy egyéni és tizenhat országos csúcsot állított fel vagy be. A kvótások között találunk  rúd-, hármas- és magasugrót, gerelyhajítót, rövid vagy közép-hosszútávfutót. Az eredmények már csak azért is becsülendők, mert a hazai állapotok finoman szólva sem mérhetők az élen járó országokéhoz a sportág infrastruktúrájában. A Syma-csarnokot télen ugyan használhatják az atléták, ám ezen kívül vidéken csak egyetlen olyan helyszín van, Nyíregyháza, ahol fedettben körbe lehet futni. A nemrég átadott székesfehérvári központ már javít a helyzeten. – Részben talán annak is köszönhetők a jó eredmények, hogy idén kegyesebb volt az időjárás, és korábban kezdhettünk szabadban edzeni – bontja ki a jó eredmények hátterét Lengyák György utánpótlás-szakreferens. – A sok egyéni és országos csúcsból az is látszik, az edzőknek a korai verseny ellenére jól sikerült a formába hozás. Az is sokat számított, hogy az itthon is megszokott, kissé kopott rakortánon versenyeztünk, nem pedig a mondopályán (ez jóval keményebb, olimpiát és felnőtt világbajnokságot csak ilyenen lehet rendezni – A szerk.). A szakember nem fogyott ki a dicsérő jelzőkből, amikor a csapat szerepléséről kérdeztük. Kilenc kvótával még a leginkább derűlátók sem számoltak. Pláne, hogy az éremtáblán olyan hagyományosan erős, nagyobb lélekszámú országokat sikerült megelőzni, mint Ukrajna, Románia vagy Törökország. A számszerű eredményekkel pedig még az edzőket is meglepték. Halász Bence világrekorddal (87,16) nyert kalapácsvetésben. A vezetők azonnal sms-t küldtek a számmal a fiatal otthon maradt edzőjének, Németh Zsoltnak (aki Pars Krisztiánt is felkészíti). A tréner meglepetten kérdezett vissza: nem írták el az eredményt? Ugyanez volt a reakció Bajnok Eszter hármasugrásban elért 12,81-e után.
kvotasok02_baku_lengyak
kvotasok02_baku_lengyak
A mostani ifjak mindenesetre nemcsak a nagy verseny tétjét, de a vele járó „körítést” is megtapasztalhatták. Az ellátás pazar volt, ugyanakkor a falu és a stadionok biztonságát a "lehető legfelsőbb fokon" végezték. Többször is átvizsgálták a csapatot, drogkereső kutyákkal is, a csomagokat is rendszeresen kinyittatták. Sokan még repülőn sem ültek korábban, ehhez képest a poros (mindenhol építkezések), hirtelen fejlődő város az újdonság varázsával hatott. Ugyanennek már kevésbé neveznénk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai szerint doppingellenőrzéseket. Nem csak a dobogósoknak kellett mintavételre menniük, és gyakran az előfutamok után is ellenőriztek. Volt olyan fiatal lány, akinek zavarában két órán át tartott a mintaadás. A pályán viszont nem volt gond a teljesítéssel. A dobók mellé kezdenek felzárkózni a gátfutók, de a többi szakág is fejlődik. Lengyák úgy látja, a fiatalok között egyre előkelőbb helyre kerül Magyarország a kontinensen, s azon vannak, hogy már négy-öt év múlva a felnőttek között is megmutatkozzon az előrelépés.