UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-02-04 11:56

Érmekért az Eb-n

Harmincegy magyar versenyző indul a ciprusi kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon, tőlük hat-hét dobogós helyezést vár Büchler Zsolt szövetségi kapitány. A csapat már kedden megérkezett a helyszínre, hogy ismerkedjen a körülményekkel.

Lakner Gábor Péntektől vasárnapig a ciprusi Limasszolban rendezik meg a kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot, amelyen harmincegy magyar versenyző vesz részt. A válogatott tagjainak négy versenyből álló kvalifikációs sorozatban kellett kiharcolniuk a kerettagságot. A csapat gerincét ugyanazok alkotják, akik a dzsakartai korosztályos világbajnokságon is remekül szerepeltek, így Büchler Zsolt szakvezető bizakodva várja a kontinensviadalt:
harspataki
harspataki
„Rendkívül erős válogatottunk van, a szisztematikus munkának köszönhetően nemcsak abban reménykedhetünk, hogy a kadetok közül valakinek kijön a lépés a némiképp ismeretlen mezőnyben, hanem az U21-es és a junior korosztályban is komoly esélyeink vannak az éremszerzésre. Az idősebbek közül a világbajnok Hárspataki Gábor, valamint a vb-bronzérmes Tamás Ferdinánd és Vajda Lilien mellett többektől is jó szereplés várható kumitében, de a juniorok között is sok a magasan kvalifikált versenyző. A kadetok sem teljesen rutintalanul utaznak Ciprusra, hiszen többségük járt a világbajnokságon is. Ráadásul katában sem tűnik álomnak a dobogós helyezés.” A magyar válogatott történetének legeredményesebb Európa-bajnoki szereplését két évvel ezelőtt, Lisszabonban érte el: akkor tizenegy éremmel tért haza a küldöttség. Büchler szerint ismét lesz okunk hasonló örömre. „Tizenegy érmet nem tudok ígérni, de hat-hét dobogós helyezéstől már boldog lennék. Két éve nagyon sok volt a harmadik helyezésünk, szeretném, ha az idén jóval több lenne az arany és az ezüst. Legutóbb kétezer-ötben rendeztek korosztályos versenyt Limasszolban, így a helyszín kizárólag nekem lesz ismerős. Azóta nagyot fordult a világ, hiszen akkor még egy-két győzelmet is megünnepeltünk, ma pedig sokkal merészebb céljaink vannak.” A körülmények ideálisak lesznek, ráadásul a mifelénk röpködő mínuszok helyett tizennyolc fok várta a már kedden útra kelő fiatalokat Cipruson. A nevezések alapján rendkívül erős mezőny gyűlt össze: összesen 48 ország 943 versenyzője vesz részt az Európa-bajnokságon. A szakvezető elmondta, könnyű sorsolásban fölösleges reménykedni, mert olyan nem létezik. Azzal együtt képesnek érzi a válogatottat a célok elérésére. S bár nem mondta ki, a szavaiból világosan kitetszett: annál még többre is.

A limasszoli korosztályos Európa-bajnokságon résztvevő válogatott U21-esek. Férfiak. Kata: Koch Szabolcs. 60 kg: Ardai Bálint. 67 kg: Tamás Ferdinánd. 75 kg: Hárspataki Gábor. 84 kg: Pozderka Dávid. +84kg: Bilisics Bálint. Nők. Kata: Sterck Laura. 50 kg: Palkovits Nikolett. 55 kg: Vajda Lilien. 61 kg: Győriványi Renáta. 68 kg: Juhász Bernadett. Juniorok. Fiúk. Kata: Forgács Tamás. 55 kg: Fehér Péter. 61 kg: Kiss András. 68 kg: Erdős Martin. 76 kg: Málnai Áron vagy Csató Erik. +76 kg: Kandev Angel. Lányok. Kata: Bánovics Dóra. 53 kg: Klement Kármen Zea. 59 kg: Czagány Dóra. +59 kg: Boussebaa Aicha. Kadetek. Fiúk. Kata: Kertész Bálint. 52 kg: Nichols Dàvid. 57 kg: Vècsei Balàzs. 63 kg: Tarsoly Tamás. 70 kg: Nguyen An. +70 kg: Csató Dániel. Lányok. Kata: Bànovics Zsófia. 47 kg: Lelkes Laura. 54 kg: Baranyi Zsófia. +54 kg: Szedő Luca