UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2016-07-30 10:05

Világcsúcs és felnőttezüst

A 14 éves Illovszky Dominik ismét nagyszerű teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet: a korosztályában a világon senki sem futotta még olyan gyorsan a 100 métert, mint ő, az ideje pedig ezüstérmet ért a felnőttek (!) székesfehérvári, országos bajnokságon.

reb Illovszky Dominikról nem először, és vélhetően nem utoljára írunk annak apropóján, hogy korosztályos világcsúcsot ért el. Két évvel ezelőtt 60 m-en futotta meg a világ legjobb idejét.
illovszky_dominik_2016_felnott_ob_masz
illovszky_dominik_2016_felnott_ob_masz
Ezúttal a felnőtt országos bajnokságon, Székesfehérvárott sikerült neki hasonló: a királyszám, a 100 m döntőjét magabiztosan nyerte meg Sípos János, ám mögötte a Budapesti Honvéd 2002-es születésű atlétája ért célba. A bronzérem a múlt héten a junior vb-n is szereplő 19 éves címvédőé, Szabó Dánielé lett. Illovszky időeredménye óriási egyéni csúcs, nem mellesleg a világrekord: pontosabban, nem hivatalos világcsúcs, hiszen a korosztályban nem tartanak számon ilyesmit, a szövetség a napi beszámolójában például úgy fogalmaz: Illovszky ideje a korosztály eddigi legjobb eredménye a versenyszám nemzetközi statisztikájában. Amelyből egyébként kiolvasható: a 10,59-es teljesítménnyel az amerikai J-Mee Samuels 2002-ben futott 10,65-ös csúcsát adta át a múltnak. „Elképesztő tehetség, a 10.59 másodperces idejéhez nem kell hozzáfűzni semmit” – jelentette ki a tinédzserről Spiriev Attila, a magyar szövetség sportigazgatója, megemlítve, hogy Illovszky a mostani szabadtéri szezonban már eddig is remekelt, többször futott 10.80-on belül. A szakmai munka a Honvéd edzőjét, Könye Irmát dicséri, aki számtalanszor elmondta: Dominik hiába ér el remek eredményeket, egyetlen edzéssel sem tart neki többet, mint amely az életkora alapján javallt, két évvel ezelőtt például heti háromszor tréningezett. A rutinos szakember vallja: nem szabad kiégetni a gyereket – a filozófiának és Dominik adottságainak hála pedig várhatóan sok szép futást látunk még tőle.

A 17 éves, nemrég a junior vb-n akadályfutásban szereplő Tóth Lili Anna Kószás Kriszta mögött a másodikként ért célba 1500 m-en.