UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2014-10-20 17:00

Ütős srác a Mecsekből

Ha Magyarországon megkérdezünk egy járókelőt a tollaslabdáról, biztosan nem a sportág, hanem annak Balaton-parti, ütögetős változata ugrik be neki elsőre. Pedig a magyar tollassport – bár korántsem világhírű – utánpótlás szinten figyelemre méltó eredményekkel büszkélkedhet. A korosztályos tehetségek közül is a legígéretesebbek egyike a pécsi Pytel Bence.

Molnár Kristóf Bence akár a pécsi tollaslabda szimbóluma is lehetne, hiszen saját nevelésű játékos, ráadásul szinte azzal egyidőben kezdett edzésekre járni, hogy megalakult a helyi Multi Alarm SE. A mecseki egyesületet 2003-ban egy pécsi üzletember alapította, majd emelte egyetlen évtized alatt a legeredményesebb hazai klubbá.
Pytel Bence Fotó: Szerecz Ferenc
Pytel Bence Fotó: Szerecz Ferenc
Kezdetben a Koch Valéria Iskolaközpontban edzettek a játékosok, s Bence is itt ismerkedett meg a sportággal. Azért választotta a tollast, mert osztálytársai is ezt a sportágat játszották. Nevelőedzője az örökös magyar bajnok Károlyi Ákos lett, aki tavaly, nagyon fiatalon hunyt el. Az áttörés 2009-ben érkezett el, amikor is megépült hazánk első tollaslabdacsarnoka, amely európai szinten is minden igényt kielégített. A tökéletes körülmények maguk után vonták az eredményeket is: a felnőtt csapat megnyerte a bajnokságot, az utánpótlás pedig rohamléptekben fejlődött. Ahogyan Bence is. A korosztályos versenyeken folyamatosan gyűjtögette az érmeket, bekerült a szűk elitbe, már csupán néhány riválisa tudta őt legyőzni. Legjelentősebb eredményét tavaly érte el, amikor magyar bajnok lett a 17 éven aluliak mezőnyében. Ám nem csak belföldön vitézkedett, rendszeresen részt vett külföldi viadalokon is. Ott lehetett például Ankarában az U17-es csapat Európa-bajnokságon, amelyen társaival a kilencedik helyet szerezte meg. Bence a sikerek után kettőzött erővel folytatta az edzéseket Tóth Henrik vezetésével. Az örökös magyar bajnoki címig jutó trénerről tudni kell: az utóbbi években egy csoportban készíti fel a sportág három legnagyobb hazai tehetségét, Bencén kívül az ifjabbik Pytelt, Gergőt, valamint Szenjai Balázst. Az eredmények önmagukért beszélnek: Magyarországon tulajdonképpen nincs ellenfele a három fiúnak. A nyári alapozás első futóedzésén azonban nagy baj történt: Bence bokasérülést szenvedett, miközben egy töltésen vágott keresztül. Hat hét kihagyás várt rá, s éppen a felkészülés egyik legfontosabb időszakában. Mások talán feladták volna, de őt nem olyan fából faragták... Az elszántság sikert eredményezett: hamar visszatérhetett a pályára, utolérte önmagát, s a nyár végén már teljes értékű edzésmunkát végzett. Olyannyira, hogy a szezon elején be is mutatkozott a Multi Alarm SE nagycsapatában, a magyar felnőttmezőnyt évek óta uraló gárdában. Ráadásul két egyéni győzelemmel tette le a névjegyét az idősebbek között. Pytel amúgy jó példa arra, miképpen lehet sikeresen összeegyeztetni a sportot és a tanulást. Német-magyar kéttannyelvű gimnáziumba jár, amelyben szinte minden tárgyat idegen nyelven tanulnak. Orvosnak készül, mert folytatni szeretné a családi hagyományokat. Mindkét testvére tollaslabdázikl; már említett öccse a legtehetségesebb magyar fiatalok egyike. Bence rövid távú célja, hogy eljusson az U19-es Európa-bajnokságra is, nagy álma pedig, hogy a felnőttek között egyszer részt vehessen világbajnokságon, netán olimpián. Ha ez a vágya teljesülne, biztosan beírná magát a magyar tollaslabdázás történelemkönyvébe. Nincs könnyű dolga sportbeli céljait illetően, hiszen egy idehaza jószerével ismeretlen sportágat űz. De ez a legkevésbé sem zavarja. Kizárólag az álmai foglalkoztatják, s az őt jól ismerők tudják: amit eltervez, azt meg is valósítja. Vagyis az egész sportág reménykedhet erősen.