UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-10-18 20:25

Ezüstös szezonkezdet

Siklósi Gergő ezüstérmet szerzett a turkui junior párbajtőr Világ Kupa-versenyen. A döntőben csupán egy tussal maradt alul az osztrák Mahringerrel szemben. A nyolc között négy magyar szerepelt.

Pusztai Viola Népes csapattal kelt útra a magyar férfi junior-párbajtőrválogatott a finnországi Turkuba. Na, nem azért mentek, hogy a szaunázás őshazájában hódoljanak a népszerű wellness-tevékenységnek, hanem értékes ranglistapontokért a szezon első Világ Kupa-versenyére. No, meg éremért, hiszen 175 induló és erős mezőny ide vagy oda, a magyar fiatalok a legjobbak közé tartoznak a világon, így ők is elvárták maguktól a jó szereplést.
A boldog magyarok Forrás: hunfencing
A boldog magyarok Forrás: hunfencing
A csoportkör után csupán egyvalaki „maradt a harctéren”, Andrásfi Tibornak nem sikerült a továbbjutás. A 32 közé kerülésért még mindig nyolc magyar küzdött és miután Nagy Dávid és Koch Máté már ebben a körben összekerült, azt is lehetett tudni, hogy legalább egyvalaki a 16 közé kerülésért is küzd. Ebből hat lett, ráadásul Buta Levente Dudás Balázzsal vívott a folytatásban, így egy helyet már biztosra lehetett venni a nyolcaddöntőben. A párharcból előbbi jött ki győztesen, miközben Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik és Siklósi Gergő is sikerrel vívta meg a maga harcát. Dudás mellett viszont Nagy Dávid is elbúcsúzott. A nyolcaddöntő nem járt áldozatokkal, így négyen küzdhettek a négy közé jutásért. A junior-világranglistát vezető Bányai ezúttal elvérzett a korábban Nagyot búcsúztató lengyel Maciej Bieleccel szemben, mint ahogy az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos sem bírt az osztrák Josef Mahringerrel. Siklósi meg Buta egymással vívott, utóbbi forgatta jobban a fegyvert, és egyedüli magyarként bejutott az elődöntőbe. Ott alaposan visszavágott Bielecnek honfitársaiért, 15-6-ra legyőzte. A döntőben Mahringerrel találkozott, és csupán egy tus választotta el attól, hogy bokasérülése után Világ Kupa-győzelemmel kezdje az idényt, de végül 15-14-re alulmaradt. Az ezüstérem így is rendkívül értékes.

Junior férfi párbajtőr Világ Kupa-verseny, Turku, 175 induló. Végeredmény: 1. Josef Mahringer (osztrák), 2. Siklósi Gergely, …5. Bányai Zsombor, 6. Esztergályos Patrik, 7. Buta Levente, …18. Nagy Dávid, …20. Dudás Balázs, …47. Kis Máté, …51. Koch Máté, …66. Fenyvesi Csaba, …74. Bakos Bálint, …80. Farkas Csaba, …142. Andrásfi Tibor.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.