UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2016-12-31 14:32

Történelmi győzelem

A Tomanóczy Tibor vezette junior-fiúválogatott sikerével zárult a Győrött megrendezett, hagyományos MEVZA-röplabdatorna, amelyen a korosztályban korábban még érmet sem nyert magyar csapat. A lányok a hatodik helyen végeztek a háromnapos megméretésen.

Lakner Gábor Fényes magyar sikerrel ért véget a Győrött megrendezett, hagyományos MEVZA-röplabdatorna, melyet a közép-európai szövetség égisze alatt bonyolítanak le minden évben a két ünnep között. Az év utánpótlás-edzőjének megválasztott Tomanóczy Tibor vezette junior-fiúválogatott a legjobbnak bizonyult. A tornán magyar csapat korábban még nem szerzett érmet a korosztályban.
Röplabda fiú MEVZA 2016
Röplabda fiú MEVZA 2016
A háromnapos, mindkét nemben hétcsapatos tornán a csoportmérkőzések három szettig, az elődöntők és a helyosztók pedig három nyert játszmáig tartottak. A fiúk már az első napon továbbjutásnak örülhettek, hiszen 2-1-re győztek az osztrákok ellen, és mivel a sógorok aznapi második meccsüket is elveszítették, már biztos volt az elődöntő. A mieink a második napon a csoportelsőséget is kivívták a szlovének elleni fölényes, 3-0-s győzelemmel, így az elődöntőben a másik csoport második helyezettjével, az izraeli válogatottal találkoztak. Az első szettet mi nyertük, a másodikat az ellenfél, aztán a következő két szett ismét a magyaroké volt. Nagy csatában, szoros küzdelemben, a negyedik játszmát 27-25-re behúzva 3-1-re nyert a válogatottunk, így készülhetett a fináléra. A döntőben a csehek következtek, akiket három szoros játszmában, de magabiztosan legyőzött a magyar válogatott, így megszerezte első érmét a korosztályban, méghozzá mindjárt aranyat. A fiúk elszántan, megilletődöttség nélkül vívták meg a finálét, ami rendkívül biztató a jövő évi nagy feladatok, a hazai rendezésű Európa-bajnokság és az EYOF előtt. „Nem gondoltam volna, hogy három játszmában megnyerjük ezt a döntőt, de most nagyon együtt volt a társaság. Megemelem a kalapomat az összes játékosom előtt. Ha ezt így folytatják, akkor nagyon sok szép sikert érhetnek még el” – értékelt Tomanóczy Tibor szövetségi edző.

A végeredmény 1. Magyarország (Csizmadia Tamás, Farkas Róbert, Flachner Dániel, Fülöp Péter, Hartyányi Gergő, Horváth Kristóf, Kiss Marcell, Kiss Máté, Leiner Péter, Lukács Zalán, Pesti Marcell, Szabó Barna, Szabó Bence, Szabó Márton. Szövetségi edző: Tomanóczy Tibor, másodedző: Demeter András), 2. Csehország, 3. Szlovénia, 4. Izrael, 5. Szlovákia, 6. Horvátország, 7. Ausztria

A januári jászberényi Európa-bajnoki selejtezőtornára készülő leányválogatott a nyitónapon mindkét csoportmérkőzését elvesztette, az osztrákoktól 2-1-re, a csehektől pedig 3-0-ra kapott ki. Azzal rögtön elúszott az elődöntő lehetősége, és biztossá vált, hogy Csizmadia Szabolcs együttese az 5-7. helyért játszhat tovább.
Röplabda lány MEVZA 2016
Röplabda lány MEVZA 2016
A második napon az utolsó csoportmérkőzésen sikerült javítani, az izraelieket magabiztosan, 3-0-ra verték a lányok. A helyosztókat körmérkőzéses rendszerben rendezték meg, az első rögtön az utolsó csoportmeccs után következett, így pihenő nélkül kellett kiállni a horvátok ellen. Fáradtabban is mozogtak a mieink, mint az ellenfél, amely ezt kihasználva 3-0-ra győzött. A harmadik napon újra az izraeliek következtek, akiket ezúttal is 3-0-ra vertek a magyarok, és a hatodik helyen végeztek. „Örülök, hogy győzelemmel sikerült befejeznünk a tornát, a végén pedig végre felszabadultan játszottak a lányok, s ennek erőt kell adnia a folytatáshoz. Mindenkinek kellemes szilvesztert kívánok, és januárban várjuk a szurkolókat a jászberényi selejtezőn” – fogalmazott Csizmadia Szabolcs.

A végeredmény 1. Szlovénia, 2. Csehország, 3. Szlovákia, 4. Ausztria, 5. Horvátország, 6. Magyarország (Ambrosio Melani, Glemboczki Zóra, Horváth Flóra, Kalmár Viktória, Kökény Petra, Kotormán Réka, Kovács Lilla, Kundrák Eszter, Lesi Olívia, Mihály Dorka, Pap Dorka, Schwegler Stefánia, Sebestyén Flóra, Tettamanti Virág. Szövetségi edző: Csizmadia Szabolcs, másodedző: Szappanos Máté), 7. Izrael

Miközben a juniorok Győrött játszottak, az ifjúságiak Brnóban szerepeltek Európa-bajnoki selejtezőtornán. Mivel az U16-os korosztályban először rendeznek kontinensviadalt, a magyar válogatottak most debütáltak a nemzetközi porondon. A Kelemen István vezette fiúk és a Halász Márta által irányított lányok ugyanúgy szerepeltek: két vereséggel zárták a háromcsapatos tornát. A házigazda csehekkel szemben mindkét csapatunk 3-0-ra maradt alul, majd a horvátokkal hatalmas csatát vívtak a fiúk és a lányok is, de az ötszettes mérkőzések végén az ellenfél könyvelhette el a 3-2-es győzelmet. Mindkét nemben a csehek nyertek, a másodikak a horvátok, a harmadikak a mieink lettek.