UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2016-03-19 20:59

Tóth Ivett csodás kűrrel hét helyet ugrott előre

Csodálatos kűrt mutatott be Tóth Ivett a műkorcsolyázók és jégtáncosok debreceni junior-világbajnokságán, így a nyolcadik helyen végzett. Az aranyérmet a japán Honda Marin szerezte meg, aki már várja, hogy otthon hazai ételekkel lakhasson jól.

reb/UP-info A debreceni junior-világbajnokság rajtja előtt néhány nappal nehéz lett volna elérni Tóth Ivettet. Edzője, Sebestyén Júlia és a pontozásos szakágakért felelő Engi Klára többször, több fórumon hangsúlyozta, fontos, hogy nem sokkal a rajtot megelőzően már csak a viadalra koncentráljon a versenyző.
toth_ivett_czegledi_zsol
toth_ivett_czegledi_zsol
Bár tudatosan igyekeztek levenni róla a terhet azzal, hogy célként „csak” a legjobb 24-be kerülést fogalmazták meg, érezhető volt: a magyar küldöttségből legfeljebb Ivett érhet el kiugró eredményt. Ez a nyomás pedig visszaköszönt a rövidprogramban, amelyben többször is jelentősen rontott, s bár a továbbjutáshoz kétség sem fért, a 15. hellyel senki sem volt elégedett. Annál nagyobb volt a öröm a szombati kűr után, amelyben magabiztosan, kisebb rontásokkal, felszabadultabban, nőiesen és a pontozókat elvarázsolóan korcsolyázott. A 103,72 pont az egyéni legjobbja, s egyúttal a nyolcadik helyig repítette előre. „Nagyon boldog vagyok, hogy a hazai közönség előtt sikerült életem legjobb kűrjét bemutatnom – értékelt érthetően feldobottan a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Ezúttal sokkal koncentráltabb voltam, mint a rövidprogramban. A nézők feldobtak, szuperek voltak, sokat segítettek.” „Bíztam a jó kűrben, hiszen az edzések alapján éreztem, hogy remek formában van – veszi át a szót Sebestyén Júlia. – Reménykedtem benne, hogy a rövidprogram után lemegy róla a stressz, a hazai közönségnek megfelelni akarás kényszere. Már a reggeli tréningen látszott, hogy nyugodtan mozog, ráadásul jókedélyű. Nagyon nehéz a kűrje, hiszen tripla-triplát ugrik, illetve összesen ötféle háromfordulatos ugrást mutat be. Azt vártam, hogy minél több elemet hajtson végre jól. Ivett is hasonlóan gondolkodott, ezért tudunk nagyon örülni a jó szereplésnek."
toth_sebestyen_jvb
toth_sebestyen_jvb
Sebestyén szerint aranyos gálaszámmal készülnek a vasárnapi jutalomjátékra, mert szeretnék megörvendeztetni a nézőket. A pihenés viszont még odébb van, egy hét múlva ugyanis hosszú útra indulnak: Bostonban rendezik meg a felnőtt-világbajnokságot. A 2004-ben Eb-első tréner reméli, hogy a mostani futás önbizalmat ad a tanítványnak a következő megméretésre. Ivett ott szintén döntőbe jutást vár magától, és hogy kijavítsa a Debrecenben nem tökéletesen végrehajtott rövidprogramot. Ami a többieket illeti, az első fellépést követően vezető orosz Aliszja Fegyicskina visszalépett a kűrtől. A japán Marin Honda vele azonos pontszámot korcsolyázott a rövidprogramban, s második előadásában is a megelőzött mindenkit, így 192,98-as pontszámmal megnyerte a vb-t. Nincs információnk a debreceni ellátásról, de az aranyérmes a gyorsinterjúban fontosnak tartotta elmondani, már alig várja, hogy otthon japán ételekkel lakhasson jól. Az ezüst az orosz Marija Szockováé (188,72), míg a bronzérem az ugyancsak japán Higucsi Vakabáé lett (183,73). A jégtáncosoknál már a rövid táncot követően borítékolható volt, hogy amerikai győzelem születik. A két éllovas pár a kűrt követően helyet cserélt egymással, így a legboldogabb duó a Lorraine McNamara, Quinn Carpenter lett (163,65 pont). Másodikként a Rachel Parsons, Michael Parsons testvérpár zárt (162,74), míg a dobogó harmadik fokára a táncban nagyot javító orosz Alla Loboda, Pavel Drozd kettős (151,19) léphetett fel. Vasárnap a gálával zárul a debreceni világverseny. Az eredményeket ITT találja. Korábbi anyagaink: 1. napi tudósítás 2. napi tudósítás 3. napi tudósítás