UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-02-08 10:12

A kék-fehérek kincse

Kis Alexandra tizennégy éves, rendkívül öntudatos, és keményen dolgozik, hogy minél jobb eredményeket érjen el. 2014-ben egyéniben nyolcadik helyen végzett buzogánnyal a ritmikus gimnasztika junior Európa-bajnokságán. Az április Eb-n a kéziszercsapattal szeretne nyolc közé jutni.

Pusztai Viola A ritmikus gimnasztika művészien szép sportág, viszont rengeteget kell dolgozni, hogy minden mozdulat tökéletes legyen. Kis Alexandra egyáltalán nem bánja, hogy ezért napi öt órát kell edzenie, úgy fogalmazott, ő maximalista: addig gyakoroljon, amíg nem lesz olyan, amilyennek szeretné.
Kis Alexandra Forrás: MTK
Kis Alexandra Forrás: MTK
Hat és fél éves korában ismerkedett meg a sportággal, korábban balettozott, de a szülei úgy látták, hogy annál nagyobb a mozgásigénye, így találtak rá a ritmikus gimnasztikára. Nem kétség, szerelem volt első látásra: a ruhák, a harmonikus mozdulatok és a zene lenyűgözte a lányt. Tehetsége hamar felkeltette edzője, Deutsch-Lazsányi Erika figyelmét, aki előbb számos hazai, majd egyre több nemzetközi versenyre nevezte. A kemény munka nem volt hiába, nem maradtak el a sikerek. Az MTK tizennégy éves sportolója eddig kilencszer szerzett országos bajnoki címet, tizenkétszer lett Budapest-bajnok és tizenháromszor Magyar Kupa-győztes. Legnagyobb nemzetközi sikerét 2014-ben érte el: a bakui Európa-bajnokságon a buzogány döntőjébe jutott, s a nyolcadik helyen végzett a juniorok versenyében. – Egyáltalán nem számítottam az eredményre, de így a karrierem elején nagy lökést adott. Bár mindegyiket szeretem, most a buzogány a kedvencem, a szerencseszerem. Április végén a kéziszercsapattal veszünk részt az Európa-bajnokságon, nagyon szeretnénk döntőzni, de tudjuk, ezért rengeteget kell még dolgoznunk. Alexandrát a juniorválogatott edzőtáborában értük utol, a lányok hét napon át készülnek a következő hetek, hónapok megmérettetéseire: Észtországban, Olaszországban, és Portugáliában szerepelnek Világ Kupán, majd ezután jön a minszki Eb. – Eddig azt hittem, csapatban dolgozni könnyebb, mint egyénileg, de most látom, hogy sokkal nehezebb. Nemcsak én vagyok, hanem figyelni kell a többiekre is, egymásra vagyunk utalva. A siker mindannyiunk teljesítményétől függ.
Kis Alexandra Forrás: MTK
Kis Alexandra Forrás: MTK
A nagy egyéni megmérettetésre azonban augusztusig várnia kell. Akkor hazai közönség előtt, a budapesti Világ Kupán léphet szőnyegre. Azt a versenyt már nagyon várja, szereti, ha minél többen drukkolnak neki, az még inkább feltüzeli. Hogy az MTK az elmúlt év legjobb utánpótláskorú versenyzőjének választotta, illetve a Brüll Alfréd Akadémia támogatott növendékei közé került, még inkább motiválja, hogy a jövőben is keményen dolgozzon a sikerekért. – Nagyon meglepődtem mindkettőn, óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy elismerik a teljesítményemet, bizalmat szavaztak nekem, és támogatnak. Igyekszem meghálálni az eredményeimmel. Sajnálom-e, hogy a korombeli lányokhoz hasonlóan a sport és tanulás mellett nem jut időm a szórakozásra? Egyáltalán nem. Nagyon örülök, hogy sportolok, és úgy gondolom, ezáltal sokkal könnyebb lesz az életben is.