UtánpótlásSport
2024. március 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2016-03-28 08:47

Élre állna

AZ ÍRÁSHOZ VIDEÓT MELLÉKELTÜNK. A könyöktörés miatti pihenő jól jött tavaly, így a műkorcsolyázó Tóth Ivett frissebben vágott neki a szezonnak, amely a felnőtt Európa-bajnokságon tizenegyedik, a junior-világbajnokságon nyolcadik helyet hozott neki. Most már a jutalomjáték, a bostoni felnőtt-vb következik.

reb A napokban a közelgő szinkronkorcsolya-világbajnokság előtt, a junior vb lezárásaként tartott sajtótájékoztatót a korcsolyasportokat tömörítő szövetség. Mindenki felfigyelt, amikor megérkezett terembe a törékeny lány, a 17 éves Tóth Ivett, aki a debreceni korosztályos vb-t a nyolcadik helyen zárt. Az eseményen számos interjút készítettek vele, ahogyan a vébét követő időszakban is.
toth_ivett_czegledi_zsolt
toth_ivett_czegledi_zsolt
– Hogy ízlik a felhajtás? – Bár kezdem megszokni, még eléggé új nekem a kiemelt figyelem. Debrecenben például többször is láttam az engem ábrázoló plakátokat, mit ne mondjak, furcsa érzés volt. A junior-világbajnokságon, a rövidprogram előtt még izgultam. Bármennyire is feldobott, azért részben nehezen éltem meg, hogy miattam jöttek ki szurkolók, bizonyítani szerettem volna. A tét és a teher rányomta a bélyegét az előadásomra. – A kűr viszont remekül sikerült, annak köszönhetően léptél előre a tizenötödikről a nyolcadik helyre. Mi változott egyetlen nap alatt? – Talán mondhatom úgy, hogy átestem a tűzkeresztségen, és már nem nyomásként éltem meg a hazai környezetet. Sokat számított az is, hogy az idén sportpszichológussal, dr. Lénárt Ágotával dolgoztam. Ő rengeteget segített, hogyan viszonyuljak a versenyekhez. milyen apróságokra figyeljek, hogyan gondoljam át a feladataimat egy-egy előadás előtt. – Tavaly egyik világversenyen sem futhattál kűrt, az idén viszont a felnőtt kontinensviadalon is a tizenegyedik lettél. Mi változott az előző szezonhoz képest? – Nagyon jól sikerült a fizikai és a mentális felkészülésem is. Viccesen hangzik, de a nyári görkorcsolya-baleset miatt, amikor eltörött a könyököm, többet pihenhettem.
toth_sebestyen_jvb
toth_sebestyen_jvb
– Nem tiltottak el tőle? – Dehogy, még mostanság is mindenhova azzal járok. Szóval, a kényszerpihenő jól jött, akárcsak ősszel, amikor azért maradt ki egy-két hét, mert kivették a karomból a csavart. Nyilván rutinosabb is lettem, tanultam a tavalyi tapasztalatokból. Talán összességében mindennek köszönhető, hogy most nem is érzem fáradtnak magam, tele vagyok energiával. – Mire lehet ez elég Bostonban, a felnőtt-világbajnokságon? – Nagy lehetőségnek élem meg, hogy versenyezhetek, ráadásul még nem is jártam az Egyesült Államokban. – A felnőttek világa már ismerősebb neked. Mennyire mozogsz otthonosan a legjobbak között? – Még jövőre is junior leszek, de jól érzem magamat a profik világában. Sokat számít, hogy Sebestyén Júlia az edzőm. Rengeteget tanulhatok tőle, hiszen korábbi élversenyzőként mindent átélt, ami rám vár. Bármilyen apróságról megkérdezhetem, ráadásul technikai specialista, így a különböző szabályokat és részleteket is jól ismeri. Fizikailag és fejben is kell fejlődnöm, de bízom abban, hogy egyre jobb leszek a felnőttek között is. – Hogy ízlik a szerep, hogy te vagy itthon a műkorcsolya-üdvöske? – Nehéz feladat, azon dolgozunk, hogy minél jobb eredményekkel hívjam fel a sportágra és magamra is a figyelmet. A jövő évi felnőtt-világbajnokságon már a pjoncsangi téli olimpiára lehet kvalifikálni, oda már nem csak az élményszerzés reményével utazom. Tóth Ivettnek a junior-világbajnoki gálán bemutatott kűrjét alant nézheti meg.