UtánpótlásSport
2024. július 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-08-07 21:41

Túlizgult premier

Túlságosan ideges volt ahhoz Egri Viktória, hogy döntőbe jusson a női légpisztolyosok 10 m-es számában élete első olimpiáján. A 18 éves sportlövő kicsit mérges magára, de tudja, hasznos tapasztalatokat szerzett. Az ezüstérmet orosz, a bronzot görög versenyző szerezte meg, mindketten húszévesek.

UP-info „Azt mondják, az ember mindig akkora terhet kap az élettől, amekkorát el tud viselni” – mondta még márciusban honlapunknak a 18 éves sportlövő, Egri Viktória, miután a Győrben rendezett felnőtt Európa-bajnokságon riói kvótát szerzett a női 10 m-es légpisztolyosok versenyszámában.
Egri Viktória hasznos tapasztalatokat szerzett az olimpián Forrás: MTI
Egri Viktória hasznos tapasztalatokat szerzett az olimpián Forrás: MTI
Akkor még talán nem is gondolta, mennyire igaz lesz ez az olimpiai szereplésére, hiszen elsősorban arra értette, hogy néha embert próbáló feladatnak érzi, hogy az élsportban és a tanulásban is magas színvonalon teljesítsen. A riói szereplést különben is lehetőségnek tekintette: nem akar terhet tenni magára. Ennek ellenére azért eljátszott a döntőbe jutás gondolatával, de elsősorban tapasztaltszerzésnek fogta fel a versenyt. Nos, az egy nappal korábban olimpiai bajnoki címet szerzett, ugyancsak tinédzser amerikai Virginia Thraserrel szemben, nem tudta lazán kezelni a helyzetet,  s rögtön a lövőidő kezdete után kiment a teremből, percekig nem állt be a lőállásba. Aztán pedig hiába nyitott tizessel, a folytatásban kilenceseket, sőt, nyolcast is lőtt. Az alapverseny felére nyugodott meg, a harmadik tíz lövését majdnem hibátlanul, 99 körrel zárta, s a hajrát 85 körről kezdte, amelybe azonban ismét sok hiba csúszott, így végül 376 körrel a 36. helyen zárt. „Túlságosan feszült voltam, kellett a friss levegő, hogy összeszedjem magam, de nem ment – nyilatkozta. – Az első két sorozat borzalmasan sikerült, s bár a harmadikban az csináltam, amit kellett, addigra mentálisan már nagyon elfáradtam. Mérges vagyok magamra, de mégiscsak ez volt az első olimpiám, megtapasztaltam, milyen a hangulata, és persze élményeket is szereztem. Csak nem erre számítottam.” Négy év múlva már az ötkarikás tapasztalatokkal felvértezve biztosan  nyugodtabban áll a lőállásba. Hogy mennyit számít tapasztalatban, rutinban is egy-két év, azt a dobogó is tükrözte. A legfelső fokára a 25 éves, kínai Zhang Mengxuo állhatott. A két másik érmet két húsz éves lövő nyerte el, az ezüstöt az orosz, Omszkból érkező Vitalina Bacaraskina, míg a bronzot a görög Anna Korakáki. Noha egyáltalán nem biztos, hogy csak az életkoron és rutinon múlna minden...