UtánpótlásSport
2024. július 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-03-02 11:31

Csúcs volt a győri Eb

A lőtéren és azon kívül is jelentős sikereket hozott a győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság. Sinka László főtitkár elégedett, s úgy érzi, a mostani színvonal lehet az alap a két év múlva, ugyancsak idehaza esedékes újabb kontinensviadalra.

reb „Már a tavalyi arnheimi Európa-bajnokságon is csodálatosan szerepelt az utánpótlás. Azt hittem, akkor abszolút csúcsot állítottak fel a fiatalok, de a jelek szerint van feljebb” – beszélt palástolhatatlan elégedettséggel Sinka László főtitkár a Győrben rendezett, szombaton zárult 10 méteren sportlövő Európa-bajnokságról, amelyen a juniorok négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szereztek.
gaspar_lalita_kovacs_tamas_mti
gaspar_lalita_kovacs_tamas_mti
A jól sikerült kontinensviadalt követően egyik interjút a másik után adó sportvezetőt érthetően nehezen értük el, ám amikor mégis, annál készségesebben értékelte az eseményt. „Úgy remekeltek a korosztályos lövők, hogy közülük ketten a felnőttek között nyújtottak egészen elképesztő teljesítményt. Az élre kívánkozik Egri Viktória, hiszen olimpiai kvótát szerzett.” Sinka ugyanakkor nagy szeretettel dicsérte a mindössze 15 esztendős Gáspár Lalitát. Már egy éve méltatta az akkor a juniorok között győztes versenyzőt, aki most zsenge kora ellenére a 25 éve után Eb-aranyat szerző puskáscsapatban állt helyt. „S ha látták volna az alapversenyt követően! Órákig vigasztalhatatlan volt, hogy egyéniben nem jutott döntőbe, pedig úgy érezte, ott a helye.” Sinka szerint ezúttal – ha más okból is, mint a labdajátékokban megszoktuk… – abszolút előnyös volt a hazai pálya, hiszen a kvalifikációk során is remek hangulat uralkodott, a döntőkben pedig még inkább a tetőfokára hágott. „Az a filozófiám, hogy versenyt csak nagyon magas színvonalon szabad rendezni, a győri kellene legyen a sztenderd. Szerencsére, az európai szövetség elöljárói és a szakemberek nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel. Persze, a versenyzők és az edzők a legfontosabbak, s összességében ők is elégedettek voltak. Néhány apróságban javulnunk kell még, de azt gondolom, hogy a mostani szervezés jó alap lehet a két évvel későbbi, ugyancsak hazai Európa-bajnokságra.” Mint ismert, 2018-ban Budapest és a Syma Csarnok várja a kontinens legjobb lövőit. A főtitkár szerint – akárcsak a sportolók – a szervezők magasra tették maguknak a lécet. A főtitkár egyik kedves, az Eb-hez kapcsolódó történetét is megosztotta velünk. „Sok szép pillanatot adott a viadal, mégis, az egyik legszebb emlék, amikor láttam Hurai Viktória és Péni István vegyescsapatversenyét. Nagyon szurkoltak egymásnak, a nézők pedig nekik. Viki egyébként gyorsan lőtt az alapversenyben, s Istók még a lőállásban volt, ő pedig közben szinte táncolt örömében: annyira feldobta, hogy érezte, döntőbe jutnak.” Sinka külön dicsérte a futócéllövőket: az öt éremmel záró Major Veronikát és a vele vegyes párosban aranyérmet szerző társát, Agárdy Vilmost: a duó nagy meglepetésre nyert. Tekintettel az Eb a lőtéren és azon kívül aratott sikereire, különösen arra, hogy Péni István és Egri Viktória személyében két riói kvótás is juniorkorú, a sportvezető úgy látja, a kontinensviadal nagy lökést adhat idehaza a sportágnak. Az Eb utánpótlás vonatkozású sikereiről ITT, ITT és ITT olvashat.

„Megvalósult minden, amit terveztünk, amit reméltünk, sőt, az is, amiről csak álmodtunk" – foglalta össze a kontinensviadalon történteket Győrik Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek. – Nem tudtam még utánanézni, de valószínűleg ez minden idők legeredményesebb magyar Eb-szereplése, csak az oroszok és az ukránok végeztek előttünk az éremtáblázaton. Megelőztük például Németországot, ami óriási szó, tekintve, hogy náluk két és félmillió igazolt lövő van, míg nálunk négyezer-háromszáz.”