UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-05-13 12:50

Bronz a nyaralásból

A 15 éves Juhász Janka élete első nyílt vízi úszóversenyén Európa Kupa-bronzérmet szerzett. Ha rajta múlna, maradna a medencés változat mellett, de az még a jövő kérdése. Az Európa Játékokra, Bakuba aranyéremért utazik.

reb Juhász Janka nem az a tipikus ijedős típus, annak ellenére tartott élete első nyílt vízi versenyétől. A Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület versenyzője a múlt héten rendezett Európa Kupa-sorozat nyitányán, az izraeli Eilatban debütált, s a premier annál jobban szinte nem is sikerülhetett volna. Harmadik lett öt kilométeren, s a kétszer olyan hosszú távon is tízedikként ért célba. A csevegős tini így értékel: – Mindig a győzelem a célom, azért a verseny előtt sejtettem, hogy itt nem lesz arany. A mezőny egyik legfiatalabbja voltam, ráadásul sosem úsztam még nyílt vízen, most szembesültem azzal, hogy mennyire különbözik a két műfaj. Igazából arra számítottam, hogy sok lesz a verekedés, az adok-kapok, viszont egy-két kisebb pofont leszámítva semmi különös nem történt. Ráúsztunk egymás lábára, de hát az természetes.
juhasz_janka_dobogon_gellert
juhasz_janka_dobogon_gellert
Janka a medencében is a hosszabb gyorsúszó távokon remekel, felnőtt országos bajnokságon is szerzett már érmet, ilyenformán az 5 és 10 kilométer nem számított nagy váltásnak. Az persze igen, hogy a nyílt vízen nincsenek a tájékozódást segítő festések, mint a medencében, sehol a kötél, és a megszokott-megunt klóros víz helyett is valami egész más csap az úszó arcába. Ugyanakkor érdekes kihívásnak tartja, hogy taktikázni kell: mikor indul meg a boly élén, hogyan követik a többiek, vagy éppen miért nem. A szakági kapitány, az úszóberkekben Gege becenéven ismert Gellért Gábor ajánlotta fel a lehetőséget a Juhász lányoknak (a 200 méter pillangón ifjúsági Európa-bajnok Adél, a nővér is tempózott Eilatban), s ha rajta múlna, valószínűleg Janka többször kalandozna a „terepre”. – Úgy gondoltuk, miért is ne próbálnánk ki magunkat új versenyben? Az edzőm, Novotny Attila azt mondta, fogjuk fel egyfajta nyaralásként. Egyébként még sosem jártam ilyen szép helyen, így tényleg annak vehettük. Maga a nyílt vízi közdelem nagyon tetszett is, de Attilával kell egyeztetnem a továbbiakról. Igaz, ha rajtam múlna, maradnék a medencés verzió mellett. Pláne, mert a megszokott közegben is remekül szerepel. A kiskunhalasi úszó 1500 méteren vezeti az európai rangsort a korosztályában (meggyőző, német riválisa előtt majdnem hat másodperces előnnyel), ráadásul azon kevesek egyike, akik ténylegesen megúszták a szintidőt a Bakuban sorra kerülő Európa Játékokra. – Esélyem van az első helyre, aminek megvan az előnye és a hátránya is. Felszabadító érzés, hiszen tudom, hogy képes vagyok rá, ugyanakkor részben teher, mert sokkal könnyebb hátulról előretörni, mint esélyesként versenyezni. Augusztus végén Szingapúrban várhatóan nem akkora ballaszttal száll vízbe: két évvel fiatalabb a junior-világbajnokságon szereplők többségénél, viszont a szintidőt már teljesítette, így várhatóan megvalósulhat a nagy álom, hogy a nővérével közösen indulhat világversenyen. Ha a kettős életvidám, vagány és laza természetére gondolunk, már nem csak a hazai uszodák visszhangzanak majd a kacagásuktól.