UtánpótlásSport
2023. december 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-08-23 21:57

Tele a kosár arannyal

Európa-bajnoki címet nyert a magyar U18-as leányválogatott a minszki 3x3-as tornán. A döntőben hosszabbítás után sikerült legyőzni a házigazda fehéroroszokat.

Lakner Gábor Világbajnoki bronzérmesként vállaltan a győzelem reményében utazott el Minszkbe az U18-as 3x3-as Európa-bajnokságra a magyar leányválogatott. Földi Attila, a csapat edzője két helyen változtatott az együttesen a selejtezőben látottakhoz képest, hiszen akkor az U18-as nagypályás Európa-bajnokságon szereplő Aho Nina és Tóth Tímea nem állhatott rendelkezésére. Visszatérésükkel Benke Sára és Katona Bianka szorult ki a válogatottból, Kányási Veronika és Jankó Flóra megőrizte tagságát. Nem úgy indult az Európa-bajnokság, hogy aranyérem kerül a magyar lányok nyakába, hiszen a nyitómérkőzésen a házigazda fehéroroszok „verekedős” meccsen 15-7-re nyertek ellenük. A románok ellen sikerült javítani, 21-8-as, magabiztos magyar győzelemmel zárult az első nap.
3x3
3x3
Az észtek elleni 14-8-as siker továbbjutást ért a csoportból, a második hely viszont azt jelentette, hogy a spanyolok következtek a negyeddöntőben. Válogatottunk azonban remekül felkészült ellenfele játékából, a spanyol csapat szinte semmi váratlant nem tudott húzni, így 18-11-es magyar sikerrel zárult a torna második napja, a lányok ott voltak a négy között. Az elődöntőben a franciák elleni mérkőzésen a küzdelem és a védekezés dominált, kevés pontot szereztek a csapatok. Válogatottunk végül felőrölte ellenfelét, 14-9-re győzött, és bejutott a fináléba. Ott ismét azok fehéroroszok vártak a lányokra, akik a nyitómérkőzésen megtréfálták őket. Ezúttal válogatottunk kezdett jobban, de hiába vezetett kétszer három, egyszer pedig négy ponttal is, a hazai közönség támogatását élvező fehéroroszok mindannyiszor kiegyenlítettek. A rendes játékidő hihetetlen izgalmak közepette 14-14-es döntetlennel zárult, így jöhetett a hosszabbítás. A 3x3-as kosárlabda szabályai szerint ilyen esetben az a csapat győz, amelyik először szerez két pontot. Azt viszont nem kötötték ki, hogy ezt egy, két pontot érő távoli dobással, vagy két, egy pontot érő közeli kísérlettel kell elérni. Az első pontot a fehéroroszok jegyezték, majd miután megszerezték a labdát, támadhattak a győzelemért is. Jó védekezéssel sikerült labdához jutni, Aho Nina pedig lazán beemelt egy kétpontost, eldöntve az Európa-bajnoki cím sorsát. A Vasas kiválósága nem véletlenül nyerte meg egy nappal korábban a torna hárompontos dobó versenyét… A végeredmény 16-15 lett a magyarok javára. Válogatottunk aranyéremért utazott Minszkbe, és azzal is térhet haza. Valahogy így kell ezt csinálni.