UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-02-29 22:30

Európa-bajnok a kis Liza

Pusztai Liza  nyerte a leány kadet kardozók Európa-bajnokságát. Bérczy Dorottya ezüst-, Koós Gréta bronzérmet nyert, míg Kern Bianka az ötödik helyet szerezte meg Újvidéken. A fiú tőrözők mérsékeltebb teljesítményt nyújtottak, a döntőt orosz ikertestvérek vívták.

Pusztai Viola Micsoda nap! Az ember magyar Oscar-díjas filmre ébred, és úgy megy aludni, hogy a kadet kardozó lányok közül hárman is dobogóra állhattak az újvidéki korosztályos Európa-bajnokságon. Mesebeli történet, amelyet az élet rendezett, és amiért nem szobrocska, hanem különböző színekben pompázó érmek jártak. A legfényesebbet a még csak serdülőkorú Pusztai Liza szerezte meg. Erre a nap elején kevesen fogadtak volna, ha csak a csoportban mutatott teljesítményére alapoznak, hiszen az nem sikerült rózsásan. Nem úgy Kern Biankának, aki a legjobb eredménnyel vághatott a főtáblának, s ha nem kerül már a nyolc között össze Lizával, akkor akár a döntőig is menetelhetett volna. A BVSC vívója azonban addigra már jócskán belemelegedett a versenyzésbe, 15-13-ra nyert, így Bianka végül az előkelő ötödik helyet szerezte meg.
Az érmes kardozó lányok: Bérczy Dorottya, Pusztai Liza, Koós Gréta Forrás: FIS
Az érmes kardozó lányok: Bérczy Dorottya, Pusztai Liza, Koós Gréta Forrás: FIS
A tavalyi Eb-n nyolc közé jutó Bérczy Dorottya szintén remekül kezdte a napot, és a lendülete kitartott az egyenes kieséses szakaszban is, ami ugyanúgy igaz Koós Grétára. A magyarok tulajdonképpen már akkor ünnepelhettek, amikor a két lány Pusztaihoz hasonlóan az elődöntőbe jutott, hiszen három érem is biztossá vált, sőt, az szintén, hogy lesz kinek drukkolni a döntőben. A négy között Liza és Gréta nézett egymással farkasszemet, előbbi már 7-0-ra vezetett, amikor honfitársa meg tudta szúrni, végül 15-4-re nyert. Dorottyának nehezebb dolga akadt a francia Sarah-Camille Noutchaval, de remek parádriposztjainak köszönhetően 8-8 után esélyt sem adott ellenfelének, aki ráadásul 14-9-es hátrányban piros lapot kapott, ami Bérczy neve mellett a tizenötödik találatot jelentette. A döntőben Liza ellenállhatatlanul vívott, s bár látszott, hogy klubtársa a végsőkig küzd, az kevésnek bizonyult az idei szezonban a nemzetközi mezőnybe üstökösként berobbanó tizennégy éves lány ellen. Szökőévente bukkan fel hozzá hasonló tehetség, kardban legutóbb Márton Anna, akinek most a nyomdokaiba lépett, miután 15-9-re nyert a fináléban, és kadet Európa-bajnok lett.

Leány kadet kard egyéni, 67 induló A csoportmérkőzéseken: Kern Bianka 6 győzelem/0 vereség, Bérczy Dorottya 5/0, Koós Gréta 4/2, Pusztai Liza 2/3 (valamennyien továbbjutottak). A 32 közé jutásért: Pusztai−Hnidaseva (ukrán) 15-9, Koós−Ciobanu (román) 15-10 A 16 közé jutásért: Kern−Goncova (ukrán) 15−11, Bérczy−Ferrari (olasz) 15-10, Pusztai−Jelkina (orosz) 15-11, Koós−Lebel (svájci) 15-14 Nyolcaddöntő: Kern−Eifler (német) 15-14, Pusztai−Maxwell (brit) 15-9, Koós−Poupinet (francia) 15-8, Bérczy-−Piszarenko (ukrán) 15-12 Negyeddöntő: Koós−Laporte (francia) 15−8, Bérczy−Conscience (francia) 15−5, Pusztai−Kern 15−13 Elődöntő: Pusztai−Koós 15-4, Bérczy−Noutcha (francia) 15-9 Döntő: Pusztai−Bérczy 15-9 Végeredmény: 1. Pusztai Liza, 2. Bérczy Dorottya, 3. Koós Gréta és Sarah-Camille Noutcha (francia),  …5. Kern Bianka.

A Borodacsev ikrek egymással vívták a kadet tőrözők döntőjét Forrás: FIS
A Borodacsev ikrek egymással vívták a kadet tőrözők döntőjét Forrás: FIS
Amellett, hogy a magyar kardozó lányok nem mindennapi eredményt értek el, a fiú tőrözők döntőjében is ritkán látott párharc zajlott a páston. Az nem jelentett különösebb meglepetést, hogy a már a junior-világranglistán is jegyzett Kirill Borodacsev, a viadal elsőszámú esélyese bejutott a fináléba. Az már annál inkább, hogy a sokkal hátrébb rangsorolt ikertestvére, Anton Borodacsev nemcsak a csoportkört zárta a második helyen, de ugyancsak a döntőig menetelt. Ott azonban már érvényesült a papírforma, és Kirill hozta el az aranyat 15-7-es győzelmének köszönhetően, míg Anton a dobogó második fokára állhatott fel. Erre szokták mondani: családban marad. A magyar fiúk közül a legtovább Bényei Erik jutott, aki végül a tizedik helyet szerezte meg. Mendrey Tamás, Wolf Ádám és Nedeljkovic Mateja a 32 között búcsúzott.

Fiú kadet tőr egyéni, 99 induló A csoportmérkőzéseken:  Bényei Erik 5 győzelem/1 vereség, Mendrey Tamás 4/1, Wolf Ádám 4/2, Nedeljkovic Mateja 3/2 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Bényei−Wiemann (német) 15-5, Mendrey−König (cseh) 15-7, Wolf−Beljajev (fehérorosz) 15-12, Nedeljkovic−Czartoryjski (lengyel) 15-13 A 16 közé jutásért: Bényei−Marini (olasz) 15-7, Mendrey−Candescu (román) 11-15, Wolf−Bibard (francia) 5-15, Nedeljkovic−Lang (dán) 8-15 Nyolcaddöntő: Bényei−Giacon (holland) 14-15. Végeredmény: 1. Kirill Borodacsev (orosz), 2. Anton Borodacsev (orosz), 3. Vlagyiszlav Milnyikov (orosz) és Silviu Rosu (román), …10. Bényei Erik, …17. Mendrey Tamás, …21. Wolf Ádám, …29. Nedeljkovic Mateja.

A magyar küldöttség tehát egy arany, egy ezüst és egy bronzéremmel kezdte a kadet Eb-t. Nem lehetne holnap is február 29-ét írni, amikor a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők lépnek pástra? A részletes eredmények ITT megtekinthetők.