UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-09-29 10:41

Debreceni sellőlány

Senánszky Petra a sikeres juniorévek után már a felnőttek között gyűjti a világbajnoki aranyérmeket. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott uszonyos gyorsúszó két világcsúcs büszke tulajdonosa.

Lakner Gábor A debreceni Senánszky Petra figyelmét már gyerekkorában felkeltette az uszonyosúszás, és amint megtanult úszni, szinte egyből megismerkedett a népszerű sportággal. „Hatéves koromban kezdtem el úszni, a szüleim mindenképpen azt akarták, hogy otthonosan érezzem magamat a vízben. A Debreceni Búvárklubba írattak be, ott pedig nagyon érdekesnek találtam, ahogyan az idősebbek uszonnyal úsztak mellettem. Amikor lehetőségem nyílt rá, én is kipróbáltam, és nagyon megtetszett. Aztán az edzők azt mondták, van is érzékem hozzá, így maradtam az uszonyos gyorsúszásnál, amit a mai napig imádok.”
Lékó Tamás1
Lékó Tamás1
Petra a tehetsége mellett a szorgalmának is köszönheti a sikereit, no meg picit a genetikának: nyúlánk alkatát két méter magas édesapjától, a korábbi kosárlabdázó Senánszky Zsolttól örökölte. A 21 éves sportoló pályafutása töretlenül ível felfelé, a tavalyi három felnőtt Európa-bajnoki aranyérme mellé idén nyáron három világbajnokit is begyűjtött, kettőt ráadásul világcsúccsal. A kínai Jantajban 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban sem akadt legyőzőre. „A távolság komoly nehézségeket okozott. Mivel nem volt lehetőségünk egy héttel a verseny előtt elutazni, ezért az edzőm, Kókai Dávid azt találta ki, hogy még otthon megkezdjük az akklimatizálódást. Hajnal egykor keltünk, reggel hatkor ebédeltünk, és délután már aludtunk. Nehéz volt tartani a ritmust, de kifizetődött a taktika. A kétnapos utazás is nagyon kimerítő volt, de a versenyhelyszínen minden összejött. Szerettem volna javítani a csúcsaimon, ami sikerült, így boldogan tértem haza Kínából.” Senánszky Petra a MOL Új Európa Alapítvány támogatásának is köszönhette, hogy eljutott a Debrecentől tízezer kilométerre fekvő kínai városba. Jövőre könnyebb dolga lesz, hiszen csak Görögországig kell utaznia a világbajnokságért. Az év hátralévő részében viszont már kevés versenyen vesz részt, így kipróbálja magát a rövid pályás országos bajnokságon is. „Ezúttal uszony nélkül ugrom a vízbe, ami szokatlan lesz, de előfordult már korábban is. Vannak különbségek, hiszen míg mi főleg lábra és törzsre erősítünk, addig a hagyományos úszók a karjukat és a felsőtestüket edzik. A rajt is máshogy néz ki, nekünk páros lábról kell elindulni, de szeretem a kihívásokat, így megtanulok mindent. Teher nélkül úszom, nincsenek elvárásaim magammal szemben. Annak külön örülök, hogy olyan klasszisokkal is találkozhatok a medencében, mint Hosszú Katinka.” A Debreceni Egyetemen biológusnak tanuló sportoló még nem döntötte el, hogy ezen a területen dolgozik-e majd, a sportban azonban konkrét elképzelései vannak. A két év múlva esedékes wrocławi világjátékokon – amely a nem olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléje – két aranyérmet szeretne nyerni. A tanulmányai és az edzések mellett kevés szabadideje marad, azt szívesen tölti olvasással, főleg a motivációs könyvek vannak terítéken. Szívesen tölti az időt családjával, barátaival, és ha teheti, a hobbijának hódol: tortákat díszít ünnepi alkalmakra. Amennyiben két év múlva megnyeri a világjátékokat, biztosan neki is készül valami meglepetés-ajándék.