UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-12-11 10:06

Bydgoszcznak szurkolunk

Az orosz szövetség tagságának felfüggesztése miatt új helyszíneket kell keresni a 2016-os világversenyeknek. A junior vb-re Perth és India valamelyik nagyvárosa is pályázik, de Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint mi a lengyel Bydgoszcz sikeréért szorítunk.

reb Az elmúlt hetekben régen látott méretű doppingbotrány rázta meg a sportok királynőjét, az atlétikát. Az orosz sportolók üzemszerű doppingolása és a mintákkal kapcsolatos visszaélések miatt a nemzetközi szövetség, az IAAF felfüggesztette az orosz szervezet tagságát.
halasz_bence02
halasz_bence02
Igen ám, de nemcsak a kontinensnyi ország versenyzőinek kell távol maradnia a nemzetközi porondtól, hanem a világ sem látogat el hozzájuk: nem Oroszországban rendezik meg a felnőtt gyalogló-világbajnokságot és a junior vb-t. Nemrégen jelentették be, hogy lehet pályázni a két viadal megrendezésére. Fel is gyorsítják a procedúrát, hogy a győzteseknek legyen idejük felkészülni a házigazda szerepre. Az IAAF honlapja szerint eddig hárman jelezték rendezési szándékukat a jövő nyári junior vb-re. Az ausztrálok Perthbe, az indiaiak egy, még meg nem nevezett városba, míg a lengyelek Bydgoszczba várják a korosztályos legjobbakat. „Amennyire én tudom, a lengyel város a legesélyesebb, és mi is Bydgoszcznak szurkolunk – kezdi Lengyák György utánpótlás-szakreferens. – Elképzelhető, hogy néhány fiatal az ifjúsági és juniorvébén is indulna, de a két viadal között csupán két nap telik el. Tbilisziből másfél órás repülőúttal eljutottak volna Kazanyba, viszont ha esetleg Ausztráliába vagy Indiába kell utazni, akkor megoldhatatlan lenne a duplázás." Hozzáteszi: a lengyelek jóval felkészültebbek, hiszen korábban már adtak otthon korosztályos vb-nek és Eb-nek is. Ráadásul az sem elhanyagolandó, hogy jóval drágább a világ másik felére utaztatni a válogatottat, mint Bydgoszczba. Márpedig minél költségesebb az indulás, annál kevesebb fiatalnak tudnak lehetőséget adni. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke háláját fejezte ki minden kandidálónak a segítségért és a jelentkezésért, hiszen a két világverseny (a junior mellett a gyalogló vb) kifogástalan megrendezése kiemelkedően fontos az IAAF-nak. Az arra hivatottak január 7-én döntenek a helyszínekről.