UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-06-30 16:21

Alapos alapok

Asztalitenisz utánpótlás-bázis építésén dolgoznak Dunakeszin. A munka két-három éve indult, a hosszú távú cél élversenyzők, válogatott játékosok nevelése. Sikerek már születtek, de Lindner Ádám vezetőedző és Fazekas Péter edző szerint is nagy utat kell még megtenniük.

Pusztai Viola Nagy dolgok vannak készülőben Dunakeszin, ami az asztaliteniszt illeti. Jobban mondva a Dunakeszi Kinizsi asztalitenisz-szakosztályának szakmai vezetése nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy olyan utánpótlásbázist épít, amely idővel országosan is a legerősebbek közé tartozik. A munka javában zajlik, de még csak az út elején tart.
A nyári táborban a kezdők megismerkedhetnek az asztalitenisszel, míg a haladóknak az már edzőtábor is egyben Forrás: Dunakeszi Kinizsi
A nyári táborban a kezdők megismerkedhetnek az asztalitenisszel, míg a haladóknak az már edzőtábor is egyben Forrás: Dunakeszi Kinizsi
A többszörös válogatott és magyar bajnok Lindner Ádám teljesen véletlenül került a szakosztályba 2012 áprilisában. Miután Dunakeszin él, a helyi újságban akadt meg a szeme azon híren, hogy nemrég asztalitenisz-termet adtak át a városban. − Magyarországon nem túl sok szakosztály rendelkezik saját teremmel, tulajdonképpen abban láttam meg a perspektívát – mondja a 39 éves vezetőedző. – 2012 áprilisában kezdtük el a tehetségkutatást, kezdetben általános iskolákban tartottunk sportági bemutatókat. Jelenleg 35-40 fővel dolgozunk a kezdő és a haladó csoportban.

Az 1960-as években sikeres szakosztály a 2007/08-as idényben indult újra Dunakeszin, kezdetben a gyerekeknek oktattak asztaliteniszt. Az évek alatt több helyszín is szolgált edzésekre, míg Bartinai Péter szakosztályvezető közbenjárására az önkormányzat egyik épületében megkapta a 300 négyzetméteres termet. Az önkormányzattól, illetve a szövetségtől érkezett támogatásnak köszönhetően nemrég újították fel, jelenleg hat asztalon játszhatnak a fiatalok, de a létszámnövekedés már most többet kívánna.

A szintén többszörös válogatott és magyar bajnok Fazekas Péter 2014 januárja óta edző az egyesületben. Ő mondja, hogy manapság nincs szükség az idejét múlt, hatástalan toborzókra, mert az iskolákban szájhagyomány is terjeszti a sportág hírét: Dunakeszin egyre magasabb színvonalon űzik az asztaliteniszt. − A közösségi oldalakon is népszerűsítjük a klubot, de a nyári tábor ugyancsak segít az új játékosokat találni – avat be a Celldömölk Extraliga-győztes játékosa. – A tavalyi táborba olyan gyerekek is jelentkeztek, akik korábban versenyszerűen még sosem fogtak ütőt, de nagyon megtetszett nekik a pingpong, és közülük hatan-nyolcan szeptemberben elkezdték az edzéseket. A kezdőcsoportot szeptemberben húsz fővel indították, a haladóban tizenöt újonc-, illetve serdülőkorú gyerekkel foglalkoznak. Utóbbiak közül hat-nyolc játékos jár rendszeresen a versenyekre. Országos viadalon először 2014 májusában vett részt versenyzőjük, és szerezte meg az első pontokat. Többnyire fiúk alkotják a csapatot, de akad három-négy lány is. − Természetesen az is a hosszú távú célok között szerepel, hogy élversenyzőket neveljünk, játékost adjunk az utánpótlás-válogatottnak, de arról még korai beszélni – pontosít a vezetőedző. – A legnagyobb sikereket eddig a szövetség által a frissen igazolt gyerekeknek rendezett Reménységek kupáján értük el. A fiúk újonc összevont versenyét Kishegyi Ákos, a lányokét Volentics Anna nyerte. Mindketten nagyon tehetségesek, mellettük Vándor András, Lengyel Ádám és Pável Attila juthat az élbolyba. Fazekas úgy véli, az még nem várható el, hogy országos viadalokon az érmekért harcoljanak a fiatalok, de a területi versenyeken rendre jól szerepelnek. Az idén a fiúcsapat toronymagasan nyerte meg a Pest megye B osztályát, amely az első lépcsőfokot jelenti a kiváló játékos szerint idővel egyáltalán nem elérhetetlen Extraliga felé. A rangos újonc és serdülő Húszak bajnokságán is képviselhették már a Dunakeszi Kinizsi színeit a gyerekek. − A munkának még be kell érnie – szögezi le Lindner. − Két-három év még kell, hogy jó versenyzőket faragjunk belőlük. És legalább négy-öt év ahhoz, hogy felkerüljünk az ország asztalitenisz-térképére.