UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-09-14 11:44

Juniorrajt az NB I-ben

Bár mindkét juniorválogatott vereséggel rajtolt a kézilabda NB I-ben, a Hajdu János (női) és Gyurka János (férfi) szövetségi edző összességében elégedett volt a látottakkal: a lányok szoros első félidőt követően kaptak ki a Ferencvárostól 28-17-re, míg a fiúk tartották lépést az Orosházával, s végül 31-26-ra maradtak alul. A lányok meccsét a helyszínen nézte meg Kim Rasmussen női kapitány.

reb Keményebb mérkőzéssel aligha indíthatta volna a felnőtt NB I-es évadát a női junior kézilabda-válogatott: a Ferencvárossal csapott össze Balatonbogláron. A „kicsik” közül többen jól ismerhetik a bajnoki ezüstérmes nagyokat, hiszen Hajdu János együttesében három fradista, Suba Sára, Márton Gréta, illetve a már az FTC felnőttcsapatában is szereplő Faluvégi Dorottya is helyet kapott.
hafra_szucsanszki_mksz
hafra_szucsanszki_mksz
A szövetségi edző tréfásan megjegyezte, az év végéig hivatalosan még ifjúságinak számít az együttes, amely a bajnoki cím egyik esélyesével is egészen eredményesen vette fel a harcot az első félidőben. A szünetet követően aztán a zöld-fehérek elléptek a juniorválogatottól, s végül 28-17-es győzelmet arattak. Az ezúttal a nemzeti csapatot erősítő Márton Gréta izgult, hiszen saját klubja ellen szerepelt, de örült annak, hogy az első játékrészben csak 13 gólt kaptak. „Fantasztikus a kezdeményezés, hogy a felnőtt élvonalban szerepelhetünk, Sajnálom, hogy nem tudtunk tízen belül maradni, s a támadójátékunkkal sem voltam elégedett, de a pozitívumokból építkezhetnek a játékosok, míg a hibákból tanulunk” – jegyezte meg Hajdu János szövetségi edző. A meccset a helyszínen tekintette meg Kim Rasmussen, a női felnőttválogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitánya is. „A pozsonyi ifjúsági világbajnokságról is láttam néhány mérkőzést, szóval tudom, egyénileg nagyon jók a játékosok. Sokat kell még dolgozniuk, de biztosak lehetnek abban, hogy ha fejlődnek, megkapják tőlem a lehetőséget, mert mindig rajtuk tartom a szememet” – ígérte meg a dán szakember.

A válogatottak amolyan fél évadot játszanak a bajnokságban: mindig az élvonalbeli riválisok látogatnak el Balatonboglárra. Nincs visszavágó, és így természetesen az eredmények nem befolyásolják a bajnokság sorrendjét. Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató elmondta, a juniorok minőségi ellenfelek ellen fejlődhetnek, míg a kluboknak a tinédzserek elleni játék megfelel felkészülési lehetőséget ad. És persze presztízzsel is bírnak a találkozók, hiszen a felnőtteknek mégsem illik kikapni a junioroktól.

Bár a jövőben jellemzően eltérő napokon rendezik meg a két junior-válogatott mérkőzéseit, ezúttal kettős mérkőzéssel indult a bajnokság, így a lányok után a fiúk is pályára léptek, mégpedig az Orosháza ellen. Míg a lányoknál csupán sérülés miatt akadt hiányzó, a fiúk nem a megálmodott kerettel álltak ki, bajnoki mérkőzés miatt ugyanis a Telekom Veszprém és a Csurgó kézilabdázóira nem számíthatott Gyurka János szövetségi edző. A társulat ennek ellenére eredményesen vette fel a harcot az Orosházával: a junior fiúk láthatóan feltüzelten kézilabdáztak, s sikerült végig az élvonalbeli vendégek nyomában maradniuk. A végeredmény 31-26 lett, s legfeljebb amiatt szisszenhetett fel a stáb, hogy Juhász Ádám az első félidőben csúnyán ráesett a bal karjára, és a meccs hátralévő részében javarészt a kispadon jegelte a fájó testrészt. „Sok játékosunk nem szerepelt még ilyen hőfokú összecsapáson A hiányzó juniorok miatt igyekeztük kihasználni a helyzetet és lehetőséget adni a fiatal tehetségeinknek. Maximálisan elértük a célunkat, ez és a többi mérkőzés is segíti a felkészülést a január világbajnoki selejtezőre" – rögzítette Gyurka János szövetségi edző.

Juniorválogatott-mérkőzések Nők: MAGYARORSZÁG U19-FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 17-28 (10-13) Balatonboglár, játékvezetők: Földesi, Halász JUNIORVÁLOGATOTT: Suba, Hlogyik (kapusok) Faluvégi 3, Giricz, Háfra 1, Hornyák B. 4, Klujber 4, Kuczora 1, Kuti, Márton 1, Nagy, Pásztor 2, Román, Sallai, Szabó K. 1, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János FTC: Szikora, Bíró (kapusok), Hornyák D. 3, Kovacsics, Lukács 6, Mészáros, Mód, Monori 4, Pena 1, Schatzl 2, Snelder 4, Szarka, Szekeres 2, Szucsánszki 6. Edző: Elek Gábor. Kiállítások: 6, ill. 10 perc Hétméteresek: 6/5, ill. 1/1 Férfiak: MAGYARORSZÁG U21-OROSHÁZi FKSE-LINAMAR 26-31 (12-15) Balatonboglár, játékvezetők: Felhő, Öcsi JUNIORVÁLOGATOTT: Rózsavölgyi, Pásztor (kapusok), Bartók 4, Borzas 1, Csomor, Dávid 2, Déber 1, Gábor 2, Győri 7, Juhász Á. 2, Kecskeméti 2, Kerkovits, Kovács M. 5, Török. Szövetségi edző: Gyurka János OROSHÁZA: Herjeczki, Miklós (kapusok), Antal 1, Buday 1, Döme, Ferenczi 3, Knezevic 5, Komporály 3, Levy 4, Markoszki 2, Milas 2, Morva, Németh L. 4, Oláh T. 1, Radojevics 3, Tárkányi 2. Edző: Vladan Jordovics Kiállítások: 6, ill. 8 perc Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1