UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-08-21 14:23

Kínai tini a csúcson

Kínai műugró lett a riói olimpiai legfiatalabb győztese. Ren Qian tökéletes gyakorlatai a 15 éves olimpiai bajnok szerint nem az igényeinek megfelelően sikerültek.

P. V. Ren Qian 15 évesen olyan gyakorlatokat mutatott be 10 méteres toronyugrásban, amelynek tizenkét évvel idősebb versenytársa, a bronzérmes kanadai Meaghen Benfeito a közelébe sem került. Ha arra gondolunk, hogy korából fakadóan mennyivel többet gyakorolhatott a kínai „kislánnyal” szemben, akkor mindjárt az is eszünkbe jut: Ren már a bölcsőből is úgy ugorhatott ki?
Ren Qian önkritikusan értékelte tökéletes produkcióját Forrás: AP Photo
Ren Qian önkritikusan értékelte tökéletes produkcióját Forrás: AP Photo
Mondjuk honfitársához, Fu Mingxiához képest, aki 1991-ben 12 (!!!) évesen lett világbajnok, egy évvel később pedig Barcelonában mindössze 13 évesen megnyerte az ötkarikás játékokat ugyanebben a versenyszámban – nos, hozzá képest Rió bajnoka öreg. Szóval, igazából semmi meglepő nincs abban, hogy a tinédzser elhódította az olimpia bajnoki címet, az ugrásai után csak úgy sorjáztak a 9-es és a 9.5-es pontszámok, és persze tízest is kapott. Összesen 439.25 pontot gyűjtött, a mögötte végzett, ugyancsak kínai, 17 éves Si Yajie 419.40-el is messze volt tőle, pláne a már említett Benfeito a 389.20-al. A riói olimpia hivatalos honlapján „csodálatos tehetségnek” titulált műugró a 2016-os játékok legfiatalabb győztese, ahogy mondta, jó érzések töltik el, ha erre gondol. Mindamellett ő az első kínai olimpiai (arany)érmes, aki 2000 után született. A legyőzött honfitárs nem titkolta, annak ellenére, hogy a selejtező mindkét körében Rent előtt végzett, tudta, hogy jobb nála, és megérdemeltnek tartja a győzelmét. „Elég jó gyakorlatokat mutattam be, de korántsem tökéleteseket ahhoz képest, amilyeneket vártam magamtól – nyilatkozta a döntő után önkritikusan az ifjú bajnok. – Egyáltalán nem voltam ideges, amikor ugrottam, csak arra koncentráltam, hogy a soron következőt jól hajtsam végre. Nem foglalkoztam az ellenfelekkel és a pontszámokkal. Valóban fiatal vagyok, mégis megnyertem az olimpiát. Mostantól még keményebben dolgozom, és már a jövőmre koncentrálok.” Benfeito szerint műugrásra született. A világ meg már arról beszél, hogy Fu nyomdokaiban lépked.