UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-05-04 09:30

Örvényből szabadulva

A 16 éves úszó, Matyasovszky Dalma a jól sikerült 2013-as év után hullámvölgybe került, elmaradt a várt előrelépés. Edzőjével, Horváth Csabával azonban már látják a fényt az alagút végén, az Európa Játékoktól egyéni csúcsot és minél jobb szereplést várnak.

reb Két évvel ezelőtt szinte minden lap és portál foglalkozott Matyasovszky Dalmával. A most 16 esztendős úszó egyike azoknak, akit Egerszegi Krisztina utódjaként kiáltottak ki (lásd még a napjainkból: Késely Ajna), amire rá is szolgált a Europtec Zalaegerszegi ÚE versenyzője. Megjavította a korszakos zseni korosztályos rekordját, tarolt a hazai kortársak között és két aranyérmet nyert az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Utrechtben.
matyasovszky_dalma
matyasovszky_dalma
A következő, azaz a tavalyi év azonban csendesebben alakult: Dalma ugyan döntőt úszott az ifjúsági Európa-bajnokságon, és a korosztályában mind a három hátúszó számot megnyerte az ob-n, az edzője, Horváth Csaba szerint nem a várt ütemben fejlődött. Az sem játszott a kezére, hogy másodpercekkel erősödött meg a hátúszómezőny. – Kiütköztek a szokásos serdülőkori problémák: fogytunk, híztunk, nőttünk – jelzi a mester. Amikor azt hittem, hogy utolértük magunkat, hozzáerősödtünk a súlyához, megint közbejött valami. Az istennek sem tudtuk összerakni a hátúszást. Motivált edző vagyok, így fontos az eredmény, különösen az olyan versenyzőtől, akiben egyértelműen benne van a lehetőség. Matyasovszky is hasonlóan fogja fel. Számított arra, hogy a 2013-as kiugró eredményei nagy visszhangot keltenek, de úgy érzi, felkészült rá, hogy ráirányul a figyelem. Az biztos viszont, hogy ő maga többet várt magától, és mások is tőle. S ehhez jött az, hogy meggyűlt a baja a testsúlyával. – Talán túl magasra tettem magamnak a lécet, és nem sikerült megugranom – mondja a nehéz időszakról. – Nem vagyok edzésmenő, engem a verseny éltet, így amikor nem jöttek az eredmények, nem fejlődtem, egyre kevésbé voltam motivált. Ez kicsit olyan, mint az örvény, egyre mélyebbre húzott lefelé. Horváth Csaba szerint viszont most már látják a fényt az alagút végén. A versenyzőjének sokan segítettek: rendszeresen foglalkozik vele sportpszichológus, továbbá táplálkozási szakértő, dietetikus segítségét kérték. A szövetség bízik az úszóban, s bár idén nem vehetett részt klasszikus melegégövi edzőtáborban, két hetet Balatonfűzfőn készülhetett. A legnagyobb lökést az adhatja, hogy Matyasovszky is bekerült a Bakuban sorra kerülő Európa Játékokra utazó magyar keretbe. A mester szerint pozitív és negatív is lehet, hogy már kvázi hátradőlhet a versenyzője, Dalma szerint ellenben neki egyértelműen megnyugvás, hogy nyugodtan folytathatja a felkészülést. Mindkettejük szerint sokat számít, hogy Horváth is ott lehet az azeri fővárosban. Az edző nem rak túl nagy súlyt a tanítvány vállára, nem tűzte ki célul az éremszerzést. A fő számában, 200 méter háton viszont egyértelműen a döntő és az egyéni csúcs megjavítása a cél. Arra mindenképpen van esély, mert jelenleg másodpercekkel előbbre tartanak, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Nagy bravúrnak számítana, ha a döntően a 25 méteres zalaegerszegi uszodában készülő versenyzőnek sikerülne szintidőt úsznia a szingapúri junior-világbajnokságra, így még távolabbinak tűnik a jóslat, amelyet két éve tett Horváth: úszója ott lesz Rióban. – Akkoriban a fejlődése alapján azt gondoltam, hogy A szintet érhet el a 2016-os játékokra. Azóta, sajnos, közbejöttek a vázolt problémák, így messzebbre került az olimpia. Dalmán múlik, képes-e motiváltan dolgozni, mindent beleadni. Mert abban biztos vagyok, hogy benne van a siker lehetősége.