UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-08-17 12:46

Sportágházasság

Egyre nagyobb sikereket érnek el a magyar gyorsasági görkorcsolyázók, a sportág nemzetközi ismertségéhez mérten azonban itthon nem irányul rájuk jelentős figyelem. Ezen valószínűleg Gardi Dominika junior Európa-bajnokságon szerzett bronzérmei sem fognak változtatni, az esetleges olimpiai szereplés azonban megtenné a hatását. Akár lehet is belőle valami...

Majer Dániel A 18 éves Gardi Dominika egy-egy, 10 ezer méteres utcai pontozásos és utcai maratoni versenyben szerzett bronzéremmel tért haza a hollandiai junior görkorcsolya Európa-bajnokságról, ezzel pedig rég nem látott sikereket szállított a magyar görkorcsolyasportnak. Olimpiai negyedik helyezett rövid pályás gyorskorcsolyázónk, Huszár Erika 2000-ben szerzett junior Európa-bajnoki címe óta nem ért el magyar versenyző kiemelkedő eredményt a sportágban.
Junior Eb a hollandiai Heerdében Forrás: Tornádó Team Korcsolyázó SE
Junior Eb a hollandiai Heerdében Forrás: Tornádó Team Korcsolyázó SE
A legsikeresebb hazai egyesület, a szegedi Tornádó Team elnöke, Garzó Erika rávilágított: jóval több elismerést érdemelnének a görkorizó fiatalok, hiszen ugyanúgy rengeteg munkát és energiát fektetnek be a siker érdekében, mint más sportágat űző társaik. „Jól esik, hogy legalább Domka eredményei kiváltottak némi érdeklődést. Ez izgalmas, látványos és komplex sport , külföldön óriási hagyományokkal bír, a belga szövetség például több mint száz éves múltra tekinthet vissza. Huszár Erika sikerei óta sajnos kikerült a középpontból, szinte elölről kellett kezdeni az építkezést. Az elmúlt években folyamatosan fejlődtünk, mostanra pedig érmekért küzdhetünk.” Gardi Dominika mellett számos ígéretes fiatalt terelget a szegedi klub, nem utolsósorban Kopilovic Eleonórát, aki nélkül az Eb-bronz sem jöhetett volna össze. „Egyéni sport lévén mindenki magáért küzd, de sokszor a társak nélkül nem lehet kimagasló eredményt elérni. A jó segítő felvezet, beáll a sorba, hogy ne a másiknak kelljen két-három ember közé beverekednie magát. Nóra ebben tett nagyon sokat Domkáért.” Mi mással lehetne jobban népszerűsíteni a gyorsasági görkorcsolyát, mint annak olimpiára való bevezetésével. A 2020-as tokiói játékok programjába például – több, más sportággal együtt – bekerült a gördeszka, mely ugyanannak a nemzetközi szövetségnek (FIRS) az égisze alatt működik. „A görhokinak vagy a művészi görkorinak jobban örültem volna, nagyobb eséllyel behozta volna a gyorsasági szakágat. Már a múltban is igyekezett demonstrálni a nemzetközi szövetség, hogy milyen sokan űzik ezt a sportot, de nem mindig a népszerűség dönt.” Ennek ellenére nem kell letenniük az ötkarikás részvételről a fiatal magyar görkorisoknak, a nyári helyett azonban a téli játékokon lehet esélyük megmutatni magukat. „Látva az európai gyakorlatot, a felnőttmezőnyben a legjobb görkorisok közül kerülnek ki a gyorskorcsolya menői. Minden gyerek imád korcsolyázni, és ha megtanul görkorizni, a jégen is hamar ráérez a dologra, vagy fordítva. Tizenhárom-tizennégy éves korukig remekül űzik együtt a kettőt, télen főként jégen, nyáron pedig szárazon edzenek.” A külföldi példán felbuzdulva a Magyar Országos Görkorcsolya Szövetség és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség együttműködésre lépett, amelynek keretében tizenkét tagú, juniorkorú, gyorsasági görkorcsolyázókból álló alapkerettel, a 2022-es pekingi játékok nagypályás gyorskorcsolya versenyeit tűzte ki célul.
Gardi Dominika (jobbra) és Kopilovic Eleonóra a junior Eb-n Forrás: Tornádó Team Korcsolyázó SE
Gardi Dominika (jobbra) és Kopilovic Eleonóra a junior Eb-n Forrás: Tornádó Team Korcsolyázó SE
„Ezek a tizennyolc-tizenkilenc éves gyerekek készek arra, hogy jobban eltolják a hangsúlyt a jég felé. Előbb nem is nagyon érdemes, a nagypályás gyorskorcsolya rendkívüli fizikai felkészülést igényel, jellemzően nem a fiatalok, hanem a húsz-harminc évesek dominálnak. Amellett monoton is, és ha valaki korán kezdi, félő, hogy kiég, mire a legjobb korba jut. A vegyes felkészüléssel a monotonitást nem kell elviseljék, a görkorcsolya ugyanis jóval izgalmasabb a nagypályás gyorskorinál. A sikerek révén pedig könnyebben tartjuk meg a gyerekeket, és vezetjük be a keményebb munkába, amely most kezd kialakulni.” Természetesen ne gondoljuk, hogy a fiatalok eddig nem versenyeztek jégen, három fiúnak junior Világ Kupára is sikerült kvalifikálnia, Gardi Dominika pedig a legutóbbi felnőtt országos bajnokságon nyújtott teljesítményének is köszönheti, hogy bekerült a tizenkettes keretbe. „A gyorskorcsolyázók vezetőedzője jelen volt a junior Eb-n, Domka pedig – azok után, hogy már a felnőtt gyorskori ob-n is jól ment – gyakorlatilag az ottani produkciójával érdemelte ki a bizalmat.” A téli szezon még odébb van, Gárdi Dominika és Kopilovic Eleonóra a gyorsasági görkorcsolyázók Európa Kupa-sorozatának belgiumi döntőjén versenyez. Amennyiben az anyagi feltételek kedvezőek lesznek, vár még rájuk a kínai junior-világbajnokság, ahol először indulnak a junior A kategóriában. A 18 éves Európa-bajnoki érmes azért közben részt vesz a gyorskorcsolyázók mátraházi edzőtáborában is, mert ugye a cél az olimpia, oda meg valószínűleg csak jégen csúszva juthat el.