UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-09-16 18:09

Úton – így is, úgy is

Még alig ocsúdott fel a US Open megnyerése jelentette sikerből, a 17 éves Gálfi Dalma már itthon beszélt az élményekről és célokról. A junior-világranglista vezetője a jövő héten Ausztráliába utazik, hogy minél több pontot gyűjtsön: az év végén a top 300-ban lenne a felnőttek között.

reb „Wimbledon után Fannyval (Stollár Fanny, akivel párosban nyert – A szerk.) osztoztam a figyelmen, most még durvább, mert egyedül kell helytállnom. Amúgy dehogy teniszeznék az interjúk helyett, sokkal inkább aludnék” – felelte elcsigázottan Gálfi Dalma a kérdésre, hogy bírja a felfokozott médiaérdeklődést. Szó se róla, ritkán kíséri ekkora érdeklődés utánpótláskorú versenyző hazatérését a világ bármelyik pontjáról. Igaz, a 17 éves teniszező sosem látott sikert aratott azzal, hogy a juniorok között megnyerte az év negyedik, utolsó Grand Slam-tornáját, a US Opent.
galfiek_huntennis
galfiek_huntennis
Az MTK Budapest játékosa becsülettel állta a rohamot, s kedvesen válaszolt a záporozó kérdésekre a kamera előtt és azon kívül is, pedig csupán előző este tért haza New Yorkból. „Rosszul jött ki a csatlakozás, hat órát vártunk Rómában. Apával és Barátosi Leventével is nyűgösek voltunk, már sehova nem akarunk menni, csak hazaérni”. A reptéren aztán a szövetség elnöke és rajongók sokasága várta, s miután elkészült az összes fotó és interjú, hazafelé, Balatonfüredre vette az irányt. Otthonában valódi utcabál várta: a hozzátartozók és barátok US Open Princess (hercegnő) felirattal kedveskedtek. A versenyt követően nem volt mód ünnepelni, s itthon sem lesz sok ideje rá: már a következő szerdán Ausztráliába utazik, ahol egy 15 és két 25 ezer dolláros felnőttviadalon indul. Lehetséges, hogy az év végén még részt vesz az egyesült államokbeli, jelentős korosztályos versenyeken, az Eddie Herren és az Orange Bowl-on, de az idén befejezi a juniorok közötti szereplést, s minden erejével a felnőttviadalokra összpontosít. „Nagyon örülök a junior-világelsőségnek, de maga a US Open-siker sokkal fontosabb nekem – kezdi Gálfi. – Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez még csak a kezdet, és nagyon sokat kell fejlődnöm, főleg mentálisan, hogy a legjobbak közé érjek. Ugyanakkor azt gondolom, nem vagyok messze a profiktól. Szeretném, ha az év vége felé már a legjobb háromszáz között jegyeznének.”
galfiek_huntennis01
galfiek_huntennis01
Látható, Gálfi mögött profi stáb alakult ki: A két edző, Barátosi Levente és a korábbi Grand Slam-győztes, világranglista-hetedik Temesvári Andrea mindent megtesz azért, hogy tanítványuk a lehető legmesszebb jusson. Míg a tinédzser szerényen egyelőre a legjobb százas tagságot tűzte ki célnak, mentora elmondta: annak örülne, ha Dalma felülmúlná őt. „Nehezen tudok elfogulatlan lenni vele, hiszen már azelőtt is igyekeztem sokat segíteni neki, hogy az edzője lettem, most meg különösen – veszi át a szót Temesvári. – Próbálok tréner maradni, de olyan érzések szabadulnak fel benne őt látva, amelyek sokkal erősebbek ennél. Éppen a Times Square-en sétálgattunk, amikor kiderült, hogy junior-világelső lesz, én pedig legszívesebben a világba kiáltottam volna. Igaz minek, a nagy zajban úgysem hallotta volna senki.” Gálfi szerénységére jellemző: miként azt, a US Open sikert is nehezen hiszi még el. Őt látva nem kell attól tartani, hogy mint oly sok fiatalnak (a sportágban sem kell sokáig keresni a példát…) a fejébe száll a siker. Érezhetően nagyon tudatos és visszafogott, pontosan tudja, hogy igen nagy fába vágta a fejszéjét. Temesvári szerint azonban sehova sem sietnek. Míg az ő pályafutása alatt sokkal kevesebb versenyt rendeztek, ma már szinte válogathatnak, hol indulnak, így Dalmának is bőven van ideje és lehetősége a pontgyűjtésre. „Mindene megvan ahhoz, hogy a legjobbak közé érjen, mi pedig Leventével azon dolgozunk, hogy ami hiányzik, azt megtanítsuk neki – zárja Temesvári. – Nincs miért kapkodni, a US Open női versenye is megmutatta, bőven harminc felett is lehet tartósan jó valaki. Dalmának van ideje fejlődni, attól sem kell tartani, hogy elszállna magától. A siker lendületet ad neki, a szürke hétköznapokon a serlegre nézve erőt meríthet a folytatáshoz." Gálfi Dalma US Open-győzelméről itt olvashat.