UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2016-01-08 12:23

A bőség zavara

Még utánpótlásnak számító, legalábbis nagyon fiatal sportolók, olimpiai és világbajnok versenyzők tűnnek el egyik évről a másikra az orosz műkorcsolyában. Az ok prózai. Ahogy a híres zenebohóc mondta: van másik.

Magyar Idők/reb Emlékeznek a cirkuszi produkcióra? Eötvös Gábortól, a híres zenebohóctól folyton elszedik a hangszerét. Ő újat húz elő a köpenye alól, és megtörhetetlenül mondja: „Van másik”. Valahogyan így vannak ezzel az orosz műkorcsolya vezetői is. Míg idehaza összetennék a két kezüket a szakemberek, ha huzamosan lenne egy-két versenyző, aki a világelitben képes teljesíteni (persze a két bázis köszönőviszonyban sincs egymással), Oroszországban a bőség zavara lépett fel, hiszen mindig jön újabb és újabb fiatal a szintén ifjú klasszisok helyébe. Jól példázta ez a két ünnep között megrendezett, válogatónak számító bajnokság is. A 19 éves szocsi olimpiai első Agyelina Szotnyikova csupán a hatodik lett, míg a két éve Budapesten minden idők legfiatalabb Európa-bajnokává avanzsáló, most is csupán 17 esztendős Julija Lipnyickaja a hetedik. A szintén 19 Eliza Tuktamiseva tavaly vb-t és Eb-t nyert, most azonban nyolcadikként végzett. A 25 éves, nem mellékesen korábbi vb-ezüstérmes Aljona Leonova kilencedik helye mindezek tükrében a csoda kategória.
jevgenyija_medvegyeva01
jevgenyija_medvegyeva01
Mint azt a Magyar Idők a cikkünk alapját jelentő összeállításában írja, a növésben lévő lányoknak szinte újra kell tanulni az ugrásokat, hiszen folyamatosan változik a súlypont. Ráadásul az indulóknak óriási nyomás alatt kell teljesíteniük, ugyanis a riválisok még náluk is fiatalabbak. Az orosz bajnokságot meggyőző fölénnyel nyerte a csupán 16 esztendős Jevgenyija Medvegyeva. Ő győzött a Grand Prix-döntőn is, ráadásul vb-címvédő a juniorok között. A második a 17. születésnapját ünneplő Jelena Ragyionova, aki már a legutóbbi vb-n a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A harmadik a 2015-ben Eb-3. Anna Pogorilaja lett. Ők indulhatnak az idei világversenyeken, s a tudásukhoz nem fér kétség: mindannyian hét triplát ugrottak a kűrben. A negyedik és ötödik helyezett egyébként 14 és 15 éves kislány lett. „Ebben a szezonban egyértelműen Medvegyeva a legjobb, tavaly más volt az, tavalyelőtt pedig megint más. Minden évben világosan látjuk, ki az, aki kiemelkedik a többiek közül, de sajnos azt is, hogy ha úgy nézzük, a versenyzők eldobhatók” – osztotta meg véleményét az olimpiai bajnok Oleg Vasziljev, aki felemeli szavát a tendencia ellen. Az utánpótlás szempontjából örvendetes, hiszen sokan bizonyíthatnak, és az eredményesség sem sérül, hiszen a hagyományosan erős orosz műkorcsolya továbbra is győzelmeket szállít. Más kérdés, hogy az embert próbáló sportágban elvégzett óriási munkáért mennyire kárpótolja a versenyzőket egy-két évnyi csillogás… Tragédia Toljattiban Sokkal szomorúbb összefüggésben is beszélnünk kell fiatalokról, hiszen szörnyű tragédia történt december 29-én Toljattiban. A szamarai körzet két válogatott műkorcsolyázóját, Dmitrij Nyenasevet és Karolina Klikicset a Kristály sportkomplexumban tartott edzés után autó gázolta el. A helyszínről elmenekülő, ittas vezetőt elfogták, és őrizetbe vették. A baleset következtében a 15 éves Dmitrij Nyenasev meghalt, a 14 éves lány, Karolina Klikics súlyos állapotban került kórházba. Szentpétervár műkorcsolya-szövetsége részvétét fejezte ki Nyenasev családjának, és mielőbbi felépülést kívánt a lánynak, kifejezve reményét, hogy a fiatal tehetség kiheveri a súlyos traumát. Egyben súlyos büntetést kért a vétkesnek. Az orosz műkorcsolya-szövetség honlapja emlékeztet arra, hogy Nyenasev a jégtáncban, Jelena Memcsenkovával 3. helyet szerzett az Össz-oroszországi Palina–Kolomjenkina-emlékversenyen. Klicskin korábban Szentpétervár műkorcsolya-akadémiáján edzett, Danyiil Zvorikin párjaként. 2013 óta Danyiil Ragimovval alkot ígéretes párost.