UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-07-15 20:51

Zárás a hatodikon

Véget ért a tájékozódásifutó-juniorvilágbajnokság Svájcban. Az utolsó napra a váltók maradtak, a Weiler Virág, Szuromi Luca, Viniczai Csenge hármas a nagyszerű, hatodik helyen ért célba.

Majer Dániel Ennyi volt, befejeződött a junior tájékozódási futók világbajnoksága a svájci Scuolban. A magyar csapat remek eredménnyel zárta a hat napos versenyt, a lányok egyik váltója az ellenfeleket is meglepő helyezést ért el, és a fiúknak sincs okuk szégyenkezni. Weiler Virág kezdett az évek óta ugyanabban az összetételben futó hármasban, az első ellenőrző pontra pedig – nem kis meglepésre – a harmadik helyen érkezett. „A versenyt kivetítőn követő nézők a helyszínen folyamatosan a magyar lányokkal voltak elfoglalva, meglepetéscsapatként tekintve rájuk” – mondta a csapattal tartó edző, Viniczai Ferenc.
Viniczai Csenge (háttal) Szuromi Lucát váltja Kép: Rémy Steinegger
Viniczai Csenge (háttal) Szuromi Lucát váltja Kép: Rémy Steinegger
Virág után Szuromi Luca következett, aki szintén a harmadik helyen tudta le a maga részét. A váltót záró Viniczai Csengének viszont nem sikerült megőriznie a dobogót, a hatodik helyen futott be, azonban ez így is kiugróan jó eredmény. „Nagyon szoros és kiélezett volt a harc, minket és az ellenfeleket is meglepte a lányok futása. Négy-öt éve ebben az összetételben és sorrendben futnak a lányok, már az ifjúsági Eb-n is jól szerepeltek, és ahogy idősebbek lesznek, egyre kevésbé vehetjük természetesnek az ehhez hasonló kiugró eredményeket, figyelembe véve a mi anyagi lehetőségeinket a többi országéhoz képest” – nyilatkozta az edző. A Sárközy Zsófia, Goldmann Júlia, Péntek Gréti hármas a 19. helyen végzett. Az időjárás sem könnyítette meg az indulók dolgát, a korábban jellemző 20-22 fokot hirtelen hideg és reggeli 5 fok váltotta fel. „Ezerhatszáz és ezernyolcszáz méter között folyt a verseny, kétezer méteren pedig még hó is esett. A mai pálya inkább fizikális volt, persze tájékozódni is kellett, de inkább volt az erőnléten a hangsúly, mint az eddigi napokon.”
Viniczai Csenge a célban Fotó: Rémy Steinegger
Viniczai Csenge a célban Fotó: Rémy Steinegger
A fiúknál – sokáig úgy tűnt – a Dalos Máté, Zacher Márton, Miavecz Balázs trió szállítja a jobb eredményt, Zacher második futóként még a 13. helyen állt, Miavecz Balázs hibája azonban visszavetette a hármast a 21. pozícióba. „Marci fiatal kora ellenére kiemelkedett a váltóból, remekül futott. Balázs rontott, kicsit elfáradt a világbajnokság végére, egy hét alatt öt számban futottak, és azt megérzi az ember. Jelentős hiba volt, nélküle akár 12. helyen is végezhettek volna, és az már a fiúknál is a jó kategóriába tartozott volna, így a szokásos.” A hibát egyébként ne úgy képzeljük el, hogy a versenyző eltéved az erdőben, és azt sem tudja hol van. Egyszerűen nem jó helyen keresi azt a kis, 30x30-as jelzőbóját, amelyet ilyenkor érinteni kell. Túlmegy rajta például száz, százötven méterrel és vissza kell forduljon. Kicsit olyan, mint amikor az ember a körútról lekanyarodna egy kis utcába, túlmegy, majd megpróbálja kitalálni, hogy is keveredhetne vissza. A Peregi Dániel, Ormay Mihály, Egei Patrik váltó, főként a másik trióban hibázó Miavecznek köszönhetően egy hellyel előbb, a 20. helyen futott be. Tájékozódási futókkal legközelebb két hét múlva Miskolcon találkozhatnak, ahol a főiskolások világbajnokságát rendezik. A 18 és 29 év közötti főiskolás és egyetemista versenyzők között a junior vb-t megjártak közül hárman is indulnak.