UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-01-30 09:43

Ismerkedés az elittel

Kedélyesen idézte fel a magyar válogatottnak múlt kedden véget érő férfi kézilabda-világbajnokság történéseit a 20 éves Ligetvári Patrik. Még friss az élmény, a tapasztalatokat fel kell dolgozni, ám az már most biztos: a franciaországi szereplés motivációt ad a mindennapi munkához.

reb A francia férfikézilabdázók révbe értek a hazai világbajnokságon, s bár a döntőben megküzdöttek a norvégokkal, megszerezték a hatodik világbajnoki címüket. Noha a magyar válogatott már múlt kedden befejezte a szereplést, a játékosok nem nézhették közömbösen a mérkőzést, hiszen egyrészt kvázi szívességet tettek Nikola Karabaticéknak azzal, hogy eltüntették az útból az olimpiai bajnok dánokat, másrészt Norvégia volt az, amely a negyeddöntőben végül megálljt parancsolt Nagy Lászlóéknak.
ligetvari_patrik_ka_norge
ligetvari_patrik_ka_norge
Az összességében három győzelemmel és négy vereséggel hetedik helyen záró magyar alakulat helytállt, és ami a legfontosabb: Xavier Sabaté szövetségi kapitány valóban számított a fiatalokra. Profilunkból fakadóan honlapunk a két utánpótlás korú játékost kérdezte az élményekről, elsőként Ligetvári Patrikot (kedden Juhász Ádám beszámolója következik). „Egyértelműen a dánok elleni mérkőzés volt a csúcspont, nem hiszem, hogy azt egyhamar vagy valaha elfelejtem – kezdte a Telekom Veszprém 20 éves játékosa. – Egyébként maga a világbajnokság nagy élmény volt, hiszen életem első felnőtt-világversenyén számítottak rám, éreztem a társak és az edző bizalmát, csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Persze tudom, hogy egyáltalán nem volt hibátlan a játékom, tudom, miben kell javulnom, és mindent meg is teszek majd a fejlődésért.” A balátlövő elárulta, hogy a világbajnokság kezdetei szakaszában még nehezen kezelte, hogy úgymond „mélyvízbe” dobták, hiszen a juniorválogatott vagy a hazai élvonal felkészülésében, színvonalában, a miliőben is egészen más, mint a felnőtt-válogatott. Néhány napot alatt azonban megszokta a helyzetet, s az önbizalom sem hiányzott a játékhoz. Mint láthattuk, az eleve a védekezésre koncentráló spanyol kapitány kulcspozíciót, a hármas védő posztját szánta a fiatal kézilabdázónak, támadásban ritkán kapott lehetőséget, bár ha tehette, nagy kedvvel maradt fent. „Nincs hiányérzetem a helyezés miatt, jó eredmény, hogy a világ legjobb nyolc csapata közé kerültünk. Ha belegondolunk, hogy az Európa-bajnok németek például mögöttünk végeztek… Persze a csoportban a németek vagy a horvátok ellen jobban is kijöhetett volna a lépés, nyilván kár azért, hogy a norvégok elleni negyeddöntőben nem ment jobban, de a hetedik hely és maga a vébészereplés lendületet ad a mindennapokra. Testközelből láthattam a világelitet, hogy milyenek a legjobb kézilabdázók. A tapasztalat még hiányzott, de most már elkezdtem megszerezni a megfelelő rutint.” Ligetvári az ősszel húsz mérkőzésen kilenc órát töltött a pályán az igencsak zsúfolt menetrendet bonyolító Telekom Veszprém felnőttcsapatában, s a balátlövő reméli, hogy tavasszal még több lehetőséget kap. Pihenni mindenesetre szerdáig van lehetősége, utána folytatódnak a munkás hétköznapok.