UtánpótlásSport
2024. július 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-08-08 18:20

István tizenharmadik

Három jó és három gyengébb sorozatot követően a selejtező 13. helyén zárt a 19 éves Péni István a 10 m légfegyverben, így nem jutott a fináléba a riói olimpián.

reb Sokan éremesélyesként tekintettek az ifjúsági olimpiai bajnok sportlövőre, Péni Istvánra, aki hétfőn megkezdte a szereplést a „nagyok” ötkarikás játékán, Brazíliában.
peni_istvan_czegledi_zsol
peni_istvan_czegledi_zsol
Nem biztos, hogy tévedtek az őt dobogóra vizionálók, hiszen összetettben még érintett lesz Kissné Oroszi Edit tanítványa, de az eldőlt, hogy nem a 10 m légfegyverben szerez érmet. Első számában ugyanis a 13. helyen végzett a selejtezőben, és nem került a nyolc legjobbat felvonultató fináléba (ellentétben a honfitárs Sidi Péterrel, aki végül ötödik lett). Haladjunk azonban sorban. Jól kezdett a selejtezőben, az első két sorozatban egyaránt 104,5 kört lőtt. A harmadikban kissé megbicsaklott, 103,1-et talált, viszont érkezett a 106-os kör. Csakhogy ötödik és hatodik „felvonásban” nem úgy célzott, ahogyan szeretett vagy kellett volna, a 102 és a 103,9 körrel összesítésben 624 kört lőtt. Másfél körrel maradt el a még finálét érő nyolcadik helytől, s a 13. lett élete első olimpiáján. „Összességében úgy érzem, helytálltam, egyáltalán nem voltam ideges. Az első két sorozat jól is sikerült, a harmadik végén viszont becsúszott egy 9,4-es lövés. Utána azt mondtam magamban, gyerünk, csináld tovább, tudsz te 106-ot is lőni, s egyből meg is csináltam, azt követően viszont alighanem elfáradtam. Fiatal vagyok még, kell a tapasztalat” – idézte a döntőről lemaradó Péni István szavait az MTI. Az aranyérem a selejtezőt is megnyerő olasz Niccolo Camprianié lett (206,1) aki a 23 éves,  ukrán Szerhij Kuliszt és az orosz Vlagyimir Maszljennyikovot (21) előzte meg. Búslakodásra semmi ok: Péni hónapokkal ezelőtt jelezte, ő a riói kvóta megszerzésével már teljesítette a feladatát, rajta nem lesz teher az olimpián. S ne felejtsük: az összetett számban még bőven érhet el szép eredményt. Az olimpia rajtja előtt itt írtunk az UTE kiválóságáról.