UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-07-27 18:36

Emberpróbáló, kemény lecke

A horvátok ellen, csütörtökön lép először pályára a férfikézilabda-juniorválogatott a dániai Európa-bajnokságon. A csapat felkészülését betegségek hátráltatták, de Gyurka János szövetségi edző bízik abban, hogy a játékosai csúcsformában kezdik meg szereplésüket a kontinensviadalon.

Pusztai Viola (Lézer)harcra fel! – kedden késő délután még csak egymásra lőttek lézerrel a férfi junior kézilabda-válogatott tagja a csapatépítő programon, csütörtökön már a horvátok kapuját kell bevenniük a labdával a dániai Európa-bajnokságon. Érdekes párhuzam: két éve a lengyelországi ifjúsági kontinensviadalon is déli szomszédaink ellen kezdtek a fiúk, és úgy robogtak át rajtuk, mint a gyorsvonat, az ember alig hitt a szemének. Most is aláírnánk a 36-23-as végeredményt – nem különben a végül elért Eb-második helyet –, csakhogy azóta eltelt két év, nehezen felmérhető, mennyit fejlődtek a játékosok, formálódtak a csapatok, így Gyurka János szövetségi edzőnek minden bizonnyal igaza van: csak Dániában derülnek ki a valós erőviszonyok.
A juniorválogatott a horvátok ellen kezdi az Európa-bajnokságot
A juniorválogatott a horvátok ellen kezdi az Európa-bajnokságot
A magyarok a horvátok mellett első körben a svédekkel és a németekkel mérkőznek a kitűzött célért, azaz a csoportból való továbbjutásért. – Nem lesz könnyű, sőt, azt is mondhatnám: piszok nehéz lesz, de erre készülünk – magyarázza a szövetségi edző. – Mind a három csapat rendkívül gyorsan játszik, de mivel nem találkoztunk velük a felkészülés alatt, így ott derül ki, mennyire erősek. A németek mindegyik felkészülési mérkőzésüket megnyerték, a világ élvonalába tartozó szlovéneket tíz góllal, így ők biztosan bombaformában érkeznek Dániába. A svédek csak a norvégoktól kaptak ki, a spanyolokat magabiztosan győzték le, szóval, fel van adva a lecke. Azon vagyunk, hogy maximálisan felkészüljünk belőlük, és megoldjuk a feladatot.

FÉRFI JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA A csoportbeosztás A csoport: Franciaország, Svájc, Szerbia, Lengyelország B csoport: Spanyolország, Izland, Szlovénia, Oroszország C csoport: Dánia, Norvégia, Hollandia, Macedónia D csoport: Magyarország, Németország, Horvátország, Svédország

Az elmúlt napok már a horvátok elleni mérkőzés jegyében teltek, míg múlt héten az ifjúsági világbajnok Franciaországgal játszott két edzőmeccset a csapat. A játék képe „kísértetiesen” hasonlított az előző héten, a spanyolok elleni két találkozón mutatottra. – A spanyolokkal munkából érkezve játszottuk az első meccset Leónban, kerestük a tempót, kevésbé voltunk aktívak a nyitott védekezéssel szemben. A másodikon a hatos fallal szemben már gyorsabban kézilabdáztunk, kevesebb hibával, több faulttal, így egy góllal legyőztük ellenfelünket. A franciák ellen ugyanúgy nyitottunk, s bár a második meccsen már acélosabbak voltunk, mindkettőt elvesztettük, így vegyes szájízzel indulunk az Európa-bajnokságra. Lehetséges, hogy még egy találkozón gyakorolni kellett volna a speciális játékelemeket, de a horvátok ellen kiderül, hogyan sikerült a felkészülés. Az utolsó napokban a közös munkát betegség zavarta meg: a csapat egyik kulcsembere, Ligetvári Patrik még a kórházat is megjárta hányásos, hasmenéses panaszokkal, és infúziót is kapott. A franciák ellen már nem is léphetett pályára, továbbá öt napot edzés nélkül töltött, ami nyilván a formájára is hat. Győri Mátyás ugyancsak hőemelkedésre, rossz közérzetre panaszkodott.

A MAGYAR VÉBÉKERET Balogh Ákos, Rózsavölgyi Gergő (kapusok) Bartók Donát, Fekete Dávid, Füzi Dániel, Gábor Marcell, Győri Mátyás, Hanusz Egon, Juhász Ádám, Kovács Márk, Ligetvári Patrik, Mikita Bence, Sinkovits Benjámin, Szeitl Erik, Tóth Attila, Varjú Martin Szövetségi edző: Gyurka János. Edző: Kopornyik Zsolt. Masszőr: Sándor Dániel. Orvos: dr. Balázs Máté. Csapatvezető: Horváth Gabriella. Videóelemző: Megyebíró János

A csapat szerda délelőtt elutazott Dániába, a tervek szerint délután már átmozgató edzésen vett részt a helyszínen. Csütörtökön szokatlan időpontban, 13.45-kor játssza első meccsét a horvátokkal Koldingban. – Bízom abban, a négy hét elég volt arra, hogy fel tudjunk pörögni a megfelelő fordulatszámra, mert ez a felkészülési mérkőzéseken nem valósult meg. Pedig szükség lesz rá, kevés hibával kell játszanunk, keményen és koncentráltan védekeznünk. Szóval ,csúcsformában kezdenünk az Eb-t.

A MAGYAR CSAPAT PROGRAMJA Július 28. (csütörtök): Magyarország–Horvátország 13.45 Július 29. (péntek): Magyarország–Svédország 14.00 Július 31. (vasárnap): Magyarország–Németország 16.00