UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-03-05 16:14

Két francia arany az első napon

A férfi tőrözőink és a kardozó leányok versenynapja is elég hamar véget ért az újvidéki Spens Arénában, a junior Európa-bajnokságon. Egyedül Kelecsényi Mirabella jutott a tizenhat közé, míg a legjobban kezdő tőröző, Frühauf Benjámin oda már nem. Kettős francia siker született, a tőröző Chastanet, illetve a női kardban Brunet szerezte meg az aranyérmet.

Kiküldött munkatársunk, Pusztai Viola jelenti Újvidékről A férfitőrözők keltek ma legkorábban az Európa-bajnokságon szereplő magyarok közül, hiszen kilenckor már a Spens Aréna pástjaira szólították őket a csoportkörben. Mire annak vége lett, a tizenegy órás busszal a küldöttség többi tagja is megérkezett, így a 64 között pástra lépő három tőrözőnek – Balogh Boldizsár a csoportkörben búcsúzott – hirtelen szép számú szurkolótábora akadt.
Dósa Dániel, aki a címlapfotónkon is látható
Dósa Dániel, aki a címlapfotónkon is látható
Amikor az olasz Alessandro Gridelli tőrt cserélt, láthatóan remegett a keze. A bal, pedig a jobbnak kellett volna. Mégiscsak a tavalyi junior Eb-n ezüstérmes Dósa Dániel állt vele szemben a páston, hiába vezetett 13-10-re. De ahelyett, hogy a nyerés esélye összenyomta volna, a szusszanásnyi szünet után ismét talált. „Megcsinálod Dani!" – jött a biztatás a kordon mögül a magyar táborból, de Dósa végül vesztesen hagyta el a sárga pástot a 64 között. − Nem vívtam rosszul, de az olaszok stílusa valamiért nem fekszik – mondta a versenyt már a lelátóról szemlélő Dósa. − Bármelyik jött volna velem szembe, mindegyik kellemetlen ellenfél. Gridelli remek eredményeket ért el a junior Világ Kupa-versenyeken. Ez volt az utolsó junior Eb-m, amiatt sajnálom leginkább, hogy kikaptam. De nem vagyok letörve, készülök tovább, a vébére. Ha valamelyik világversenyből az egyiknek rosszul kellett sikerülnie, akkor az legyen az Eb. Ugyancsak korán ért véget Mészáros Tamás napja, aki túl nagy előnyt adott a spanyol Luis Alfonso Delbergue-nak. És már nem tudta megfordítani az asszót. Nem úgy Frühauf Benjámin, aki ellen az izraeli Matan Cukerman 8-5-re vezetett, de aztán már csak egyszer tudta megszúrni, miközben az MTK tőrözője folyamatosan talált. A harminckettőnél tovább azonban neki sem tartott a verseny, az olasz Guillaume Bianchi ellen nem volt esélye a győzelemre. A tőröző fiúk így fél kettőre már be is fejezték. Szirmai Benedek, a válogatott keretedzője elmondta: ennél természetesen sokkal jobbra számítottak. Ha változtatni lehetne a történteken már a srácokkal együtt azon dolgoznának, de miután nem lehet visszapörgetni az időt, előre néznek. A világbajnokság felé. Miközben a férfi tőrözők már a nyolc közé jutásért vívtak, a női kardozók, köztük Kelecsényi Léna, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza és Záhonyi Petra is megkezdte a küzdelmet a csoportkörben. A főtábláért. Az mind a négy lánynak sikerült. Sőt, a 32 közé kerülés is. A táblára pillantva azonban látszott: mindenkinek bravúrra lesz szüksége a tizenhat közé jutáshoz. Bódy István, a kétszeres kadet Európa-bajnok Pusztai Liza mestere még a csoportkör előtt megjegyezte, hogy a tanítványa még túl fiatal. A nála akár öt évvel idősebbek között nem várható tőle kiemelkedő eredmény. Pedig akár az is annak tekinthető, hogy a csoportkör után egyedüli magyarként nem kellett a 64 között pástra lépnie. A következő körben a viadal esélyesének tartott orosz Anna Bastát kellett volna felülmúlnia. A kicsi lány nagyot küzdött, de most még a rutin nyert. Miközben Záhonyi Petra ugyanúgy járt kicsivel később a kék páston. Kelecsényi Léna hangját kevésszer lehetett hallani az orosz Szofja Pozdnyakova elleni asszóban. Egészen pontosan egyszer, miután annyiszor sikerült megszúrnia ellenfelét. Záhonyinak sokkal többször az olasz Rebecca Garganót, de a továbbjutáshoz nem elégszer.
Kelecsényi Mirabella
Kelecsényi Mirabella
A nap során végig együtt szurkoló magyar versenyzők és edzők már arról beszélgettek, melyik busszal mennek vissza a szállásra. Hogy nem sétáltak ki a Spens Aréna elé a négyeshez, azt Kelecsényi Mirabella akadályozta meg. Pedig a francia Margaux Rifkiss kemény ellenfélnek bizonyult, ráadásul ő volt az asszó esélyese. A magyar lány azonban borította a papírformát, és remek vívással a tizenhat közé jutott. Következett az a Pozdnyakova, aki a nővérét búcsúztatta. Az asszó közepéig irányított, de rövid ápolási szünet után az orosz fordított. 11-10-es vezetésekor ráadásul megadtak neki egy kétes találatot. A magyar lány a szakvezetők tanácsára hiába kérte ki a videót, a vezetőbíró annak alapján is az orosznak ítélt. Az utolsó tus ugyancsak kétes körülmények között született, de Mirának addigra elfogytak a videókikérései. Így azt már soha sem tudjuk meg, igazuk volt-e a reklamáló magyaroknak, és az ellenfél valóban bemozdult-e a támadás indításakor. Viszont ezzel a szereplésünk szombatra véget ért. Nem bánnánk, ha vasárnap nem érnénk vissza a szállásra a fél nyolcas vacsorára sem. Az első nap két francia aranyat hozott (és egy bronzot), egy-egy második és harmadik helyet szereztek a lengyelek és az olaszok. A Dósa Dánielt legyőző olasz Gridelli, illetve a Kelecsényi Léna ellen diadalmaskodó orosz Pozdnyakova egyaránt bronzérmes lett.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Férfitőr egyéni, 92 induló Csoportkör: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Frühauf Benjámin 4/2, Mészáros Tamás 3/2, Balogh Boldizsár 0/5 (Balogh Boldizsár nem jutott főtáblára) A 32 közé jutásért: Frühauf−Cukermann (izraeli) 15-9, Gridelli (olasz)−Dósa 15-12, Delbergue (spanyol)–Mészáros 15-9 A 16 közé jutásért: Bianchi (olasz)−Frühauf 15-8 Európa-bajnok: Maximilien Chastanet (Franciaország), 2. Andrzej Rządkowski (Lengyelország), 3. Alexandre Ediri (Franciaország) és Alessandro Gridelli (Olaszország), ...27. Frühauf Benjámin, ...33. Dósa Dániel, ...38. Mészáros Tamás, ...84. Balogh Boldizsár Női kard egyéni, 58 induló Csoportkör: Kelecsényi Léna 4 győzelem/2 vereség, Kelecsényi Mirabella 2/3, Pusztai Liza 4/2, Záhonyi Petra 3/2 (mindannyian főtáblára jutottak) A 32 közé jutásért: Kelecsényi L.−Ilieva (bolgár) 15-9, Kelecsényi M.−Contreras 15-11 (spanyol), Záhonyi−Mazurek (lengyel) 15-9 A 16 közé jutásért:  Kelecsényi M.−Rifkiss (francia) 15-13, Pozdnyakova (orosz)−Kelecsényi L 15-1,  Basta (orosz)−Pusztai 15-8, Gargano (olasz)−Záhonyi 15-11 Nyolcaddöntő: Pozdnyakova (orosz)−Kelecsényi M. 15-11 Európa-bajnok: Manon Brunet (Franciaország), 2. Rebecca Gargano (Olaszország), 3. Szofja Pozdnyakova (Oroszország) és Karolina Cieślar (Lengyelország), …16. Kelecsényi Mirabella…, 22. Pusztai Liza, 23. Kelecsényi Léna, ...25. Záhonyi Petra