UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-07 15:37

Aranycsapat

A házigazdák junior-válogatottja világbajnoki címmel koronázta meg a "magyar hetet" a balatonfüredi nyíltvízi korosztályos vb-n: a Kiss Nikoletta, Kiss Attila, Orosz Ádám trió mindenkit lehagyott a három kilométeres csapatversenyben.

reb Ha úgy tetszik, teher nélkül állhatott rajthoz vasárnap minden magyar a balatonfüredi nyíltvízi úszó-világbajnokságon: az előzetesen kalkulált két érmet a junior lányok már szombaton begyűjtötték 7,5 kilométeren. Persze azért kár lett volna rácáfolni a szakemberek esélylatolgatására: a juniorok csapatversenye dobogós helyezéssel kecsegtetett. Ám biztosra senki sem mehetett: Venezuela és Brazília mellett nemcsak a szurkolói miatt félelmetes hangulatban stégre vonuló oroszok látszottak a legnagyobb esélyesnek. A hármas két fiútagja egyéniben arany-, illetve bronzéremmel zárt, Anasztaszija Azarova pedig alig egy napja éppen Kiss Nikolettel vívott nagy (és sikertelen) harcot az elsőségért.
kutasi_kiss_szaka
kutasi_kiss_szaka
Már az üldözéses versenyre hajazó viadal (egy perc különbséggel indították a hármasokat) első köre után bebizonyosodott, a világbajnoki cím sorsa csakis e két trió között dőlhet el: 1500 méter után – mindenkit messze maguk mögött hagyva – ugyanazzal az idővel fordultak. A célba mieink érkeztek előbb remek, 33:26,1-es idővel, ám még nem lehetett ünnepelni: az oroszok javában tempóztak. Speciel Kiss Nikolettának kellett is néhány perc, míg egyáltalán szóhoz jutott: becsülettel tartotta Kiss Attila és Orosz Ádám tempóját, ennek megfelelően totálisan elkészült az erejével. Tíz perc izgatott várakozás után kiderült, nem hiába: övék lett az aranyérem! „Megmondtam reggel a fiúknak, nem engedem haza érem nélkül őket. Már tegnap, az egyéni verseny után az éreztem, rettenetesen kiúsztam magam, és az utolsó erőtartalékaimat mozgósítottam. Most aztán az utolsó, utolsó, utolsó erőmet is beleadtam. Az ifjúsági Európa-bajnokságon is együtt úsztunk, ráadásul rengeteget gyakoroltunk, így nyugodtan mondhatom, összeállt a csapat. Remekül úsztak a srácok, segítettek, egy pillanatra sem hagytak magamra. Alig hiszem el, hogy megvan a második arany is! Hihetetlen érzés, és főleg azért, mert a fiúk miatt is hajtottam, együtt győztünk, együtt ünnepelhetünk!”
csapat
csapat
Az elöl haladó Kiss és a másodikként tempózó Orosz végig nagyon figyelt Nikire, hogy ne maradjon el. Egyetértettek abban, várták az érmes helyezést, de világbajnoki cím talán a legvérmesebb reményeiket is felülmúlta. De nem a szövetségi kapitányét: a szakemberek már az elmúlt két napban a sikerkapitány titulust ragasztották Gellért Gáborra, s a második diadal után ezt már le sem moshatja magáról. A nagy ünneplés közepette szép csendben elrajtolt az ifjúságiak mezőnye is. Mivel Sztankovics Dóra, Drigán Zoltán és Miksi Richárd sem nyíltvízi specialista, tőlük mindenki legfeljebb tisztességes helytállást várt. Aztán amikor az első körben alig fél perccel úsztak rosszabbat, mint junior társaik, hirtelen egyre több érdeklődő szempár fordult a másfél kilométeres kör felé. Bán Sándor, Miksi edzője is mind idegesebben kémlelte a vizet: bár előzetesen csak hat közé várta a fiatalokat, a második kör alatt már az éremért szorította keresztbe ujját. „Nagyon korán bepárásodott a szemüvegem, így messziről nehezen láttam a bójákat, szinte csak tippeltem, merre megyünk – elemezte a versenyt Miksi. - Ettől függetlenül igyekeztem egyenesen úszni, és jól vezetni többieket. Szerintem nagyon jól mentünk együtt, főleg ahhoz képest, hogy ez volt az első közös világversenyünk”. Időközben kiderült, a negyedik helyen végeztek, amit csalódott félmosollyal vett tudomásul. „Nagy csoda kellett volna, hogy a dobogóra álljunk, de így is örülök.” Jegyezzük meg: a kínai trió jobb idővel lett világbajnok, mint a náluk egy-két évvel idősebb magyar juniorok.
csapat_sajat
csapat_sajat
„Már reggel azon gondolkoztam, te jó ég, hogyan fogom bírni a fiúk tempóját – mondta Sztankovics Dóra. – Szó se róla, jól el is fáradtam. Az utolsó ötszáz méteren mindenem begörcsölt, de végig az motivált, hogy a többiekért is úszom, egyszerűen nem lankadhatok. Összességében jól működtünk együtt, a fiúk mindig bevártak. Az első hat közé tippeltem magunkat, és persze sajnálom, hogy lemaradtunk a dobogóról, de nagyon örülök a helyezésnek. Szerintem jól sikerült vébét zártam, megérte egész nyáron dolgozni.” Így summázhatta a rekordidő alatt tető alá hozott világbajnokságot a Gyárfás Tamás vezette szervezőbizottság is. Az elöljárók, a nemzetközi szövetség (FINA)  főtitkára, Paolo Barelli és az ügyvezető igazgató, Cornel Marculescu sem győzte dicsérni a kitűnően sikerült rendezvényt. A fiatalok pedig tettek arról, ne a gyors szervezésről, hanem a gyors magyar nyíltvízi úszókról essen több szó. Nem csoda, ha a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás úgy nyilatkozott: az eredmények minden várakozást felülmúlták. A parton is: már a vb kezdete előtt annyira elkápráztatták a döntéshozókat, hogy elvi megegyezés köttetett: jövőre Világ Kupának is otthon ad Balatonfüred. Junior nyíltvízi úszó-világbajnokság, Balatonfüred. Junior csapatverseny (3 km): 1. Magyarország  (Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta)  33:26.1, 2. Oroszország (Anton Jevszikov, Kirill Beljajev, Anasztaszija Azarova) 33:34.4, 3. Brazília (Marcus Silva, Yagoh Watanabe, Viviane Jungblut) 34:26.4 . Ifjúsági csapatverseny (3 km): 1. Kína (Jintong Yang, Zhongyi Qiao, Siyu Yan) 33.25.5, 2. Olaszország (Alessandro Bellinelli, Daniel Silvestri, Carlotta de Mattia) 34.27.7, 3. Egyesült Államok (Taylor Abbott, Simon Lamar, Kylie Mitchell) 34.33.6, 4. Magyarország (Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra) 34.43.9.