UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-06-09 10:37

Irány a reptér

Többségük a Barcelonának drukkolt a BL-döntőn. Két centerrel és egy kapussal a csapatban azoknak volt nagyobb kihívás a szabadulós játék, akik a könnyebb feladványokat tartalmazó szobába kerültek. Az Európa Játékokra készülő U17-es fiúválogatott tagjaival csevegtünk az elutazás előtt.

Pusztai Viola „Az emberelőnyös, emberhátrányos szituációkat gyakoroltuk, kisebb-nagyobb sikerrel. Próbáltuk végrehajtani, amit Gyuri bácsi kért, a csapat egyik felének sikerült, a jobbaknak – foglalja össze az elmúlt két óra történéseit a fiú U17-es vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Nagy Ádám. Nem állhatom meg a kérdést: ki volt a jobb? Érkezik a válasz: a fehérsapkások. A kékek nem kezdenek eszeveszett tiltakozásba, csupán Teleki András jegyzi meg: "De mi voltunk a szebbek". „Andris, te mindenkinél szebb vagy” – kontrázik az egyik társa. A fiúkkal egy nappal a Bakuba utazás előtt, a hétfő esti edzés után ültünk le beszélgetni a Hajós Alfréd Uszoda nézőterére. Az Európa Játékok helyszínére Isztambulon keresztül repülnek, ahol tavaly az U18-as válogatott világbajnok lett. Jó ómen? Meglátjuk. „Fel vagyunk készülve, túlságosan is – nyugtat meg Kardos Alex, amikor arról érdeklődöm, a felkészülés finisébe érve milyen formában vannak. − Rengeteg edzésünk van, az biztos.”
Remek a csapategység a fiú U17-es válogatottban Forrás: waterpolo.hu
Remek a csapategység a fiú U17-es válogatottban Forrás: waterpolo.hu
„Mit sírsz, most volt két nap pihenő ─ utal Nagy Ádám a hétvégére, amelyet bár nem a medencében, de együtt töltött a csapat. Közösen nézték a Bajnokok Ligája döntőjét, amelyen a többség a Barcelonának drukkolt, de akadt néhány kakukktojás is, aki a Juventus győzelmére fogadott volna. Már ha lett volna kivel. „Mentes ünneplés volt, csakis vizet, kólát és málnaszörpöt ittunk a Barça diadalára – Burián Gergő mondata hallatán persze kitör a nevetés, de higgyük el, hogy igazat mond. Sportember, vagy mi a szösz... A múlt héten egyébként nem a BL-nézés volt az egyetlen közös program: szerdán szabadulós játékban kellett tudásuk legjavát adni. Vadovics Viktortól megtudom, két csapatban dolgoztak, a szobákban különböző feladatokat kellett megoldaniuk, hogy a játék végén kinyíljon az ajtó. Bár elvileg nem versenyeztek, most kicsit elvitatkoznak azon, hogy melyik gárda volt a jobb: akik az egyiptomi szobába kerültek, azok nehezebb feladványokkal szembesültek, a másik csapat viszont Burián késése miatt később kezdte a játékot. Különben is – egyikük szerint – két centerrel és egy kapussal, eleve hátrányból indultak. A lényeg, hogy mindkét csapat kiszabadult a rendelkezésre álló egy óra alatt. Így semmi akadálya annak, hogy felszálljanak a repülőre. Május elején már jártak az Európa Játékok helyszínén. „Hogy milyen volt Baku? Még szórólapot is hoztam. Pécsről..." – veti oda ironikusan Zerinváry Lóránd, aki akkor itthon maradt, miután a KSI OB I-es bajnokit játszott a Mecsekben. Burián Gergőnek hasonló emlékei vannak, de Kaposvárról. Nagy Ádám a szemműtétje után még Budapesten töltötte a kényszerpihenőjét. Rájuk tehát a meglepetés erejével hat az azeri főváros.
Szombaton már a bakui medencébe ugranak a fiúk Forrás: waterpolo.hu
Szombaton már a bakui medencébe ugranak a fiúk Forrás: waterpolo.hu
Fekete Gergőre aligha, amúgy sem illetődik meg olyan könnyen, a vízben meg pláne. Még csak tizennégy éves, de bizonyította Horkai Györgynek, hogy helye van a csapatban: „Úgy érzem, befogadtak a srácok, nagyon jól érzem magam velük. A két világbajnok meg a többiek rengeteget segítenek." A tatabányai Sebestyén Balázs éppen Bakuban játszotta be magát az utazó keretbe, de majdnem lemaradt az Európa-bajnokságnak is tartott eseményről. Belgrádban, a szerbek elleni edzőmeccsen belekaptak a szemébe, operálni is kellett. Ránézésre már alig látszik a sérülés, és a játékos szerint is nagyobb volt az ijedség, mint a baj. A fiúk arra biztatnak, ha kifogytam volna a vízilabdával kapcsolatos kérdésekből, Sugár Pétertől nyugodtan érdeklődhetek a tőzsde aktualitásairól. A BVSC játékosa először hárít, aztán kiböki, létezik olyan alkalmazás, amelyen demopénzzel lehet játszogatni. „De Bakuban nem lehet tőzsdézni, ezért ki volt bukva” – röhög a társaság. Még arra is kíváncsi vagyok, mennyit tudnak Bakuról. Burián Gergő igazán tájékozott: „A kétmilliós városban huszonkilenc fok az átlaghőmérséklet. Korábban ott rendezték az Eurovíziós Dalfesztivált. És ott van a világ legnagyobb KFC-je. Abban mind a tizenhárman egyetértenek: a KFC-be biztosan ellátogatnak. Kívánom nekik, hogy éremmel a zsebükben...

A fiú U17-es válogatott kerete a bakui Európa Játékokra: Bányai Márk (1999, Honvéd), Dévai Kristóf (1998, Vasas) – kapusok. Burián Gergő (1998, Vasas), Fekete Gergő (2000, Debrecen), Kardos Alexander (1998, KSI), Korbán Richárd (1998, Honvéd), Kósa Balázs (1999, KSI), Nagy Ádám (1998, UVSE), Sebestyén Balázs (1998, Tatabánya), Sugár Péter (1999, BVSC), Teleki András (1998, Szolnok), Vadovics Viktor (1998, UVSE), Zerinváry Lóránd (1998, KSI).